‘V. Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması’

‘V. Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması’
‘V. Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye girenler, ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı…

WEB TV ADANAPOST - "V. Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması" ödül töreni

 

"V. Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması" ödül töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Katar Evkaf ve İslam İşleri Bakanı Gays bin Mübarek El Kuvari ve çok sayıda Kur’an sevdalısının katıldığı programla gerçekleşti.

62 ülkeden 120 yarışmacının İstanbul Fatih Camiinde beş gün boyunca Kur’an ziyafeti sunduğu yarışmanın, 15 Temmuz Şehitleri anısına düzenlenen ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Hafızlık, Hat Müsabakası ve Kuran’ı Güzel Okuma Yarışmasına katılarak dereceye giren tüm kardeşlerimi gönülden kutluyor tebrik ediyorum. Bu güzel faaliyetin düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. En büyük takdir ve teşekkürü davudi sesleriyle kalplerimizi ve kulaklarımızı mest eden karilerimizi özellikle tebrik ediyorum, çünkü bunu onlar hak ediyor” dedi.

Törenin 15 Temmuz Şehitlerimizin aziz ruhlarına ithafen sunulmasından dolayı ayrıca bir öneme sahip olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabbimiz Müzzemmil suresinde bize mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’i tertil üzerine okumamızı emrediyor. Tertil ile okumak, tecvit ile sarih kıraatle, her harfinin edasının, nazmının ve manasının hakkını vererek okumak demektir. Kur’an-ı Kerim’in hüsn-i niyetle, temiz bir kalp ve temiz bir ağızla hepsinden önemlisi edeple tilavet edilmesi gerekir. Allah’ın insana bir lütfu ve ikramı olan güzel ses en çok da Kur’an-ı Kerim’e yakışır. Bunun için Fahri Kainat Efendimiz ‘Kuran’ı seslerinizle güzelleştiriniz. Çünkü güzel ses Kuran’ın güzelliğini daha da artırır’ buyuruyor” diye konuştu.

Asırlardır Müslümanların bir taraftan Kur’an-ı Kerim’i anlamanın hayatlarına tatbik etmenin diğer yandan da en güzel şekilde okumanın gayreti içinde olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bize düşen bitmez tükenmez bir ilim, hikmet ve saadet kaynağı olan Kur’an ile rabıtamızı her daim güçlü tutmaktır. Bir Müslüman olarak vazifemiz günlük hayatın içinde her an kararan, yıpranan, örselenen ruhlarımızı Kur’an-ı Kerim tilavetiyle tedavi etmektir. Kur’an ile bağımızı perçinlemek için bunların güzel fırsat olduğunu düşünüyorum. Allah hepimize Kur’an ile yaşamayı onun nuruyla aydınlanmayı son nefesimizi yine Kur’an ile vermeyi nasip etsin” ifadelerini kullandı.

Kuran’ı anlamanın hayatımızı daha da zenginleştireceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz gecesi şahadete yürüyen kardeşlerimiz başta olmak üzere bayrağımız, ezanımız, inancımız için can veren bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mukaddes değerler uğruna canını hiçe sayan ve yaralanan gazilerimize rabbimden şifalar diliyorum” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez ise törende yaptığı konuşmada, sözlerine “Bizi rahmetiyle ve mağfiretiyle kuşatmaya gelecek olan ramazan iklimine girerken, 5’incisini düzenlediğimiz uluslararası hıfz, Kur’an, tilavet ve hat yarışmasında ödül alan değerli hafızlarımız, değerli hattatlarımız için gerçekleştirilen bu ödül törenini, bugün Türkiye Cumhuriyetinin kalbi olan bu mekânda, gazi olan bu Külliye’de kabulünüzden dolayı en kalbi şükranlarımızı arz ediyoruz” diye başladı.

