Volkan Bozkır, Fransa'ya aşırı tepkiye karşı çıktı?

Volkan Bozkır, Fransa'ya aşırı tepkiye karşı çıktı?
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: 'Fransa'nın bu adımına karşı lüzumundan fazla tepki verilmemesini isterken bizim Meclisimize de 'Fransa da şunları...


TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: 'Fransa'nın bu adımına karşı lüzumundan fazla tepki verilmemesini isterken bizim Meclisimize de 'Fransa da şunları yaptı' tekliflerinin sevk edilmesi yanlış olur'' dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Fransa'nın bu adımına (Ermeni teklifinin kabul edilmesi) karşı lüzumundan fazla tepki verilmemesi gerektiğini belirterek, ''Bu teklif Meclisten geçti diye, bizim Meclisimize de 'Fransa da şunları yaptı' tekliflerinin sevk edilmesi yanlış olur'' dedi.

Bozkır, Fransa'da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının inkarını suç sayan teklifin kabul edilmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Teklifin, christmas tatili öncesinde ''Korsan baskını'' şeklinde Meclisten geçirilmek üzere planlanmış bir teklif olduğunu belirten Bozkır, ''bu konu gündeme getirilene kadar, bunun ne anlama geldiği, Türkiye-Fransa ilişkilerine ne kadar zarar vereceği, Fransa'ya nasıl zararlar verebileceğinin'' kimsenin farkında olmadığını söyledi.

-''577 üye var, ancak 50 milletvekili katıldı''-

Fransa Ulusal Meclisinin 577 üyesi olduğunu belirten Bozkır, ''50 küsur milletvekilinin katılımı ve 10 milletvekilinin aleyhte oyuyla teklif meclisten geçti. Bütün Meclislerde bir karar nisabı vardır, tasarıları kabul sayısı vardır. Eğer 3 kişi katılmış olsaydı, 2'sinin oyu ile geçebilecekti. Nitelikli çoğunluk yerine salt çoğunluğu kabul etmek suretiyle böyle bir sonuç ortaya çıktı'' diye konuştu.

Bozkır, Fransa Ulusal Meclisinin Ocak ayı başına kadar tatile girdiğini dile getirerek, ''Ümit ediyoruz ki christmas tatili ve ocak ayındaki kendi iç değerlendirmeleri sonrasında bu teklifin daha fazla ilerlememesi için, Türk-Fransız dostluğuna inanan, Türkiye ile ilişkilerin önemini bilen siyasetçilerin ve siyasette ağırlığı olan kişilerin bunu önleme imkanı olacaktır'' dedi.

-''Türkiye'nin sakin olması lazım''-

Başkan Bozkır, Fransa'da gelecek seçimlerde kıran kırana bir mücadele olacağını ifade etti. Kamuoyu yoklamalarına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'in oy oranının yüzde 30'lara kadar düştüğünü ifade eden Bozkır, şunları söyledi:

''500 bin Ermeni asıllı Fransız vatandaşının oyu ve onların etki çevresiyle birlikte belki 1 milyon oydan bahsetmek lazım. Bunların oyu önemli hale gelmiş. Teklife bu aşamada karşı çıkanlar dahi, oyları kaybetmeme arzusunu ve politikasını devam ettiriyor. Bunları mümkün olduğu kadar o psikolojiden ayırmak lazım. Ermeni oyları ile Fransa'nın menfaatleri arasında mukayese yapmalarını sağlamak lazım.

Türkiye'nin sakin olarak, kendi çıkarlarını düşünerek, her adım için o adımın gerektirdiği adımları atarak önemli bir politika stratejisi vardır. Bunu da uygulayacaktır. Ama burada Fransa'nın bu adımına karşı lüzumundan fazla tepki ve Türkiye'yi kendi tezlerini tersine çevirecek adımlar atılmaması önem arz etmektedir. Bu teklif Meclisten geçti diye bizim Meclisimize de 'Fransa'da şunları yaptı' tekliflerinin sevk edilmesi yanlış olur. Çünkü, Türkiye'nin tezi, 'siyasetçiler siyasetle uğraşsın, tarihi konuları tarihçiler karara bağlasın' şeklinde uzun zamandır sürüyor. Tarihçilerin karar vermesi gereken konuları Türkiye'de siyasetçiler ele almaya başlarsa, bu bizim tezlerimizle de uyuşmayacaktır. Sakin, akıllı olmamız, Türkiye'nin çıkarlarını düşünmemiz ve vereceğimiz cevabın Türkiye'den çok karşı tarafa etki yapmasını sağlayacak adımları atmamız lazım.''

-''Fransa'da kafalar çok karışık''-

Volkan Bozkır, ''Teklifin Senatodan geçip geçmeyeceğine ilişkin'' görüşünün sorulması üzerine, ''Fransa'da kafalar çok karışık. 3 alternatifi de bekleyebiliriz'' dedi.

Fransa Ulusal Meclisinde Sarkozy'un partisinin, Senato'da ise sosyalistlerin çoğunluğa sahip olduğunu ifade eden Bozkır, ocak ayını görmek gerektiğini ve şu aşamada hiç bir değerlendirmenin doğru olmayacağını söyledi.

''Türkler Fransa'da Ermeniler gibi neden lobi oluşturamıyor? Burada bir eksiğimiz var mı?'' sorusuna Bozkır, ''Bir eksiğimiz var tabii. Fransa'da 500 bin Türk yaşıyor ama bunların 150 bini vatandaş ve 50 bini oy kullanıyor. Dolayısıyla aynı güç olmadığı kağıt üzerinde de gözüküyor'' açıklamasında bulundu.

Volkan Bozkır, Avrupa ve ABD'deki vatandaşlar ve soydaşların Ermeni, Rum ve Musevi toplulukları gibi o ülkelerin toplumlarına yeterince entegre olamadıklarını söyledi. Siyasi hayatta yeni yeni Türk milletvekillerinin ortaya çıkmaya başladığını dile getiren Bozkır, ''Oysa bizim Fransa'da Türk belediye başkanımız, milletvekilimiz, bakanımız olmalıydı. Bunları yapamadığımız için...'' ifadesini kullandı.

-''Sözde Ermeni soykırımı kimliklerinin unsuru...''-

Sarkozy'in annesinin Selanik Yahudisi, babasının Macar, eşinin İtalyan olduğunu anımsatan Bozkır, şöyle konuştu:

''Böyle bir karmaşık etnik yapıdan gelen birisi Fransa'da Cumhurbaşkanı oldu. Biz ne ABD'de ne Fransa'da siyasi yapıların içine güçlü bir Türk katkısı sokabilmiş değiliz. Bunu süratle sağlamamız lazım, bu tür adımlar atılmaya başlandı.

Ermeni diasporasının temel hedefi 2015'tir. Bu adımları daha da yoğunlaştıracaklardır. Ermenistan'da sefalet içinde yaşayan Ermeniler varken, Ermeni diasporası ABD'de, Fransa'da, Avrupa'da varlık ve bolluk içinde oturup, en iyi hayat şartlarından yararlanıp, sözde Ermeni soykırımını bir hedef ve kimliklerinin unsuru olarak kullanıp bu baskıyı sürdürüyor. Bizim de sadece Hükümet politikalarıyla olmaz, muhakkak bizim o ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızı önemli noktalarda görmemiz gereklidir. Bunun için de konumumuzu ve gücümüzü bu bakımdan gözden geçirmemiz lazım.''

Bozkır, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun istişareler için yarın ülkeye geleceğini, Fransa'daki durumun değerlendirmesi yapılırken burada olacağını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.