Uzmanlardan TEOG 2. oturum değerlendirmesi

Uzmanlardan TEOG 2. oturum değerlendirmesi
  Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği sınavın...

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği sınavın 2. oturumu tamamlandı.

Türkiye genelinde toplam 1 milyon 282 bin 512 öğrencinin katıldığı sınavın ardından Uğur Okulları eğitim uzmanları sınavı değerlendirdi. Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı ve Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt, yayımlanan sınav sorularının 8. sınıf müfredat kapsamlarına ve 9 Eylül 2014’te ilan edilmiş sınav kazanım dağılımına uygun olduğunu belirtti. Kurt, “Tercih dönemi, öğrenci ve velileri bekleyen zor bir süreçtir. Tercih edilecek bir lise için en önemli ölçüt, öğrenciyi üniversite hayallerine taşıyacak bir lise olup olmamasıdır. Liselerin taban-tavan puanlarına odaklanmak yerine, bir lisenin üniversite sınavlarına hazırlayabilecek gücü ve altyapısı dikkate alınmalıdır. Üniversite sınavlarına odaklanmış bir lise tercihi, iyi bir üniversite tercihi anlamına gelecektir” dedi.

“ÖĞRENCİLERİN YAZILILARA ÇALIŞMASI VE OKULA DEVAMLILIKLARI ÇOK ÖNEMLİ”
TEOG sistemi Yerleştirme Puanını önemli ölçüde etkileyen ortak sınavların sona ermesiyle bundan sonraki süreçte öğrencilerin son yazılılarına hazırlanmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayan Uğur Okulları ve Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, “YEP hesaplanırken; 1. ve 2. dönem ortak sınavlarının aritmetik ortalaması ile hesaplanan Ağırlıklı Ortak Sınav Puanı ve 6,7. ve 8. sınıf Ağırlıklı Yılsonu başarı Puanlarının toplamının ortalaması alınarak hesaplanan Ağırlıklı Yıl Sonu Başarı Puanının toplamı ikiye bölünecektir” açıklamalarında bulundu.

Temmuz ayında yapılan okul tercihlerinde ise bu formülle 500 puan üzerinden hesaplanan YEP kullanılacağını dile getiren Kösegil açıklamalarına şöyle devam etti: “Tercih ve yerleştirme sırasında puanların eşitliği durumunda öğrencinin YBP ve okuldaki devamsızlık sayısı eleyici olacak. Bu nedenle öğrencilerin yazılılara çalışması ve okula devamlılıkları çok önemlidir. Öğrencilerin kalan süreci verimli ve başarılı atlatabilmesi için ders çalışma motivasyonlarına dikkat etmeleri gereklidir. Bu konuda en önemli görev ailelere düşmektedir. Sınav sonucu ile ilgili yargılayıcı tavırlar öğrencinin derslerden uzaklaşmasına neden olacağından, aileler öğrenciye güven ve sevgi aşılamalı onları yargılamamalıdır. Ailelerin bir diğer görevi ise lise araştırmalarını yapmaları, öğrencinin ilgi, yetenek ve becerilerine uygun liseleri saptamalarıdır. Seçilen lisenin öğrencinin geleceğini etkilediğini unutmamak gerekir. Tercih ve Yerleştirme Süreci ile ilgili tüm değişiklikleri takip ederek, bu sürece hazırlıklı olmak önemlidir. Aynı şekilde Tercih ve Yerleştirme Takvimine göre bir yaz planı yapılmalıdır.”

“TÜRKÇEDE MÜFREDATA BAĞLI KALINDI”

Uğur Okulları Akademik Kurul Türkçe Üyesi Feridun Çakı ise müfredata bağlı kalınan Türkçe sorularında ayırt edici yani sıralamayı ve yerleştirmeyi etkileyecek bir soru olmadığını söyledi. Dil bilgisi sorularının genel bilgi düzeyini yoklayan kolay sorular olmasının pedagojik açıdan yerinde bir tutum olduğunu dile getiren Çakı, “Bu noktada sınav soruları çok iyi seçilmiştir. Ancak okuduğunu anlamayı ve yorumlamayı gerektiren sorular pedagojik ve bilişsel kapasitenin çok altındadır. Soruların tamamını doğru yapan öğrenci sayısı çok fazla olacaktır” dedi.

