Yeni üç canlı türü dünya literatüründe
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Odabaşı'nın araştırmaları sonucu 3 yeni canlı türü dünya literatürüne girdi.
ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı'nın araştırmaları sonucu 3 yeni canlı türü dünya literatürüne girdi.
Odabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır tatlı su omurgasızları üzerinde çalışan gruplarının bulunduğunu söyledi.
Özellikle Kazdağları bölgesi ile Biga Yarımadası'nda, bio çeşitlilik ile yeni canlı türlerini ortaya çıkarmanın öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayan Odabaşı, "Kazdağları bölgesinde çalışırken, yeni canlıları bulup, bunların isimlendirilmelerini ve dünya literatürüne girmelerini sağlıyoruz" dedi.
Odabaşı, şu ana kadar üç yeni türün dünya literatürüne girmesini sağladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bunlardan bir tanesi Kazdağları'nın yüksek bölgelerinde yaşayan 'Bythinella Kazdaghensis'. Bunu 2014 yılında Ayazma bölgesinde tespit ettik. Diğeri daha alt havzada, Ayvacık bölgesinde Tuzla Çayı'ndaki 'Bithynia Yildirimi'. Bunu da 2013 yılında bulduk. Üçüncüsü ise bu yıl Ayvacık Tuzla bölgesinde belirlediğimiz 'Valvata Kebapcii'. Bu türe bir hocamızın soy ismini verdik."
"Kazdaghensis" ve "Yildirimi" türlerinin, sadece Kazdağları bölgesinde yaşadığını, bundan dolayı söz konusu canlıların korunması ve dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Odabaşı, son tespitleri "Kebapcii"nin ise Ayvacık'ta bulunmasına rağmen Batı Anadolu'da yaygın olduğunu bildirdi.
- "İnsan sağlığına da katkıda bulunuyoruz"
Odabaşı, türlerin hepsinin yumuşakçalar ve su salyangozları olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu canlılar, tatlı su eko sisteminde oldukça önemli yere sahiptir. Özellikle ilk üreticilerle ikinci tüketiciler olan balıklar arasında ara basamağı oluşturur. Aynı zamanda besin çevriminde önemli fonksiyonları mevcut. O nedenle bu türlerin tanınması ve özellikle çeşitlerinin bilinmesiyle birlikte korunma çalışmalarının bu kapsamda devam ettirilmesi bizler için oldukça önemli. Sonuçta bunları korumakla kalmıyoruz, aynı zamanda insan sağlığına katkıda bulunuyoruz."
Şu anda Kazdağları bölgesinde çalışmalarının devam ettiğini aktaran Odabaşı, bunların da yakın zamanda yayın olarak sunulacağını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.