Yeni Açılan Üniversitede Kişiye Özel İlan Tartışması
ADANA'da yeni kurulan ve henüz öğrencisi bulunmayan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nce, 10 kişilik yardımcı doçent kadrosu için verilen 'Akademik Personel' ilanı tartışmalara neden oldu. Bazı akademisyen adayları, ilanda, 'sırt çantalı turistlerin seyahat motivasyonları konusunda doktora yapmış olmak' gibi şartların bulunmasını 'kişiye özel uygulama' olarak niteledi. Rektör Adem Ersoy ise, kişiye özel ilan suçlamasını kabul etmeyip, aksine akademisyen bulmakta zorlandıklarını söyledi.
TBMM'de 31 Mart 2011'de kurulması için çıkan karara karşın henüz öğrenci almayan ve kuruluş çalışmalarını sürdüren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, geçen 21 Şubat'ta yaygın dağıtılan bir gazeteye ilan vererek, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Turizm Fakültesi'nde farklı bölümlerde görevlendirilmek üzere yardımcı doçent kadrosunda 10 akademisyen alınacağını duyurdu. İlanda, Turizm Fakültesi'ne bağlı Turizm İşletmeciliği Bölümü'ne alınacak 1 kişilik yardımcı doçent kadrosu için, 'turizm alanında yüksek lisans yapmış ve sırt çantalı turistlerin seyahat motivasyonları konusunda doktora yapmış olmak' şartı getirildi.
İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü'nde yine yardımcı doçent kadrosunda görevlendirilecek 1 akademisyen için getirilen, 'Cinsiyet eşitsizliği ve bilişim sistemleri konusunda doktora yapmış olmak' ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü'nde görevlendirilecek 1 kişi için de 'Filtreli vakum ark yöntemiyle üretilen çinko ve kalay oksitlerin karakterizasyonu ve üretimi alanında doktora yapmış ve optik filmler alanında 5 yıl tecrübesi olmak' gibi şartlar getirilmesi dikkat çekti.
Üniversiteye başvurmak isteyen bazı akademisyenler, önceden belirlenen adaylara göre şartlar getirildiğini öne sürdü.
'KİŞİYE ÖZEL İLAN VERMİYORUZ'
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy ise öğretim üyesi bulma konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını açıkladı. Üniversiteye akademisyen bulmakta zorlandıklarını anlatan Rektör Ersoy, şunları kaydetti:
"Türkiye'de açılan 103'üncü devlet üniversiteyiz. Bizden sonra Ankara'da bir tane daha açıldı. Biz kişiye özel ilan vermiyoruz. Üniversitemizin resmi internet adresinden gelen başvuruları değerlendiriyoruz. İhtiyaçlarımızı ve gelen başvuruları değerlendirip akademik personel için ilana çıkıyoruz. Daha önce verilen ilanda aranan şartlar kısmı boş bırakılmıştı ama hiç başvuru yapılmamıştı. Türkiye'de her ilde üniversite açıldı ve böyle olunca öğretim üyesi sıkıntısı yaşanıyor. İlanda nitelikle ilgili şartlar yasal uygulamadır. Bu uygulama, bütün üniversiteler için geçerlidir. Her üniversite aynı yöntemi uygular. Bu iş yasaldır ve teknik olarak doğrudur. Biz İngilizce eğitim yapacağız. İngilizce eğitim yapmanın şartları var. Akademisyenin ulusal ve uluslararası geçerliliği olan İngilizce dil puanının en az 80 olması gerek. Ayrıca lisans veya yüksek lisans eğitimini de İngilizce eğitim veren bir üniversitede yapmış olması gerek. Yeni kurulan bir üniversiteyiz. Hedeflerimiz de çok büyük. Özel şartlarımızın daha net olarak belirlenmesi gayet doğaldır. Herşeye rağmen bizim istediğimiz akademisyenler bir yana, öğretim üyesi bulmakta bile çok zorlanıyoruz ve bulamıyoruz da. Bir bölüm açmak için en az 3 öğretim üyesi bulunmak ve şartları taşımak zorunda. Ama bulamıyoruz."
DAHA ÖNCE DE YAKINMIŞTI
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, üniversitenin 1'inci kuruluş yıldönümünde şu açıklamayı yapmıştı:
"Her bir ilde üniversite açıldığı ve özlük hakları çok kötü olduğu için akademisyen ve idari personel bulmakta zorlanıyoruz. Önce sizin öğretim üyesini bulmanız lazım. Türkiye'de yok. Her bir ile üniversite açıldığından bulamıyorsunuz. Ayrıca üniversitelerdeki özlük hakları çok kötü. Üniversiteye kimseyi getiremiyoruz. Hukuk müşavirliğimiz boş, kimseyi getiremiyoruz. Türkiye'nin tüm devlet dairelerine 'e-mail' çektim. Kimse gelmiyor bu şartlarda. Sadece akademisyenlerin değil, idari personelin de özlük hakları iyi değil. Bu nedenle üniversitenin pek bir cazibesi yok. Ama bu değişecek."
(DHA - Yusuf BAŞTUĞ), Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.