Yargıtay'ın tarihi hatası?

Yargıtay'ın tarihi hatası?
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, dosyaları 10 yıldır karara bağlayamayan Yargıtay?ı Cihaner dosyasıyla eleştirdi.AK Parti Grup Başkanvekili...


AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, dosyaları 10 yıldır karara bağlayamayan Yargıtay?ı Cihaner dosyasıyla eleştirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Yargıtay'ın, ivedilik içeren dosyalan karara bağlamasına engel bir durumun olmadığını belirterek, Yargıtay'ın 1 saat içinde toplanıp Hizbullah dosyasını karara bağlayabileceğini söyledi.

Dosyaları öne alın

Gazetecilerin, CMK uyarınca gerçekleşen tahliyeler konusundaki sorularını yanıtlayan Bozdağ, yasanın uygulamasının 5 yıldan fazla ertelendiğini hatırlatarak, tutukluluk süreleriyle ilgili dosyaların ivedilikle görüşülmesi ve karara bağlanması konusunda hem ilk derece mahkemelerine hem de Yargıtay'a TBMM tarafından süre tanındığım kaydetti.

Yargıtay'ın dosyaları ivedilikle görüşmesini engelleyen yasa ya da Anayasa hükmü bulunmadığını, tutukluluk ve zaman aşımı içeren dosyaların öncelikli ve ivedilikle görüşülmesi gereken işler olduğunu anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bir dosya var yarın veya 1 ay içinde za-v man aşımına ^uğrayacak, Yargıtay'ın bunu öncelikle görüşmesi, gündemine alıp karara bağlaması lazım. Ya da tutuklulukla ilgili çok önemli ve kamuoyunu rahatsız eden suçların failleri tahliye olacak, 10 yıldır dosyası Yargıtay'da bekliyor, bunu gündemine alıp karara bağlaması lazım. Yargıtay'ın örneğin Hizbullah veya başka sanıklarla ilgili dosyayı bugün dahi öne alıp karara bağlamasına hiçbir mani hal yok. Ben buradan çağrı yapıyorum Yargıtay başkanı ve ilgili daire başkanlıklarına; tahliye edilen Hizbullah sanıkları, diğer sanıklarla ilgili veya bundan sonra diğer sanıklarla ilgili Yargıtay'da bekleyen dosyaları öne almalarına engel Anayasa-'nın hangi hükmü var, CMK ya da başka yasal mevzuatta hiçbir engel yok. Yargıtay 1 saat sora toplanıp Hizbullah sanıklarıyla ilgili dosyayı karara bağlayabilir, hükmü kesinleştirip ya da bozabilir."

Yeni mahkeme istemediler

"2004'te yasa çıkmasına rağmen istinaf mahkemelerinin hâlâ kurulamadığı" eleştirine, "O zaman Yargıtay temsilcileri 'Bizim istinafa ihtiyacımız yok, daire sayasını artırırsanız biz bu işi çözeriz' diye yaklaşımları oldu. Ama bugün başka bir tavır görüyoruz" yanıtını veren Bozdağ, "Muhalefetin, Yargıtay ve Danıştay'da yeni dairelere yönelik çalışmanın iktidarın HSYK'dan sonra buralarda da kadrolaşma çabası içine girdiği eleştirisine ne diyorsunuz" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Bir sistem düşünün işlemiyor, dosyalar 15 yıl bekliyor karar çıkmıyor. O zaman nasıl çözeceğiz bu işi? Yargıdaki sistemi hızlandıracak adımı atmak, yargıyı ele geçirmek değildir. Orada görev yapacaklar, bu ülkenin yetiştirdiği hakim ve savcılardır. Bu siyasi yaklaşımlarla yargı görevini yapanları yıpratmak ve yargıyı siyasetin içine çekmek doğru yaklaşım değil."

Cihaner dosyası gündeme alındığı gün sonuçlandı

Yargıtay'ın Erzurum'daki Ergenekon soruşturması kapsamındaki Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in yargılandığı dava ile ilgili aldığı jet kararı hatırlatan AK Partili Bekir Bozdağ, şunları söyledi: "Yargıtay, Cihaner dosyasını hemen gündeme aldı ve bir karar verdi. Yine devam eden Silivri'deki davaların hakim ve savcılarıyla ilgili tazminat söz konusu olduğunda Yargıtay hemen alelacele dosyayı alıp karar verebildi. Yine hatırlarsanız Başbakanımız ile ilgili 2002 yılında Diyarbakır DGM'nin verdiği adli sicil kaydına, memnu haklarına iadesine ilişkin karar kesin olduğu halde, hemen devreye girdi, kuryeyle dosyaya geldi ve bir gün çıktı. Başbakan'ın ismi milletvekili listesinden silindi. Yargıtay istediği zaman ne kadar hızlı işlediğini gösteren pek çok örnek var."

Cihaner'in yargı serüveni

Ergenekon soruşturması kapsamında Erzincan'da yürütülen soruşturmada Başsavcı İlhan Cihaner, İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da uygulamaya koymak suçlamasıyla hazırlanan iddianamede 2 numaralı sanık olarak yer alımıştı. 16 Şubat 2010'da evi ve makam odası aranan Cihaner, 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve bir gün sonra sorgulandığı Erzurum'da tutuklanmıştı. Cihaner'in tutuklanmasının ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, soruşturmayı yürüten özel yetkili savcıların yetkisini aldı.

Fotokopi üzerinden incelediler

Cezaevine gönderilen Cihaner'in davasını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasıyla birleştirmişti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, skandal bir karara imza atarak fotokopi üzerinden aldığı Cihaner'in Erzurum'daki davası ile Yargıtay'daki görevi kötüye kullanmak dosyasını birleştirmişti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, 17 Haziran 2010'da duruşmada verilen kısa aradan sonra birleştirilen dosyanın incelendiğini ve Cihaner'in koşulsuz tahliyesine karar vermişti. Yaklaşık 4 ay tutuklu kalan Başsavcı Cihaner'in davası karara bağlanmış ve Cihaner görevine başlamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.