“MATEMATİK TESTİ GEÇEN YILA GÖRE DAHA BELİRLEYİCİ SORULAR İÇERİYOR”
Matematik testinin geçen yılın sınavına göre daha belirleyici bir zorluk gözetlenerek hazırlandığını aktaran Uğur Okulları Akademik Kurul Matematik Üyesi A. Serdar Şeker de, “8. Sınıf müfredatının yanı sıra 7. Sınıf konularına ait bilgilerin de hatırlanmasını gerektiren sorular yöneltilmiştir. “Olasılık ve istatistik” alanında bu yıl belirleyici bir soru sayısı söz konusudur. Aynı şekilde “eğim” konusuna da ağırlık verilmiştir” ifadelerini kullandı.

“KAZA VE KADER ÜNİTESİNDEN HİÇ SORU SORULMADI”

Uğur Okulları Akademik Kurul Din Kültürü Üyesi Seyfullah Öztürk Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinin MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamına uygun olarak hazırlandığına değinerek Zekât, Hac ve Kurban İbadeti ile Hz Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar ‘ ünitelerinden ağırlıklı olarak geldiğini ifade etti. 1. Dönem uygulanan Ortak Sınavın konu kapsamında olan ‘Kaza ve Kader’ ünitesinden hiç soru sorulmadığını kaydeden Öztürk, “Sorular, geçmiş yıllardaki gibi hadis ve ayet yorumlamaya ve bilgiyi sorgulamaya dayalı ve kolaydır. Sınavda hatalı herhangi bir soru bulunmamaktadır” diye konuştu.

Uğur Okulları Akademik Kurul Fen Bilgisi Üyesi Aslan Ayhan, fen bilgisi sınavında müfredat dışı soru bulunmadığını ve kazanımlara uygun bir sınav olduğunu belirtti. Ayhan, “Sınavda bakanlığın daha önce açıkladığı yere kadar tüm ünitelerden soru bulunmaktadır fakat son konulardan daha fazla soru sorulmuştur. Sınavda hatalı veya tartışmalı soru bulunmamaktadır. Sınav üst gruptaki öğrencileri ayırt edici nitelikte değildir” dedi.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinin MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlandığını belirten Uğur Okulları Akademik Kurul Sosyal Bilgiler Üyesi Seda Kaya, “Sınav sorularının tamamının 3, 4 ve 5. ünitelerden seçilmiş olduğu görülmektedir. Yani ilk sınavın konularından hiç soru sorulmamıştır. Bu durum bu sene ilk defa yaşanmaktadır. Sorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygundur. Paragraf yorumlama ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular ağırlıklı idi. Soruların MEB kitabında yer alan paragraf ve Atatürk’ün sözleri kullanılarak hazırlandığı görülmektedir. Daha önceki yılların Seviye Belirleme Sınavı’nda olduğu gibi okul kitabında yer alan açık uçlu soruların çoktan seçmeli sorulara çevrilmesi geleneği bu yıl da aynen devam etmiştir. Sorular genel olarak kolay düzeydedir. Ayırt edici ve öğrenciyi eleyebilecek soru bulunmamaktadır” dedi.

“SORULAR MEB KİTABINDA YER ALAN KONU VE KAZANIMLAR GÖZ ÖNÜNE ALINARAK HAZIRLANDI”
“İngilizce testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Müfredat dışı veya hata teşkil eden soru bulunmamaktadır” açıklamalarında bulunan Uğur Okulları Akademik Kurul İngilizce Üyesi İrem Toker ise, soruların önceki yıllarda seviye belirleme sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olduğunu ve okuduğunu anlama, kelime ve dil bilgisi ölçmeye yönelik sorular olduğunu vurguladı. Toker, “Soru tipleri diyalog tamamlama, verilen görselden çıkarım yapma ve cümle tamamlama şeklindedir. Soruların MEB kitabında yer alan konu ve kazanımları göz önüne alarak hazırlandığı görülmektedir. Daha önceki yılların Seviye Belirleme Sınavı’nda olduğu gibi okul kitabında yer alan açık uçlu soruların çoktan seçmeli sorulara çevrilmesi geleneği bu yıl da aynen devam etmiştir. Sorular genel olarak kolay düzeydedir, bununla beraber ayırt edici ve öğrenciyi eleyebilecek sorular da bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. 

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.