Varlık barışına el uzatmayana yüzde 30 ceza

Varlık barışına el uzatmayana yüzde 30 ceza
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı varlık barışının gerekçesi ortaya çıktı.Barışa el uzatanlar yüzde 2 vergiyle kurtulacak. Uzatmayanlar...


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı varlık barışının gerekçesi ortaya çıktı.

Barışa el uzatanlar yüzde 2 vergiyle kurtulacak. Uzatmayanlar ise en küçük bir para hareketinde Maliye'ye yüzde 30 vergi ödemek zorunda kalacak.

Edinilen bilgiye göre Bakanlar Kurulu, birkaç ay içinde Türklerin vergiden kaçınma yöntemlerini sona erdirecek bir uygulama başlatacak. Bu uygulmanın dikkat çekici bir geri planı var.

Yüzde 10-30 vergi yolda

Hükümet, Haziran 2006'da Kurumlar Vergisi Kanunu'nda kritik bir değişiklik yaptı. Bununla, Türkiye'deki vergi mükelleflerinin vergi cennetti olarak bilinen ülkelerde yaptığı tüm ticari faaliyetlerinden yüzde 10 ila yüzde 30 stopaj kesilmesini hükme bağladı.

Buna göre vergi cennetlerinden yapılan mal ve hizmet ticareti transfer fiyatlandırması ve yurtdışında kontrol edilen yabancı kurum kazancı sayılarak vergiye tabi tutuldu.

78 ülkeyle ikili anlaşma

Ancak uygulama tarihi, Bakanlar Kurulu'nun ülke listelerini yayınlayacağı tarih olarak belirlendi. Bu listenin yayınlanması ise her bir ülkeyle yapılan çifte vergi anlaşmalarının uzun zaman alması nedeniyle bugüne kadar gerçekleştirilemedi. Türkiye, bu süre içerisinde büyük bölümü off-shore ülkeleri olan 78 ülkeyle ikili vergi anlaşması imzaladı. Ülke listesi ilan edilecek noktaya gelince, son bir fırsat olarak varlık barışı gündeme geldi.

3 ay içinde paranı getir

Yapılan çalışmalara göre liste açıklanmadan önce, varlık barışı yoluyla yurtdışında parası olanlara barış eli uzatılacak. Böylece bu kişilere örneğin 3 ay gibi süre tanınarak varlıklarını yurda getirmeleri istenecek. Yurda girenler yüzde 2 vergi alınacak. Süre bitiminde liste yayınlanacak. Böylece vergi cennetlerinin avantajı son bulacak.


Güçlü silahlar var

Kurumlar Vergisi Kanunu Maliye'yi önemli silahlarla donattı. Bu kapsamda örneğin yurtdışında kontrol edilen yabancı kurum kazancı üzerinden Türkiye'de yüzde 20 vergi alınacak. Yine yurtdışındaki ilişkili banka ve benzeri kurumlardan yapılan borçlanmalarda özsermayenin altı katını aşan kısım örtülü sermaye sayılarak yüzde 10 stopoja tabi tutulacak. Ayrıca off-shoreda bulunan kişilere yapılan ödemelere yüzde 30 stopaj getirildi. Bu vergiyle yurtdışı fatura getirerek vergiden kaçınma bitecek.

İçeride de olabilir

Yetkililer, iç piyasada da vergi barışı yapılması yönünde talepler geldiğini belirtirlerken, teknik çalışmanın dışa dönük olduğunu söylediler. Bununla birlikte düzenlemenin Meclis'te görüşmeleri sırasında vergi barışının da yasaya eklenebileceğini, bu konuda kararın ancak siyaseten alınabileceğini söylediler.

ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.