Varlı: ?Üreticilerinin tüccarın insafına terk edildi?

Varlı: ?Üreticilerinin tüccarın insafına terk edildi?
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, ayçiçeği üreticilerinin tüccarın insafına terk edildiğini söyledi.Varlı, özellikle başta yağlık tür olmak...


MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, ayçiçeği üreticilerinin tüccarın insafına terk edildiğini söyledi.

Varlı, özellikle başta yağlık tür olmak üzere ayçiçeğinde oluşan piyasanın sürekli olarak üretici aleyhine seyrettiğini söyledi. Piyasanın birkaç tüccar ve büyük tüccarların etkin olduğu birkaç birlik tarafından belirlendiğini söyleyen Varlı, ?Bu durumda kazanan sadece birkaç sermaye sahibidir. Kaybeden ise çiftçilerimizdir? dedi.

Binlerce üreticinin bütün varını yoğunu harcayarak, bankalardan, kooperatiflerden borçlanarak alın terini akıtarak bu ülke için ürettiğini ifade eden Varlı, "Ama toprağa ekilen umut hasat dönemi hüsranla bitmektedir. Üretici, sayısı bir elin parmağını geçmeyen piyasa belirleyici tarafından mağdur edilmektedir. Başta Adana olmak üzere Çukurova?da ayçiçeği hasadı bitmek üzeredir ve bu senede de böyle olmuştur. Nitekim, geçen yıl 1.2 liradan başlayıp 1.6 lirayı gören yağlık ayçiçeği bugünlerde 85 kuruş seviyelerindedir. Bu fiyat maliyeti karşılamaktan çok uzaktır" dedi.

Dengelerin her geçen yıl çiftçinin aleyhine bozulduğunu vurgulayan Varlı, "Buğdayda, mısırda, soyada ve hemen her üründe olduğu gibi siyasi iktidarın özellikle hasat zamanlarında ithalatı teşvik eden pozisyonlara girmesi, sıkıntının temelini oluşturmaktadır. Bu yıl ayçiçeğinde ithalattan alınan fonun iptal edilmesi, ayçiçeğini 85 kuruş seviyesine indiren piyasa aktörlerine bayram ettirmiştir. Bu kararı alanlar, toprağa alın terini akıtan gerçek üreticiye ise önümüzdeki bayramı şimdiden zehir etmişlerdir? diye konuştu.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, daha sonra şunları kaydetti:

?Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini tüketmesine rağmen üretmek için çırpınan Türk çiftçisinin önüne set çekmekten vazgeçilmeli, ithalatı cazip hale getiren uygulamalar değil, üretimi özendirici tedbirler alınmalıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı piyasayı kontrol etmeli, gerektiğinde müdahil olmalı, üretici, birkaç tüccarın insafına terk edilmemelidir. Hiçbir şartta GDO?lu ve zehirli ürün ithalatlarına izin verilmemelidir. Üretici dostu ?Erken açıkla, erken al, erken öde? sisteminin yerine 3 Kasım 2002?den sonra ikame edilen ?Geç açıkla, geç al, geç öde? politikasına da son verilmelidir.?

 

ADANA (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.