Vatandaş artık milletvekilini şikayet edebilecek?
Taslak metni tamamlanan kanun yasalaşırsa; vatandaş, etik dışı davranan milletvekilini şikâyet edebilecek. Etik Kurul, gerekirse uyarı ve kınama cezası verecek.
AK Parti Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında kurulan ve CHP'den Oktay Ekşi, MHP'den Sümer Oral ve BDP'den Adil Kurt'un katılımıyla oluşan Etik Yasası Çalışma Komisyonu, Siyasi Etik Yasasıyla ilgili taslak metni tamamladı. Hazırlanan taslağa göre milletvekilleri, ?bir çıkar karşılığı olmasa dahi? özel sektörde herhangi bir görev alamayacaklar.
Kendilerine tanınan kamu imkanlarını amacı kapsamında kullanmaya özen gösterecekler, görevlerini yerine getirirken, TBMM'nin saygınlığına ve milletvekilliği görevinin itibarına uygun davranacaklar. Milletvekilleri, halen 12 bin lira civarında olan maaşlarının yıllık 10 katı tutarında, yaklaşık 120 bin lira civarındaki tarımsal üretim, kira ve faiz geliriyle ilgili mal bildiriminde bulunmayacak.
İLK DEFA UYGULANACAK
Türkiye Gazetesi'nden Şükran Kaban'ın haberine göre; taslakla, vatandaşa etik dışı davranan milletvekillerini TBMM'de kurulacak Etik Kurul'a şikayet hakkı da getiriliyor. İlk defa uygulanacak düzenleme ile vatandaşlar, milletvekilleriyle ilgili şikayette bulunabilecekler. Kimliği kesin tespit edilemeyen veya ortaya koyduğu iddia ile ilgili somut delilleri bulunmayan başvurular dikkate alınmayacak. Başvurunun kabul edilmesi durumunda milletvekili savunma yapacak.
Kurul, siyasi etik kurallarına uygun davranmadığını tespit ettiği milletvekilini uyaracak. Aykırı davranışların sürmesi halinde kınama cezası verecek. Kurul, uyarı ve kınama cezası almasına rağmen tutumun değiştirmeyen milletvekilinin TBMM'yi temsil edecek heyetlerde görev alma hakkını, kararın gereğini yerine getirinceye kadar askıya alabilecek. Vekil, kurul kararına itiraz edebilecek. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.