Yeni anayasa yazımına başlandı
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasanın yazımına başladı...
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, toplantı başlamadan önce yaptığı açıklamada, ''İnşallah iyi bir başlangıç yapmış olacağız bugün. Sonu da iyi olur, bunu temenni ediyoruz. Toplumun, partilerimizin, sizlerin beklentisi, çabası, gayreti bu. Bugün iyi bir başlangıç yaparak yolumuza devam edeceğiz'' dedi.
Çiçek, ''Tartışmalı konular sona mı bırakılacak?'' sorusuna, ''Her şeyi tartışarak yazacağız zaten. Tartışmayı kavga olarak anlamazsanız, herkes bu masada düşüncesini, fikrini söyleyecek. Sonuçta 4 partimiz bir ortak nokta bularak Anayasa hükmü haline getirecek. Onun için her şeyi konuşarak müzakere ederek... Tartışmaya başka anlam yükleyenler de çıkabilir. Tartışmayı karşılıklı fikir alış verişi olarak anlarsak daha uygun olur'' karşılığını verdi.
RAPORLAMA KISMI 16 MAYIS'TA TAMAMLANACAK
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasanın yazımıyla ilgili olarak ''olumlu ve verimli bir çalışmanın başlamış olduğunu'' söyledi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun toplantıyla ilgili olarak gazetecilere açıklama yapan Çiçek, anayasa yazım süreciyle ilgili sabah başlayan toplantının son derece olumlu ve verimli olduğunu belirterek, temel hak ve özgürlükler bölümünü konuştuklarını anlattı.
4 siyasi partinin çok ciddi hazırlık yaptığını gördüklerini belirten Çiçek, her partinin kendi çalışmalarını getirdiğini ifade etti.
Çiçek, çalışmaların birinci basamağının temel hak ve özgürlükler bölümünden başlayacağını dile getirerek, yapılan çalışmayla ilgili şunları kaydetti:
''Dikkat edilmesi gereken ilkeler ortaya konulacak, ona göre metin yazılacak. Hangi hak ve özgürlükler hangi bölümde olacak. Danışmanlarla, uzmanlarla birlikte bu bölümü yazarken, her bir partimizin 'şunlara dikkat edelim' diye ortaya koyduğu ilkeleri birleştirecekler, ortak metin haline getirmiş olacaklar. Ayrıca liste halinde verilen temel hak ve özgürlüklerin de bir sistematiğini yapacaklar. Tamamen teknik bir konudur. Hangi hak ve özgürlük hangi bölümde yer alması gerekiyor, bununla ilgili bir çalışma yapmış olacaklar. Bu çalışma her partiden birer üye ve danışmanlarla birlikte sürdürecekler. Önümüzdeki Çarşamba gününe kadar önemli bir aşamayı, sistematiğini yapmak ve genel ilkeleri belirlemekle ilgili raporlama kısmını tamamlamış olacaklar. Çarşamba günü tekrar toplanacağız.''
Çiçek, ''İlk yazım Çarşamba günü mü yapılacak?'' sorusuna karşılık, ''Zaten şu anda yazım yapılıyor. Yazımdan kasıt neyi anlıyorsunuz, bunlar tamamen teknik konudur. Karara bağladığımız hususları size açıklıyorum, geri kalan kompozisyon kısmıdır. Yazım tabirinden neyi anladığımızı iyi bilmek gerekir. Biz yazıma başladık. Her parti bu bölümle ilgili kendi yazdıklarını, hazırladıklarını Komisyon'a getirdi. Şimdi 4 partinin görüşünden ortak metin çıkarılması gerekiyor. Onunla ilgili de şu an Komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte bazı kavramları birlikte anlamamız lazım. Biz yazımı öyle, bir başkası başka türlü. Sonra buradan farklı sonuçlar çıkar'' dedi.
''Liderleri ziyaret edeceğiz''
Olumlu ve verimli bir çalışmanın başlamış olduğunu, bundan memnuniyet duyduğunu belirten Çiçek, liderleri ne zaman ziyaret edecekleri sorusuna, ''Ziyaret edeceğiz, tabiatıyla özel kalemlerle görüşülecektir ki uygun zamanı birlikte bulalım. O ziyareti de yapacağız'' dedi.
Yeni anayasanın yazımında akademisyenlerin katkısının alınıp alınmayacağı sorusuna Çiçek, ''Tabiatıyla. Şu an her partinin hem uzmanları hem de bu alanda çalışmaları olan danışmanları var. Bunların önemli kısmı akademik unvan sahibi arkadaşlarımızdır. Onlarla beraber bu çalışma yapılıyor, toplantıları onlarla birlikte yapıyoruz'' diye konuştu.
''Çok hassas bir çalışma yapıyoruz''
Çiçek, temel hak ve özgürlükler başlığında BDP'nin anadilde eğitim talebinin gündeme gelip gelmediği sorusuna, ''Bir liste olarak her parti, bu bölümde yer alması gereken hak ve özgürlüklerin başlığını ortaya koydu. Bunlar sistematize hale getirilecek, genel esaslar belirlenecek, ondan sonrası kompozisyon kısmıdır'' karşılığını verdi.
Bir gazetecinin ''Uzlaşma var mı bu konuda?'' sorusuna Çiçek, ''Uzlaşmadığımız hiçbir konuyu ben size açıklamıyorum. Ama benim bu açıklamamam çerçevesinde haber yapın, onun üzerine ilave anlam yüklemeyin, bunun dışına çıkmayın, perde arkası gibi arkasında olmayan şeyleri ikide bir gündeme getirmeyin. Bu ikazları sık sık yapmaktan ben de rahatsızım. Kamuoyundan da özür diliyorum ama çok hassas bir çalışma yürütüyoruz. Ama bazen bizim düşünmediğimiz, konuşmadığımız konular habercilik adına yapılabiliyor. Bu da bizim işimizi sıkıntıya sokuyor. Bunu hassaten rica ediyorum. Eğer siz de yeni bir anayasa yapılmasını arzu ediyorsanız, bu sürece söylediğimiz çerçevede katkı verin'' diye konuştu.
Çiçek, ''Bir madde yazıldığında, üzerinde uzlaşıldığı zaman açıklayacak mısınız?'' sorusuna, ''Eğer komisyon karar verirse açıklarız. Derlerse ki 'açıklamayalım' açıklarız, derlerse ki 'bu bölümü açıklayalım' onu açıklarız. Esnek bir çalışma tarzı takip ediyoruz. Kendimizi de bağlamamak adına...'' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.