Van'da 3 bin kişi istihdam edilecek....

Van'da 3 bin kişi istihdam edilecek....
Van depreminden son haber...Van'da meydana gelen büyük depremin yaraları sarılmaya çalışılırken bölgeden bazen sevindiren bazen de üzen haberler gelmeye...


Van depreminden son haber...

Van'da meydana gelen büyük depremin yaraları sarılmaya çalışılırken bölgeden bazen sevindiren bazen de üzen haberler gelmeye devam ediyor...

Van'da 3 bin kişi istihdam edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında Van'da 3 bin kişinin istihdam edileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Çelik, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında şimdiye kadar 100 bin kişinin istihdam edildiğini, yıl sonuna kadar 50 bin kişinin daha bu kapsamda çalıştırılmasını hedeflediklerini söyledi.


Van'da meydana gelen deprem sonrasında proje çalışmalarına bölgede daha ağırlık verildiğini belirten Çelik, proje kapsamında 3 bin kişinin
Van'da istihdam edileceğini bildirdi.


AFAD: Hayatını kaybedenlerin sayısı 573'e yükseldiİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da meydana gelen depremde bugün saat 12.00 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 573, yaralananların sayısının 2 bin 608 olduğunu, 187 vatandaşın da enkazdan sağ olarak çıkarıldığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, ''Bugün saat 12.00 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 573, yaralananların sayısı 2 bin 608. 187 vatandaş enkazdan sağ olarak çıkarıldı'' denildi.


Açıklamada, Başbakanlıkça
Van Valiliğine acil ihtiyaçların karşılanması için 13 milyon TL ödenek gönderildiği ve ''hayırsever Türk milletinin talepleri doğrultusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyasında 19 milyon TL nakdi yardım toplandığı'' bildirildi.

AFAD açıklamasında şunlar kaydedildi:


''48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları; 33 Türk Hava Yolları, 31 askeri ve 18 adet özel kargo uçağı olmak üzere toplam 82 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir. Çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 8 uçakla ulaşım zinciri oluşturulmuş olup, sevkıyat devam etmektedir. Karayolu ile de ihtiyaç malzemelerinin nakli sürmektedir.


Kalıcı konutların inşası için TOKİ'ye talimat verilmiş olup, afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynerin üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır. Ayrıca, Batman ilinde bulunan 260 adet konteynerin bakım ve onarımı için Başkanlığımızca Batman Valiliğine 600 bin TL ödenek gönderilmiştir. Konteynerler kullanıma hazır hale getirildikten sonra bölgeye gönderilecektir.


Toplam 4.136 arama-kurtarma, 904 sağlık personeli, 18 arama köpeği, 651 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 146 ambulans, 4 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 86 jeneratör, 77 projektör, 95 seyyar tuvalet, 34.683 çadır, 54 toplu barınma çadırı, 67 genel maksat çadırı, 60 prefabrik ev, 2.200 Mevlana evi, 136.152 battaniye, 1.179 yorgan, 37 seyyar mutfak, 3.051 mutfak seti, 6.799 katalitik soba, 5.792 uyku tulumu, 1.000 kampet ve 1 mobil fırın gönderilmiştir.


Başkanlığımızca havayolu ile gelecek olan uluslararası yardımların kabulü için Erzurum lojistik merkez olarak belirlenmiş olup, bu merkezin kurulması ve gelen yardımların
Van'a transferini sağlamak üzere Erzurum Valiliği görevlendirilmiştir. Uluslararası yardımlar kapsamında ülkemize; Azerbaycan 140 kişilik arama-kurtarma ekibi, 1.250 çadır, 700 yatak, 40 jeneratör, 5.000 battaniye, 40 adet mutfak malzemesi, Fransa 490 çadır, BM OCHA 400 çadır, Rusya 284 çadır, Kazakistan 60 çadır, 300 battaniye, 300 yatak, 60 soba, Ukrayna 4 adet genel maksat çadırı, Mısır 300 çadır, İsviçre 200 çadır, 800 battaniye, 133 soba ve İsrail 5 adet prefabrik ev göndermiştir.''

5.739 hasarlı-oturulamaz bina


Açıklamada, karayolu ile gelecek olan uluslararası yardımların kabulü için
Van Valiliğince Lojistik Kabul Merkezi kurulduğu belirtilirken, 3 öğün sıcak yemek dağıtımına başlanıldığı, gıda, kumanya ve diğer tüketim malzemelerinin sevkinin devam ettiği bildirildi.

Deprem bölgesindeki kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzede vatandaşlarımıza psikososyal destek verilmesi için 30 adet sahra çadırı gönderildiği kaydedilirken, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, bölgedeki hizmetlerin aksamaması için
Van'a personel takviyesi yaptığı bildirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


''İlgili bakanlıklar; arama-kurtarma, geçici barınma,
enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir. Van Valiliği emrine; psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir.

