Üzüm fiyatı tavan yaptı?

Üzüm fiyatı tavan yaptı?
Dünya bağ alanı liginde 4'üncü'ü sırada yer alan Ege Bölgesi'ndeki bağları don vurması nedeniyle üzüm fiyatları tavan yaptı.İlkbahardaki dondurucu...

Dünya bağ alanı liginde 4'üncü'ü sırada yer alan Ege Bölgesi'ndeki bağları don vurması nedeniyle üzüm fiyatları tavan yaptı.

İlkbahardaki dondurucu soğuklar üzüm bağlarına hasar verince, yıllık 2 milyon ton kuru üzüm rekoltesinin olduğu Ege Bölgesi'nde üzüm hasadı yarı yarıya azaldı. Soğuklar nedeniyle üzüm üretiminin azaldığı bölgede ihracatta tehlikeye girdi. Ürettiği üzümün yüzde 70'ni ihraç eden çiftçinin iç piyasaya da üzüm sürmesi zorlaştı.

HASAT AZALDI

Ege Bölgesinde üretilen üzümlerin yüzde 70'i ihraç edilirken yüzde 10'u pekmez üretiminde kullanılıyor. Geri kalan kısım ise iç piyasada tüketiliyor. Son yıllarda sofralık üzüm ihracatında da gelişmelerin ağırlık kazandığı bölgede iki yıl üst üste gelen soğuklar hem ürün kalitesini hem de fiyatları azami şekilde etkiledi.

Üzüm hasadının ilk defa bu kadar azaldığını belirten çiftçiler, üzümleri yaş yerine kurutarak satıyorlar. Bu da iç piyasaya sürülen üzüm oranını düşürüyor. Yaş üzümü 1.30 kuruştan satan çiftçiler kuru üzümün kilosunu ise 3 liradan satıyorlar.

1 kilogram kuru üzüm elde etmek için 5 kilogram yaş üzüm gerektiği sektörde 1000'e yakın işletme çalışıyor. üzüm azlığı nedeniyle fiyatların yılbaşına doğru daha da artması bekleniyor. Genellikle çekirdeksiz sultaniye çeşidinin yetiştirildiği Ege bölgesinde sultani çekirdeksiz üzümün yanında alphonse lavalle, razakı, cardinal, Trakya ilkeren, Yalova incisi, royal, red globe, crimson seedless, superior seedless ve benzerleriyle birlikte birçok üzüm çeşidi üretiliyor.

HABER: Gökhan ÖZDAĞ/ ANKARA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.