Vedat Kahyalar: 2023 hedefleri nasıl yakalanır?

Vedat Kahyalar: 2023 hedefleri nasıl yakalanır?
Dünyanın 17.nci ekonomisinden 10.ncu büyük ekonomiye nasıl geçeriz? 160 milyar dolar ihracattan 500 milyar dolar ihracata nasıl sıçrarız? İlk 40 lı sıralara girmeyen eğitim sistemimiz nasıl istenilen seviyelere ulaşır?

2023 hedefleri nasıl yakalanır?

2023 hedefleri nasıl yakalanır?

Dünyanın 17.nci ekonomisinden 10.ncu büyük ekonomiye nasıl geçeriz?

160 milyar dolar ihracattan 500 milyar dolar ihracata nasıl sıçrarız?

İlk 40 lı sıralara girmeyen eğitim sistemimiz nasıl istenilen seviyelere ulaşır?

Tarım ve hayvancılıkta ithal edebilir konumundan, ihraç eder konuma nasıl geçeriz?

2009 yılından beri yerinde sayan kişi başı yıllık ort.gelir 9.000 dolardan 25.000 dolar'a nasıl ulaşır?

Bu sorular çoğaltılabilir. Bu sorunların herbiri için için binlerce sayfayı bulabilecek çözüm önerileri yazılabilir. Bir şeyden adım kadar eminim ki , bu çözüm önerileri bakanlık ve başkanlık bünyesinde görev yapan danışmanların çantalarında fazlasıyla var.

Bilgiden ziyade kararlılıkla uygulama bekleyen bu çözüm yollarının "olmazsa olmazı" adalet ve samimiyetle harekete geçip uygulanmasıdır.

Neler yapmalıyız?

Yapısal reform şart.

Yapısal reformun 3 ana bölümü var:

1-Hukuk

2-Eğitim

3-Özgürlükler

Bireysel ve kurumsal yatırımcıların adil bir rekabet ortamında yatırım yapabileceğine inanmaları gerekir. Oluşan/oluşabilecek problemlerinin en kısa sürede ve adilce sonuçlandırılacağından kuşkusu olmaması gerekir.

Gereksiz ayrıntılardan arınmış, farklılığı,

düşünmeyi, uzmanlığı inovasyonu hedefleyen, sonuç alıcı bir eğitim sistemiyle, 21. yüzyılın gençliğini yetiştirebilmemiz gerekir. Bunun icin öncelikle eğiticilerin eğitilmesi/donatılması gerekir. Eğitimde asıl başarı nitelikli öğretmen ile mümkündür.

Teknolojinin gelişimine ve ihtiyaçlarına uygun insan kaynaklarının yetiştirildiği eğitim sistemi olmadan hedefe ulaşmak hayal olarak kalır.

Medya, üniversite, düşünce kuruluşları,STK'lar ve birey olarak vatandaşlarımızın düşünce başta olmak üzere araştırma,örgütlenme, yayın yapma, etkinlik düzenleme özgürlüklerinin hiç bir şüpheye tedirginliğe yol açmayacak seviyede özgür olması gerekir.

İktidarların, siyasal lider ve temsilcilerin, bürokrasinin eleştiriye tahammülü olabilmeli. Önerileri dinleyen, değerlendiren, gelişime açık yönetim sistemi artık hayal olmaktan çıkmalıdır.

Irkçılık, bölgecilik, mezhepçilik... vs türü her türlü ilkellik artık bu toprakları terk etmelidir. Performans, inovasyon, üretim, kendini geliştirme odaklı başarı kriterleri işe girişte, kariyer yolculuğunda esas alınan temel değerler olmalı.

İş fikri, iş planı uygun ancak sermayesi yetersiz olan gençlerimize uzun vadeli kredilerle destek olunmalı önleri açılmalıdır. Özellikle yazılım, ar-ge, inovasyon ve üretim odaklı iş fikirleri bürokratik işlemlere boğulmadan desteklenmelidir.

Sonuç olarak:

Personel alımlarında, atamalarda, destek ve teşviklerin uygulanmasında "mutlak adalet" ile davranılması, eğitim ve hukukta evrensel normların yakından takibi ve uygulanmasıyla "bizimkiler" rahat edecekler ve mutlu olacaklar. Unutulmamalıdır ki tüm vatandaşlarımız hizmetin en iyisine layık

"bizim canlarımızdır".İslamı tebliğ etmenin en kesin yolu da bu değil mi Allah aşkına?

 

Vedat Kahyalar

30.06.19, Adana

ekrangazetesi.com

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.