Başkanlığımızdan gönderilen 20 kişilik teknik heyet, çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle birlikte ön hasar tespit çalışmalarına başlamıştır. Şu ana kadar
Van ili merkez ilçesi, köyleri ve Erciş ilçesi merkez mahallelerinde 10.621 bina incelenmiş olup; 5.739 hasarlı-oturulamaz bina (8.026 hane), 4.882 hasarlı-oturulabilir bina (7.660 hane) tespit edilmiştir. Ön hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.

Büyüklükleri; 2 ile 3 arasında değişen 312, 3 ile 4 arasında değişen 640, 4 ile 5 arasında değişen 96 ve 5 ile 6 arasında değişen 7 olmak üzere, toplam 1156 adet artçı deprem meydana gelmiştir. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir.


Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.''


12 yaşındaki Ferhat, 108 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı...

Erciş'te arama kurtarma ekiplerince yaklaşık 108 saat sonra enkazdan çıkarılan Ferhat Tokay, ilk müdahalenin ardından helikopterle Van'a götürüldü.

Van Yolu Caddesi'ndeki Sevgi Apartmanı'nda arama-kurtarma çalışmalarında Afyon sivil savunma ekiplerince kurtarılan, yaşının 12, isminin ise Ferhat olduğunu ifade eden yaralı Tokay'a ilk müdahale Kırıkkale Sağlık Bakanlığı UMKE ekiplerince yapıldı.


Sahra Hastanesi'ne kaldırılan ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen Tokay, daha sonra helikopterle
Van'a götürüldü.

Van Sağlık Müdür Yardımcısı Hamit Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşan bilgilere göre, Togay'ın çıkarıldığı Sevgi Apartmanında, zemin katta bir ayakkabı satış mağazasında çalıştığını, arkadaşıyla birlikte cumartesi gecesi mağazada kalmış olduğunu bildirdiğini ifade etti.


Karataş, deprem olduktan sonra çöken binanın zemin katta sıkışan Togay'ın, bulunduğu yaşam alanında bir kolonun dibinde 4 gündür sesini duyuramadığını, yağmur sularıyla beslendiğini aktardı.


Tokay'ın enkazdan çıkarılışı


Ferhat Tokay'a, ilk ulaşan Şanlıurfa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Biriminden
Bekir Sıtkı Gider oldu.

Apartmanda çalışma yaparken, Ferhat'ın kendilerini arkadaşı zannederek ses vermesiyle fark ettiklerini belirten Gider, yaklaşık 2 saatlik bir çalışmadan sonra Tokar'ın enkazdan çıkarıldığını söyledi.


Ferhat'in ilk sözlerinin 'açım, beni buradan çıkarın' olduğunu anlatan Gider, şunları kaydetti:


''Gece geç saatlerde çalışırken, bizi arkadaşı zannederek konuşunca canlı olduğunu anladık. Kısa bir çalışma sonunda açtığımız bir pencereden ulaştığımızda Tokay, dizüstü bir durumdaydı. O sırada moral seviyesini yüksek tutmak için şaka yaptık, bir yemek borçlandık. Aç olduğunu söylediği için. Azerbaycan ve Afyonkarahisar ekipleriyle yaklaşık 2 saat çalışmadan sonra kurtardık.


Yeşil İnşaat'tan Van'daki depremzedelere 100 adet kalıcı konut

Yeşil İnşaat, Van'daki depremzedelerin acil ihtiyacına yönelik 100 adet kalıcı konut, 1 sağlık ocağı, 1 aşevi ve 10 adet tuvalet-duş binası inşa edecek.

Yeşil İnşaat'tan yapılan açıklamada, medya kuruluşlarının öncülüğünde gerçekleştirilen, ''Van için Tek Yürek'' kampanyasında canlı yayına bağlanan Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil'in,
Van'a 100 adet kalıcı konut, 1 adet sağlık ocağı binası, 1 adet aşevi binası ve 10 adet tuvalet-duş binası bağışladığını, Yeşil İnşaat tarafından yapılacak bu konutların 30 gün içerisinde tamamlanmasının planlandığını ifade ettiği belirtildi.

Açıklamada, Yeşil'in, geçtiğimiz aylarda Simav'da yaşanan deprem sonrasında bu evlerin tek odalı olanlarından 200 adedini Simav'da yaşayan depremzedeler için kurduklarını, şimdi aynı konutları
Van'da ihtiyacı olan depremzedelere ulaştıracaklarını dile getirdiği kaydedildi.


VakıfBank'tan depremzedelere 1 milyon lira yardım

VakıfBank, Van'daki depremde zarar görenler için 1 milyon lira yardımda bulundu.

Bankanın yazılı açıklamasına göre, bağış tutarı, Başbakanlık tarafından açılan hesaba aktarıldı.


Para yardımının yanı sıra VakıfBank ilk etapta depremden zarar gören tüm bireysel ve ticari müşterilerinin kredilerini, ilave faiz almadan, 3 ay erteleme ve 60 aya kadar yeniden yapılandırma olanağı sağladı, zarar gören esnaf, sanatkar ve KOBİ müşterilerine 6 ay ödemesiz, 24 ay vadeli ve sıfır faizli 100 bin liraya kadar ''KOSGEB acil destek kredisi'' sundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.