Yabancıların gözdesi perakende ve enerji sektörü
Yabancı yatırımcılar yıl başından bugüne kadar Türkiye'de 40 şirket satın aldı. En fazla ilgi, bilişim, imalat, enerji ve perakende sektörlerine oldu.
İSTANBUL (AA) - Birleşme ve satın almalarda yılın ilk dört ayında toplam değeri yaklaşık 5 milyar dolar olmak üzere 60'a yakın işlem gerçekleştirilirken bu işlemlerin yarısından fazlasını yabancı yatırımcılar gerçekleştirdi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yıl başından bugüne kadar olan dönemde yabancılar Türkiye'de 40 şirket satın aldı. Yabancıların bu dönemde en fazla ilgi gösterdiği sektörler bilişim, imalat, enerji ve perakende oldu. Yerli yatırımcılar da dahil edildiğinde bu yıl birleşme ve satın almalarda yıl başından bu yana 60'a yakın işlem gerçekleştirildi.
Uzmanlar, geçen yılın aynı dönemine göre yabancıların satın aldığı şirket sayısında azalma olmasına rağmen işlem hacminde önemli oranda artış gerçekleştiğini ifade ediyor.
"Bu yıl da üretim, perakende, gıda, enerji ve sağlık en çok ilgi çeken sektörler arasında"
Deloitte Türkiye Durum Tespit, Birleşme ve Satın Almalar Lideri Başak Vardar, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yatırımcıların Türk şirketlerine ilgisinin devam ettiğini söyledi.
Bu yılın ilk dört ayındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin birkaç gün önce açıklanan Ak Gıda ve yemeksepeti.com satışları da dahil olmak üzere toplam değerinin yaklaşık 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Vardar, toplamda 60'a yakın işlemin gerçekleştiğini ifade etti.
Bunların yaklaşık yarısını yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Vardar, bu yıl da üretim, perakende, gıda, enerji ve sağlık sektörlerinin en çok ilgi çeken sektörler arasında yer aldığını kaydetti.
"İşlem sayısı açısından öne çıkan ülkeler Almanya, ABD ve Fransa oldu"
Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler ise 2015 yılı başından bu yana yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği toplam işlem sayısının 40 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
İşlem sayısı açısından öne çıkan ülkeler Almanya, ABD ve Fransa olurken, işlem hacmi bazında Almanya, Çin ve Katar'ın üst sıralarda yer aldığını kaydeden Cantekinler, yabancı yatırımcıların 2015'te en çok ilgi gösterdikleri sektörlerin, bilişim, imalat, enerji ve perakende olduğunu belirtti.
"Katma değer yaratacak sektörlere yabancı yatırımcının gelmesi son derece önemli"
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu ise son iki yatırım kararının sevindirici olduğunu söyledi.
Özellikle bilgi teknolojileri ve yazılım konusunda katma değerli şirketlere yabancı ilgisinin yeni nesil şirketleri bu tür sektörlere daha fazla yönelmesini sağlayabileceğini aktaran Saltoğlu, şöyle devam etti:
"Rakamlar küresel ölçekte çok büyük olmasa da Türkiye'nin bu tür sektörlere yönelmesi ve uzmanlaşması için teşvik verebilmesi anlamında olumlu. Bundan sonra yatırımların katma değeri yüksek olan ya da yükselmesi için yatırıma ihtiyacı olan sektörlere gelmesi olumlu olur. Yabancı yatırımcı alım yaparken katma değere doğal olarak bakmıyor. Bizim teşviklerle yabancı yatırımcının katma değeri olan sektörlere örneğin; savunma sanayi ve bilgi teknolojileri sektörlerine girişini teşvik etmemiz faydalı olur. Her türlü yatırımdan çok bize katma değer yaratacak sektörlere yabancı yatırımcının gelmesi son derece önemli. IT ve yazılımda bu anlamda ek bir teşvik planı düşünülebilir."
"Önümüzdeki on yıl hiç ara vermeden, uluslararası yatırımcıların radarından, takibinden asla çıkmayacağız"
Perakende sektörü ve gıda endüstrisi açısından bakıldığında, tüketim hareketliliği anlamında Türkiye'nin cazibesini artırdığını vurgulayan İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin ,şunları ifade etti:
"Bu çerçevede Türkiye'nin bu potansiyeli, başarılı projeleri de beraberinde getiriyor. yemeksepeti.com, Türkiye'de tahmin edilenden daha geniş bir kesime ulaşmayı başarmış ve iyi yürümüş bir sistem, yabancılar bunu görüyor. Önümüzdeki on yıl hiç ara vermeden, uluslararası yatırımcıların radarından, takibinden asla çıkmayacağız."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.