Üst akıl Türkiye’ye oyun oynuyor

Üst akıl Türkiye’ye oyun oynuyor
 Erdoğan, Obama’nın “Demokrasi vaadiyle geldiğini kendisine hatırlattım” sözüne tepki gösterdi: Bana o türden bir şey söylenmiş değil. Bu...

 

Erdoğan, Obama’nın “Demokrasi vaadiyle geldiğini kendisine hatırlattım” sözüne tepki gösterdi: Bana o türden bir şey söylenmiş değil. Bu açıklamasına üzüldüm.

 

Nuh Albayrak / Halime Kökçe - Washington

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’da seyahate katılan gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray’da bir saate yakın görüştüklerini hatırlatan Erdoğan, görüşmenin ana ekseninin Suriye’deki gelişmelerin oluşturduğunu söyledi. Obama’nın zirvenin sonunda yaptığı basın toplantısında Türkiye’ye yönelik yaptığı basın özgürlüğü ve demokrasi eleştirilerinin sorulması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu: “Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm. Obama’yla görüşmemizde sorduğunuz konular gündeme gelmedi. Bana o türden bir şey söylenmiş değil. Daha önceki telefon görüşmelerimizde, basın üzerinden konuşmak yerine, karşılıklı konuşmanın daha faydalı olacağını da konuşmuştuk. Eleştiri ile hakareti birbirinden ayırmak lazım. Türkiye’deki bazı gazetelerde, Cumhurbaşkanı için ‘katil, hırsız’ biçiminde manşetler atılıyor, tehditler savruluyor. Bu hakaretleri yapan gazeteler ve dergiler, halen yayına devam ediyor. Türkiye’de iddia ettikleri türden bir diktatörlük olsa, o tür yayınlar nasıl yapılabilir? Hakaret ve tehdide Batı’da da müsaade edilmez.”

GÜNDEME GELMEDİ

Obama’yı Facebook’tan tehdit eden birinin tutuklandığını hatırlatan Erdoğan, “Merkel’e Almanya’da biri benzer bir şey yaptı, yine ceza aldı. ABD yasaları başkana tehdidi 5 yıla kadar hapisle yüklü tazminatla cezalandırıyor. Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde de bu örnekler verilebilir. Hakaret ve tehdit, basın özgürlüğü ya da eleştiri diye değerlendirilemez. Obama, görüşmemizde bu konuları gündeme getirmiş olsaydı, tüm bu örnekleri önüne koyar, bunları ona da söylerdim” ifadesini kullandı.

AMAÇLARI BAŞKA

Türkiye’ye karşı basın ve ifade özgürlüğü konusunun bir baskı unsuru kullanıldığının hatırlatılması üzerine Erdoğan,  şunları söyledi: “Üst akıl, Türkiye üzerinde oyun oynuyor. Amaç Türkiye’yi bölmek, parçalamak güçleri yeterse yutabilmek. Türkiye olarak nice zamandır terörizmle mücadele halindeyiz. Ülkemiz terör saldırılarına maruz kalıyor, operasyonlar yapıyoruz.  Son olarak Diyarbakır’da 7 kardeşimiz şehit oldu. Ama burada Türkiye’deki terör saldırılarına değinenler sadece bir iki kişi oldu. Lahor’a değinen de sadece bir kişi oldu. Diğerlerinin tümü sadece Paris ve Brüksel’deki saldırıları konuşmakla yetiniyor. Halbuki biz terör nedeniyle 40 bin can kaybı yaşamış bir ülkeyiz. Bunun adeta görmezden gelinmesi kabul edilemez.” Belçika’daki saldırı öncesinde Türkiye’nin uyarısına rağmen teröristin bırakıldığına dikkati çeken Erdoğan, Belçika’nın terörle mücadelesindeki ikircikli tavrına sert tepki gösterdi. Özdemir Sabancı’nın katillerinden Fehriye Erdal’ın yıllardır iade edilmediğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Terör konusunda gereği yapılmazsa elbette bedel ödenir. Washington’daki zirvede, nükleer terör riskinden de bahsedildi. Mücadele, kuru kuruya konuşmakla olmuyor. Hırsıza kilit mi dayanır? Tahsilli adamdan terörist olmaz yaklaşımını da doğru bulmuyorum. Tahsilli adamlar da maalesef terörist olabiliyor. Nitekim üniversitelerde de terör mensupları yok mu,  kendi kendimizi aldatmayalım.”

