“Yara Yönetimi ve Güncel Tedavi Yaklaşımları Sempozyumu”
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı tarafından “Yara Yönetimi ve Güncel Tedavi Yaklaşımları Sempozyumu” düzenlendi.
Hipokrat Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Yara Yönetimi ve Güncel Tedavi Yaklaşımları Sempozyumunun başkanlığını, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Metin Yavuz üstlendi. Bilimsel sekretarya ise aynı bölümde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kesiktaş tarafından gerçekleştirildi.
Farklı disiplinlerden akademisyenlerin ve ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan’ın da katıldığı sempozyumun açılışı, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Prof. Dr. Yavuz: “Yara Yönetiminde Multudisipliner Çalışma Önemli.”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Osman Metin Yavuz, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahinin en önemli uğraş alanlarından birinin defekt onarımı olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti;
“Bizler defekt onarımlarını yani açık ve geniş yaraların kapatılmasını, genellikle hastanın kendi dokusu olan fleplerle veya greftlerle gerçekleştiriyoruz. Ancak bu onarım süreci gecikirse veya onarım gerçekleşmezse tedaviye rağmen kapanmayan yaralarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Günümüzde bu tür kronik yaraların yönetimi sadece bir branşın tek başına gerçekleştireceği bir süreç olmaktan çıkmış durumda. Bu durumda hastaların tedavisi birden fazla anabilim dalının aynı anda hastayı değerlendirdiği konseyler tarafından yapılmalı. Bu yara bakım konseyleri, plastik cerrahi anabilim dalının yanı sıra; endokrinoloji, ortopedi ve travmatoloji, radyoloji, enfeksiyon, kalp damar cerrahisi, anestezi ve radyoloji gibi anabilim dallarından oluşmalı. Son yıllarda yara konseyi kadar güncel tedavi yaklaşımları da sürecin yönetilmesinde çok önemli hale gelmiştir. Yeni yöntemler arasında hiperbarik oksijen tedavisini, PRP ve kök hücre uygulamalarını, büyüme faktörlerini, larva tedavisini ve negatif basınçlı kapama tedavilerini sayabiliriz. Bu sempozyumda yara yönetiminin multidisipliner yaklaşımının irdelenmesi ve özellikle sorun yaşanan olgularda klasik tedavinin yanı sıra, son yıllarda gelişme gösteren modern yara iyileşme yöntemlerinin tartışılması amaçlanmıştır.”
Prof. Dr. Erdoğan; “Eğitimde Akredite Bir Lisans Programımız Var.”
Rektör yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan ise davetlilere Çukurova Üniversitesi ile ilgili son yıllarda yaşanan gelişmeleri aktardı. Çukurova Üniversitesi’nin 18 fakülte, 4 yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu ve devlet konservatuvarıyla 45 yılını geride bıraktığını ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, ayrıca Tıp Fakültesinin Ziraat Fakültesi gibi üniversitenin kuruluşunda yer alan iki fakülteden biri olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti;
“Üniversitemizin kurumsal yapılanmasını tamamladık. Ayrıca 2017 yılı itibariyle araştırma ve uluslararasılaşma misyonunu yüklenmiş olduk. Bu misyonlarımızı yerine getirmek için gereken çalışmalar güçlü akademik kadromuzla gerçekleşmektedir. Tıp Fakültesi de Üniversitemizin lokomotif akademik kadroları içinde yer almaktadır. Bu sempozyumun düzenlenmesi ve gerçekleşmesi bu amaca hizmet etmenin bir göstergesidir. Tıp fakültemiz üniversitemizin çok önemli misyonlarını yerine getiriyor. Bunlardan bir tanesi de eğitim. Eğitimde akredite bir lisans programımız var. Son iki yıl içinde uzmanlık programlarımız arka arkaya akredite ediliyor. Bu gelişmelerden çok mutluluk duyuyoruz. Kulak burun boğaz uzmanlık eğitimi akredite edildi. Plastik cerrahi ve genel cerrahi uzmanlık eğitiminin akreditasyon çalışması gerçekleşti ve akredite edilme haberini aldık. Kadın doğum ve patoloji gibi bölümlerimiz de yakın zamanda akredite olacak.”
Açılış konuşmalarının ardından birinci panel olan kronik yara oturumuna geçildi. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Cemil Dalay ve Doç. Dr. Eyüphan Gencel yaparken, konuşmacılar kendi alanlarındaki sunumlarını gerçekleştirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.