Düzenlenen ödül töreninin 15 Temmuz şehitlerine ve bütün şehitlere armağan edildiğini belirten Başkan Görmez, “Bu vesileyle bugünkü ödül törenimizi 15 Temmuz Şehitlerine ve bütün şehitlerimize armağan ediyor ve onları bir kez daha rahmetle, minnetle yâd ediyoruz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Kur’an ile ilgili çalışmalarda dört hedefin belirlendiğini kaydeden Başkan Görmez, bu dört hedefi şu cümlelerle özetledi;

“Kur’an-ı Kerim ile ilgili bütün çalışmalarımızda dört hedef belirledik. Bunlardan birisi, ‘Hatt-ı muhsin’ Kuran’ı güzel yazma, diğeri ‘Femi Muhsin’ Kuran’ı güzel okuma, bir diğeri ‘Fehm-i Muhsin’ Kuran’ı güzel anlama ve son olarak ‘Hulki Muhsin’ Kuran’ı güzel yaşama. ‘Kur’an-ı Kerim Mekke’de nazil oldu. Kahire’de okundu. İstanbul’da yazıldı’ diye güzel bir söz var. Mushafları Tetkik ve Kıraat Kurulumuzla birlikte diliyoruz ki, istiyoruz ki, Kur’an-ı Kerim Türkiye’de hem yazılsın, hem okunsun, hem anlaşılsın, hem de yaşansın”

Kur’an-ı Kerim ile ilgili iki büyük çalışmanın yürütüldüğünü hatırlatan Başkan Görmez, “Kur’an-ı Kerim ile ilgili iki büyük çalışmamızı yüksek himayelerinizde yürütmeye devam ediyoruz. Bunlardan birincisi yeryüzünde hiçbir Müslüman mushafsız kalmasın prensibiyle başlattığımız “Hediyem Kur’an Olsun’ kampanyası. Aziz milletimiz büyük bir ilgi gösteriyor ve bizler Afrika’nın en ücra köşelerinde tahtalara yazarak Kur’an-ı Kerim’i ezberlemeye çalışan evlatlarımıza milletimizin hayır eliyle Kur’an-ı Kerimler ulaştırmaya devam ediyoruz. Geçen hafta Sudan’da 100 binden fazla Kur’an-ı Kerim basıldı ve Afrika’nın en ücra köşelerine dağıtıldı. İkinci büyük çalışmamız, ‘Yeryüzünde Hiçbir Lisan Kur’ansız Kalmasın’ Şuana kadar 25 lisana Kur’an-ı Kerim’i tercüme etmiş bulunuyoruz. Umut ediyoruz ki 2 yıl içerisinde 100 lisana Kur’an-ı Kerim’i çevirip dünyanın her yanına dağıtma imkanını Allah’ın bize lütfetmesini niyaz ediyorum” diye konuştu.

Başkan Görmez, sözlerine Mevlana’nın ‘Herkes Kuran’ı Kuran’a hizmeti kadar anlar. Kitap’ın ahlakına sahip olmayanlar Kitap’ın ahkamına vâkıf olamazlar’ sözüyle son verdi.

Programda Cumhurbaşkanı Erdoğan yarışmanın jüri üyelerine ve dereceye girenlere ödüllerini takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Üç farklı alanda ödüle layık görülen isimler şunlar;

Hafızlık Yarışması’nda birinciliği Ürdün’den Omar Akhalzu’bi,  ikinciliği Türkiye’den Faruk Şahin alırken, üçüncü Yemen’den Fares Mohammed Qasem Al-aagam oldu.

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda, Türkiye’den Habib Deveci birinci olurken ikinci, İran’dan Seyed Mostafa Hosseının, Endonezya’dan Muhammad Rızqon ise üçüncü oldu.

Ayrıca 1. Uluslararası Kur’an-ı Kerim Kitabeti Hat Müsabakası sonuçlarına göre dereceye giren şu üç isim oldu: Birinci, Irak’tan Hadi Kadhim Nayyef, ikinci, Filistin’den Ihab Ibraheem Ahmed Thabet, Üçüncü ise Suriye’den Jouma Hamaher Mohamed  oldu.

DİB

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.