SAMİMİYET YOK

ABD Başkanı Obama ile görüşmelerinde güvenli bölge konusunun gündeme gelip gelip gelmediğinin sorulması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:“Geldi. ‘O bölgede gelin 500’er metrekarelik alanlar içinde konutlar yapalım; gerek Suriye’deki insanların gerekse ülkemizdeki mültecilerin oralara yerleşmelerini sağlayalım’ dedim. Bu konuyu Merkel’e de açtığımı söyledim. Ne var ki damağa değecek bir şey varsa hiçbiri yanaşmıyor. Bir 3 milyar Avro, daha sonra bir 3 milyar Avro daha denildi. Peki geldi mi? Gelmedi. Zaten, ‘ba’de harabil Basra’, gelse ne olur? Bunlar zamana oynuyorlar. Bu işi ciddiye alıyoruz. Mültecilerle ilgili ABD’yle, koalisyon güçleriyle birlikte çalışarak gereken adımları atmamız lazım.”

MUSUL ÖNEMLİ

2,5 milyon nüfusa sahip olan Musul’a DAEŞ’in 5 bin  kişiyle hükmettiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Obama’ya ‘5 bin  DAEŞ’liyi halledemiyor muyuz? dedim. Bu işi halledersek, orada yeni bir süreç başlar, Musul halkı kendini bulur. Mesela Peşmerge, bir güç buldu DAEŞ’i Sincar’dan derdest etti” dedi. “Türkiye’nin Musul’u kurtarma harekatına katılması söz konusu mu?” soruna Erdoğan, “Başika ile Musul’un arası 30 40 kilometre. Başika için bizi koruyor diyor oradaki kardeşlerimiz. Musul’dan Başika’ya saldırıyı yaptı, DAEŞ onun üzerine bu adımlar atıldı” yanıtını verdi.

İSRAİL’LE MESAFE BELLİ ÖLÇÜDE KAPANMIŞ DURUMDA

“İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi ve büyükelçiliklerin açılması ne zaman gerçekleşir?” sorusu üzerin Erdoğan, şöyle konuştu:  “Şartlarımız  belli. Birincisi özür, bunu gerçekleştirdiler. İkincisi tazminat: Bunun İsrail açısından sorun olmayacağı söyleniyor. Üçüncüsü de Gazze’ye ambargonun kaldırılması. Filistin’de Gazze’de ciddi elektrik sıkıntısı var, bu giderilmeli. Görüldüğü kadarıyla olumlu yaklaşıyorlar. Su sıkıntısı da giderilmeli. Denizden su temini için arıtma tesisi kurulabilir; sondaj vurulması, şebeke kurulması lazım. Orada okul, hastane gibi yatırımlar da yapılmalı. Bunlara olumlu bakıyorlar. İnşaat malzemeleri, gıda, ilaç gibi malzemelerin naklinin Türkiye üzerinden olmasını istiyorlar. Aradaki mesafe belli ölçüde kapanmış durumda. Bunların aşılması, diplomatik temasları da ikili ticari temasları da beraberinde getirecektir. Özellikle enerji, doğalgaz konusu önemli. Bunda onların da ülkemizin de Avrupa’nın da menfaatleri söz konusu. Temennimiz aklı selimin hakim olmasıdır.”

