XXII: “Sinema ve Kadın”

XXII: “Sinema ve Kadın”
XXII. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı, 11-13 Mayıs’ta Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlendi

Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler (TFAYY) Konferansı’nın 22.’si 11-13 Mayıs 2023 tarihlerinde “Sinema ve Kadın” başlığı ile düzenlendi. Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün ev sahipliği yaptığı konferansta, toplumsal cinsiyet ve sinema çalışmaları kesişiminde Türkiye sineması tarihi yazımını, eleştiri kültürünü, dönemleri, yıldızları, kadınların çektiği filmleri, kadınları konu eden filmleri, üretim kanallarını, iş gücünü, geçmişi ve bugününü tartışmaya açan akademik oturumlar ve sektör panelleri düzenlendi. Bunun yanı sıra davetli konuşmacı olarak konferansa katılan Prof. Patricia White ve yapımcı Elhum Shakerifar’ın sunumları ilgi topladı.

Akademik oturumlarda sinema sektöründe toplumsal cinsiyete dayalı emek eşitsizliği, kadın sinemacıların görünürlüğü, festivallerde destek ve fon mekanizmaları, dişil ve kuir sinematik yaklaşımlar gibi meselelere değinildi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen konuşmacıların sunumları ile sinemada kadın görünürlüğü hem sektörel hem de sinemasal metinler bağlamında ele alındı.

Konferans dahilinde üç sektör paneli gerçekleştirildi: Bu panellerin ilkinde ses tasarımcısı Mine Pakel, kurgucu Çiçek Kahraman ve görüntü yönetmeni Ece Latifaoğlu’nun katılımı ile kamera arkasında teknik departmanlarda çalışan kadınların deneyimleri çok yönlü olarak değerlendirildi. İkinci panelde yönetmenler Somnur Vardar, Berna Gençalp ve Melis Bilgin’in katılımı ile belgesel ve animasyon sineması bağlamında kadınların emeği ve görünürlüğü tartışıldı. Üçüncü ve son panelde film yapım ağları ve dayanışma mekanizmaları, yapımcı Diloy Gülün, yönetmen Nazlı Elif Durlu ve senarist Emine Yıldırım’ın katkılarıyla tartışmaya açıldı. Sektör panellerine ilgi ve katılım yoğun oldu.

Konferansın son gününde, bu yılın temasını da belirlemiş olan KHAS Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Akçalı tarafından yürütülen “Türkiye Ekranlarında ve Kamera Arkasında Kadın: Temsilin ve İş Gücünün Güncel (2017-2021) Görüntüsü” başlıklı TÜBİTAK projesinin ara sonuçlarının paylaşıldığı bir oturum düzenlendi.

Bu araştırma projesi, Türkiye ekranlarındaki güncel kadın temsillerinin ve kamera arkasındaki kadın iş gücünün çeşitliliğini ve niceliğini ortaya koymayı hedefliyor. Bu doğrultuda, Türkiye’de 2017-2021 yıllarında sinema salonlarında ya da ulusal festivallerde gösterime girmiş tüm kurmaca filmler, en çok izlenen 7 ulusal kanalın prime-time aralığında yayınlanmış tüm diziler ve dijital platformların seçkisine alınmış tüm orijinal yapımlar taranıyor. Bu tarihler arasında seyirci ile buluşmuş toplamda 600 filme ve 313 diziye içerik analizi uygulanarak, ekiplerdeki iş gücü oranı ve meslek dağılımı toplumsal cinsiyete göre hesaplanıyor.

Araştırma projemiz hakkında detaylı bilginin yer aldığı infografik çalışmamıza ulaşmak için lütfen tıklayın.

TFAYY XXII Program Kurulu:

  • Ayça Çiftçi (Bilgi Üniversitesi)
  • Defne Tüzün (Kadir Has Üniversitesi)
  • Elif Akçalı (Kadir Has Üniversitesi)
  • Esin Paça Cengiz (Kadir Has Üniversitesi)
  • İrem İnceoğlu (Kadir Has Üniversitesi)
  • Özlem Güçlü (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)

TFAYY XXII Düzenleme Komitesi:

  • Elif Akçalı
  • Ruken Doğu Erdede
  • Gülçin Çaktuğ Kurt

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.