Yabancı ekonomistler Fed'in faiz kararını yorumladı
Commonwealth Foreign Exchange Piyasa Başanalisti Esiner, "Fed'in ve Başkan Yellen'ın artırımların kademli yapılacağını vurgulaması en azından şimdilik, gelişen piyasaların durumlarını korumasına yardımcı olacak" dedi.
İSTANBUL (AA) - Merkezi ABD'de bulunan Commonwealth Foreign Exchange Piyasa Başanalisti Ömer Esiner, "Fed'in ve Başkan Janet Yellen'ın, artırımların kademli yapılacağını vurgulaması en azından şimdilik, gelişen piyasaların durumlarını korumasına yardımcı olacak" dedi.
Ekonomistler, Fed'in dün gösterge faiz oranını 2006 yılından beri ilk kez artırmasına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Esiner, faiz artırımının büyük ölçüde ima edilen bir sonuç olması nedeniyle finansal piyasalar tarafından sürprizle karşılanmadığını, karar metninin beklentiler dahilinde fazlasıyla güvercin tonda bulunmasının dikkati çektiğini söyledi.
Fed'in faiz artırımının gelecek yıl kademeli şekilde gerçekleşeceğini vurgulamak için büyük çaba göstermeye devam ettiğini aktaran Esiner, "Gelecek yıl faiz oranlarının biraz daha agresif hızda artması, ABD ekonomisi üzerinde risk teşkil ediyor" diye konuştu.
- "Karar, gelişen ülkelerde şu an büyük bir dalga yaratmayacak"
Esiner, Fed'in faiz kararının şu anda gelişen ülkelerde herhangi bir büyük dalga yaratmayacağına dikkati çekerek, "Fed'in ve Başkan Yellen'ın, artırımların kademli yapılacağını vurgulaması en azından şimdilik, gelişen piyasaların durumlarını korumasına yardımcı olacak. Buna rağmen ortalık yatıştığında ve ABD'de daha sıkı para politikasına geçildiğinde, gelişen piyasalar mücadele içine girebilir" değerlendirmesini yaptı.
Döviz kuru ve gelişen piyasalardaki hamlelerin şu anda büyük ölçüde belli bir aralıkta seyredeceğini anlatan Esiner, "Ancak gelişen piyasalar, faiz oranlarının daha agresif artmasıyla orta vadede savunmasız kalacak. Bu senaryoda, gelişen piyasalarda ve dolar/TL'de volatilite ve satış dalgasına geçilmesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.
- "Gelişen ülkelerin büyümelerine önemli bir engel oluşturmayacak"
RBC Ekonomik Araştırmalar Yardımcı Başekonomisti Paul Ferley de Fed'in faiz artışının genellikle doların üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirterek, "Ancak Fed'in hamlesi beklenen seviyede gerçekleşti ve değerlemeler zaten büyük ölçüde yapıldı" dedi.
Faiz artışının zaten garanti edildiğine dikkati çeken Ferley, "ABD ekonomisi sağlam bir şekilde büyümeye devam ediyor ve bu nedenle artık parasal koşullarla desteklenmeye ihtiyacı yok" diye konuştu.
Ferley, faiz artışının, gelişen piyasaların fonlama maliyetini yükselteceğini ancak ülke ekonomilerinin büyümelerine önemli bir engel oluşturmayacağının da altını çizdi.
- "Önümüzdeki günlerde bazı şeyler değişebilir"
TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Cristian Maggio, gelişen piyasalarda, faiz artırımının tamamen fiyatlandığını, bu yüzden piyasa hareketlerinin şimdilik sınırlı gerçekleşeceğini vurguladı.
Maggio, şunları kaydetti:
"Fed üyeleri, ekonominin faiz artışına hazır, tüketici harcamalarının sağlam ve sabit yatırımların ihracattaki zayıflığı dengelediğini söyledi. Bu artırım, Fed üyeleri ve Başkan Yellen tarafından karışık mesajlar gelmesine rağmen bizim ve piyasaların beklediği şekilde oldu ayrıca faizler artırılmadan önce çoğunlukla fiyatlanmıştı. Bu yüzden piyasa şimdiye kadar oldukça iyi durumda seyrediyor. Fed faiz oranlarını artırdı çünkü gelişmiş on ülke ekonomisi uzun zamandır oldukça akomodatif düzeyde seyrederken, ABD ekonomisi de yüksek faiz oranlarına dayanabilecek durumdaydı."
Gelişen ülkelerin artırım sonuçlarını şimdilik sınırlı düzeyde taşıyacağına işaret eden Maggio, "Lira, Fed'in faizleri artırmasının ardından yüksek performans gösterdi. Türk lirasındaki bu performans beni şaşırttı ancak yine de liranın en iyi performansı değil. Ancak küresel yatırımcılar bu kararı tüm ölçüde sindirmek zorunda ve önümüzdeki günlerde bazı şeyler değişebilir" görüşünü de paylaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.