Vali Demirtaş’ın “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” Mesajı

Vali Demirtaş’ın “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” Mesajı
Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” 71. Yıl Dönümü Mesajı

Vali Demirtaş’ın “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” Mesajı

Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” 71. Yıl Dönümü Mesajı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul etmesi, insan haklarının uluslararası düzeyde korunmasında önemli bir adım teşkil etmiştir. Bu anlamlı tarihe atıfla her yıl 10 Aralık günü, tüm dünyada “Dünya İnsan Hakları Günü” olarak kabul görmüş; Evrensel Bildirge’nin ilanı sonrasında insan haklarının korunması ve güvence altına alınması, insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması ve insanlık suçu işleyenlerin hukuka hesap vermelerini sağlayacak mekanizmaların oluşumu sağlanmıştır.

Bu yönüyle değerlendirildiğinde Evrensel bildirge, insan haklarının temini ve uygulanması konusunda tarihi bir dönüm noktası oluşturmuştur. Buna karşın aradan geçen 71 yıla rağmen dünyanın dört bir yanında yaşanan insan hakları ihlalleri, insanlığın en büyük sorunlarından biri olarak ilk sıralardaki yerini korumaktadır. Bu durumun ortaya çıkmasında sözde demokrasi, özgürlük ve insan hakları savunucularının büyük rol üstlendiği artık tüm dünyanın malumudur. Demokrasi ve insan hakları söyleminde hız kesmeyen bu ülkelerin dünyada en çok kan ve gözyaşına sebep olan ülkeler olması da işin en trajik tarafıdır.

noktada altı çizilmelidir ki beslendiği kültür ve medeniyet kaynağı “insanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuna dayanan devletimiz, gerek Birleşmiş Milletlerin kuruluşunda, gerekse İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünde öncü ülkelerden biri olmuştur. Türkiye,“İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”ne 6 Nisan 1949’da imza koyarak bu husustaki hassasiyetini ilan eden ilk ülkelerden biri olduğunu göstermiştir. Bu tutum, devlet ve millet olarak insani değerlerin korunmasıyla insan hakları ihlallerine karşı duruşumuzun ve insanlığın ortak değerlerini birlikte koruma irademizin de açık ve net bir biçimde beyanıdır. Beş yüzyıl önce İspanya’da engizisyondan kaçanlara kapılarını açanların torunları, bugün de dört milyon Suriyeliye mihmandarlık yapmaktadır. Irak’tan Somali’ye, Miyanmar’dan Doğu Türkistan’a, Libya’dan Sudan’a coğrafya, köken, inanç, dil ve mezhep ayrımı gözetmeksizin milyonlarca insana yardım elini uzatmakta; tüm mazlumların ve mağdurların yanında olduğunu tüm dünyaya bir kez daha göstermektedir.

Bununla birlikte ülkemizde son yıllarda gerçekleştirilen reformlar,devlet-vatandaş ilişkilerinin yeniden yapılandırılmasını, insanımızın demokrasi ve özgürlük sınırlarının geliştirilmesini ve genişletilmesini sağlamıştır. Gerek mevzuatımızda yapılan düzenlemeler gerekse Kamu Denetçiliği Kurumu ve İnsan Hakları Kurumu gibi kurumların tesis edilmesi de insan haklarının korunmasında, eşit muamele görme hakkının güvence altına alınmasında, işkence ve kötü muameleyle etkin olarak mücadele edilmesinde önemli mesafe almamıza imkân tanımıştır.

Adana Valiliği olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bizlere medeniyetimizin mirası olan ‘insana yönelik sevgi, saygı, özgür düşünme, yardımlaşma ve paylaşma’ gibi değerlerle birlikte ‘anayasal haklardan yararlanma ve anayasal kurumları sonuna kadar işletme’ kararlılığımızın, ‘insan haklarına ve demokrasinin temel kurallarına’ sadakatle bağlılığımızın sonuna kadar devam edeceğini ifade ediyor; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabulünün 71. yıl dönümünde insan hakları ile temel özgürlüklerin tüm dünyada layıkıyla hayata geçirilmesini temenni ediyorum.

Bu vesileyle milletimizin ve tüm dünya insanlarının “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü”nü en içten duygularımla kutluyor; aziz hemşehrilerimi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.