11 EYLÜL MÜSLÜMANLARA FATURA EDİLEMEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maryland’de ABD’nin ilk çift minareli camisi olma özelliği taşıyan Amerika Diyanet Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, “Müslümanlar olarak dinimizi lekeleyen kişilerle mücadele etmeliyiz. Bu merkezi bu anlayışın temeli olarak görüyoruz” dedi. Dünya’da ve Amerika’da Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlüğün yükseldiği bir dönemden geçildiğini anlatan Erdoğan, “11 Eylül’ün tüm Müslümanlara fatura edilmesi asla kabul edilemez. Terörizmin dini, milliyeti, ırkı, kökeni kesinlikle yoktur” dedi.

AZERİ MUHABİRİN GÖZYAŞI

Ermenistan ile Azerbaycan sınırındaki gerilime de değinen Erdoğan, şöyle devam etti: “Az önce bir Azeri televizyonu önümü kesti. Onun gözlerinde gözyaşı gördüm. Acaba bizim ülkemizdeki medyanın gözünde de bu gözyaşını görebilecek miyiz?  Benim Mehmet’im, polisim, köy koruyucum bölgede huzuru sağlayabilmek uğruna canlarını vermeye koşuyor ama bazıları öyle başlıklar atıyorlar ki, ‘Bunlar hangi ülkenin evladı?’ diye bu soruyu sormaktan geri duramıyorsunuz.” Amerika Diyanet Merkezi, ABD’de iki minareli tek cami olma özelliğine sahip. 16. yüzyıl Osmanlı mimari tarzında inşa edildi. Cami mimarisinin en önemli özelliği, merkezi kubbe sistemi kullanılarak mekanda birliğin sağlanmış olması. Bu sayede elde edilen kapalı alanda aynı anda bin 760 kişi ibadet edebiliyor.

PYD-YPG KONUSUNDA TAVRIMIZ NET

Erdoğan, terör örgütü PYD-YPG konusunda Amerika ile ilk zamanlara kıyasla daha iyi bir noktada olduklarını anlattı. Obama, Dışişleri Bakanı Kerry, Başkan Yardımcısı Biden’a Türkiye’nin güneyinde PYD/YPG yapılanmasına izin vermeyeceklerini açıkça söylediğini dile getiren Erdoğan, “O bölgede DAEŞ’le mücadele için ABD’ye 1800 isim verdik, 600 isim daha vereceğiz. Bunlar yetişmiş insanlar; bir kısmı Arap bir kısmı Türkmen. Bu insanlar şu anda mücadele için her şeye hazırlar. Dolayısıyla ABD’nin artık bahanesi söz konusu olamaz. Zira karada her şeylerini ortaya koyan bahsettiğimiz insanlar, orada bizim için varlar” diye konuştu.

EN GÜZEL CEVAP VERİLDİ

“Genelkurmay Başkanlığı, bir takım iddialar üzerine,  Paralel sızmalara ve Paralel kalkışmalara asla izin verilmeyeceğini açıkladı. Bu konudaki değerlendirmeniz?” sorusuna Erdoğan, “Türk Silahlı Kuvvetleri en güzel cevabı vermiş. İlave söze gerek yok” cevabını verdi.

DEFALARCA SÖYLEDİK

“Paralel Yapı’nın başı ABD’de yaşıyor. Bu mevzu gündeme geldi mi?” sorusu üzerine Erdoğan, “Kanaat önderleriyle konuşurken gündeme getirdim. Obama’yla görüşmemde gündeme getirmedim. Daha önce birkaç kez söylediğim için tekrar söylemeye gerek görmedim. Arkadaşlarımız, Kerry ve Biden’a müteaddit defalar söylediler de zaten” diye konuştu.

HALK BUNU BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı, “Bu yıl bir anayasa referandumu bekliyor musunuz?” sorusu üzerine şu cevabı verdi: “Yeni anayasanın gündemde olması, konuşulması, tartışılması tabii ki çok önemli. Halkın gündemine getirmeden parlamentoya getirmek sıkıntılı olabilir. İktidarın yeterli vekil sayısı yok. Ancak gizli oylama olabileceği için temennimiz 330’un yakalanabilmesi. Yeni anayasa konusunda halka verilmiş bir söz var. Halk bunu bekliyor. Hükümet de partiler de bu konuda üzerlerine düşeni yapmalıdır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.