Vekil adayına sosyal medya faturası 50 bin lira

Vekil adayına sosyal medya faturası 50 bin lira
 Genel seçimin reklamdan promosyona, bayraktan araç kiralamaya kadar sağladığı ekonomik hareketliliğe sosyal medya da eklendi.İSTANBUL (AA) - Genel...


 

Genel seçimin reklamdan promosyona, bayraktan araç kiralamaya kadar sağladığı ekonomik hareketliliğe sosyal medya da eklendi.

İSTANBUL (AA) - Genel seçimin reklamdan promosyona, bayraktan araç kiralamaya kadar sağladığı ekonomik hareketliliğe sosyal medya da eklendi.

7 Haziran'da gerçekleştirilecek milletvekili genel seçimine katılacak siyasi parti ve adaylar klasik seçim çalışmalarının yanı sıra sosyal medya alanında da öne çıkmak için uzman desteği alıyor.

Hızla gelişen sosyal medyanın seçim çalışmalarına etkisine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde Twitter'ın etkisinin fazla olduğunu, diğer şehirlerde ise Facebook reklamlarının öne çıktığını, bunun yanı sıra bloglar ve grupların da önem arz ettiğini kaydetti.

Siyasetçilerin gönüllü sosyal medya ekipleri oluşturduğunu ifade eden Ercan, bazı büyük partilerin sosyal medyayı reklam bazında da kullandığını söyledi.

Ercan, eski seçimlerde başarılı olan milletvekillerinin bu yeni dönem için sosyal medya uzmanlarından daha fazla destek aldığını anlatarak, şunları dile getirdi:

"Milletvekili adaylarına kişisel markalaşmayı nasıl sağlayacaklarını gösteriyoruz. İyi bir web siteleri ve bloglarının olması lazım. Aktif olarak Twitter ve Facebook'u kullanmalarını, küçük videolarının bulunduğu Youtube hesaplarının olmasını, canlı yayın platformlarından Periscope'tan yararlanmalarını öneriyoruz. Sosyal medyada bir içerik ürettiğinizde 9 kişi bunu paylaşıyor ve 90 kişi de bunu okuyor. Siyasetçiler ne kadar çok içerik üretirse ulaşacakları kişi sayısı o kadar fazla oluyor. Takipçi sayısı yüksek olan bir siyasetçi sosyal medya kullanıcısının gözünde daha değerli oluyor."

- "Sosyal medyada halkla iletişim kuran siyasetçiler sempatik geliyor"

Ercan, sosyal medyanın siyasetçiler için diğer bir avantajının da seçmenle doğrudan ilişki kurabilmesi olduğuna dikkati çekerek, sosyal medyanın katılımcı demokrasiyi de destekleyen bir yapısının bulunduğunu vurguladı.

Siyasetçilerin sosyal medyayı halka birebir cevap verme bazında kullandığında hem sempati topladığını hem de kullanıcıların arkadaş olduğu ya da kendilerine yakın hissettiği siyasetçileri desteklemeye meyilli olduğunu belirten Ercan, "Bu seçimde dijital savaşın artacağını ama bundan sonraki seçimde yüzde 50 oranında kararsız dijitalleri etkileyeceğini düşünüyorum. Bir sonraki seçimde sokaklarda bayrak reklam görmeyeceğiz, dijital bir seçim yaşayacağız" diye konuştu.

Ercan, hem iktidar partisinin hem de muhalefet partilerinin sosyal medyayı agresif kullanan siyasetçileri milletvekili adayı olarak göstermediğini öne sürdü.

- "Sosyal medya hizmetinin maliyeti 50 bin liraya kadar çıkıyor"

Said Ercan, milletvekili adaylarına sosyal medya uzmanlarını bir özel kalem gibi yanlarında gezdirmelerini tavsiye ettiklerini ifade ederek, gönüllü ekiplerinin yanı sıra uzman bir ekiple de çalışmalarında fayda olacağını söyledi.

Milletvekili adaylarının sosyal medya desteği veren bir ajanstan hizmet almaları halinde bunun kendilerine 30 bin liradan 50 bin liraya kadar maliyetinin olabileceğini aktaran Ercan, gönüllü ya da serbest çalışan sosyal medya uzmanlarından destek alınırsa hizmete göre 5 bin lira ile 10 bin lira arasında bir maliyete tekabül edeceğini kaydetti.

Ercan, seçmen sayısı yüzde 50'lere gelmiş bir iktidar partisi ile yüzde 1'lerdeki partinin sosyal medya ağırlığının aynı olmadığını anlatarak, "Online kriz yönetimi partiler için çok önemli. Belki aylarca, yıllarca itibarınızı yükseltmeye çalışırsınız, ufacık bir kriz emeklerinizi boşa çıkarabilir" dedi.

- "Sizli, bizli konuşmalar sosyal medyada sevilmiyor"

Sosyal medya dilinin iyi kullanılması gerektiğine işaret eden Ercan, "Bir parti için çalışan sosyal medyacı 'hayırlı cumalar' yerine 'tünaydın' derse o partinin seçmeninin dilini kullanmamıştır. Bu bile partiye zarar verebilir. Seçmeni iyi tanıyıp onlardan biri olmak lazım. Sizli, bizli konuşmalar sosyal medyada sevilmiyor" diye konuştu.

Ercan, milletvekili aday adayları haber sitelerinde oylanırken kendilerine ilginç taleplerin de geldiğini belirterek, "O ankette bana oy kullandır, ben birinci olayım' diye talepler geldi. Bir haber sitesindeki birincilik bile onlar için önemli hale gelebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Said Ercan, seçim dönemlerinde çok fazla sahte hesapların açıldığını ifade ederek, "Zaten seçilirim" düşüncesinde olan adayların ise çok emek sarf etmediğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.