Ünüvar: “Sağlıkta dünya markasıyız”

Ünüvar: “Sağlıkta dünya markasıyız”
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Ünüvar: “Sağlık alanında, AK Parti döneminde yaşanan gelişmeler geçmişle mukayese bile edilemez”

basin-001.jpg

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 16 yıllık AK Parti iktidarı döneminde, sağlık alanında geçmişle mukayese edilemeyecek gelişmeler olduğunu belirterek, “Artık sağlıkta bir dünya markasıyız” dedi.

Ünüvar: “Sağlıkta dünya markasıyız”

3. Irak Sağlık Sektörü ile Dayanışma Kurultayı’nda konuşan Ünüvar, Türkiye ile Irak’ın, hem tarihi hem de kültürü ile bölgenin en önemli iki ülkesi olduğunu belirtti. Her iki ülkenin de farklı özellikleri ve güzellikleri bulunduğunun altını çizen Ünüvar, “Bizler, Irak’ı sadece coğrafi açıdan kendimize komşu kabul etmiyoruz. Irak bizim gönül coğrafyamızın da çok önemli üyelerinden birisi, kardeş ülkemiz” diye konuştu.

Özellikleri ve güzellikleri olan ülkeler üzerinde her zaman başka ülkelerin hesapları olduğunu vurgulayan Ünüvar, şöyle devam etti:

“Baktığınız zaman hem Türkiye hem Irak üzerinde çok ciddi hesapların yapıldığını görürsünüz. O yüzden bizim bölgemizde kavgalar, savaşlar, kan eksik olmaz. Her gün yüreğimizi yakan şehit haberleri hiç eksik olmaz. Bugün Türkiye, güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna karşı amansız bir mücadele veriyor. Allah şehitlerimize rahmet etsin, makamlarını âli etsin. Irak’ta da sürekli intihar saldırıları olduğunu, her gün onlarca insanın hayatını kaybettiğini görüyoruz. Onlara da rahmet diliyorum. Şunu bilmenizi isterim ki Irak’ta patlayan her bir bomba, dökülen her bir damla kan, kaybedilen her bir can sadece Irak’ı değil, bizi de derinden yaralıyor. O yüzden belki de en fazla geliştirmemiz gereken şey kardeşlik hukukudur.”

“SAĞLIKTA ÇOK ÖNEMLİ İŞLER YAPTIK”

Türkiye’de sağlığın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en fazla önem verdiği 4 hizmet alanından birisi olduğunu dile getiren Ünüvar, “Cumhurbaşkanımız hep ‘Bizim için 4 hizmet alanı çok önemlidir’ der. Birincisi eğitim, ikincisi sağlık, üçüncüsü adalet, dördüncüsü emniyet. Baktığınız zaman 16 yıllık AK Parti iktidarında bu 4 alanın çok öne çıktığını görürsünüz. Ve artık biz sağlıkta bir dünya markasıyız. Bu alanda çok çok önemli işler yaptık. Baktığınızda bütün kriterlerde, 15-16 yıl öncesi ile mukayese edilemez gelişmeler oldu” ifadelerini kullandı.

 

“DAHA YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR”

Yapılanları asla yeterli görmediklerini aktaran Ünüvar, şunları kaydetti:

“Daha fazlasını yapmamız lazım. Çünkü insanımız bizden daha çok şey istiyor. Siz bir şey yaptığınız zaman insanlar ‘artık bu kadar yeter’ demiyor, daha fazlasını bekliyor. Daha fazla imkan sağladığınız zaman daha fazlasını yapanız lazım. O imkanlar nedir? Fiziki yapıdır. Güzel binalarda hizmet edeceksiniz. Teknolojik donanımdır. Binanın içine alet edevatını en üst düzeyde, en ileri teknoloji ile yerine getireceksiniz. Üçüncüsü de insan kaynağıdır. Fiziki yapı, teknolojik ekipman ve insan kaynağını bir araya getirdiğiniz zaman başarıyı elde ediyorsunuz. Diyeceksiniz ki ‘her alan öyledir.’ Ama her alan sağlık kadar aciliyet ifade etmiyor. Bakınız bütün dünyada ülkeler en fazla sağlık için yurtdışına insan gönderir. En fazla sağlık için yurt dışına kaynak aktarır, para aktarır. O halde bizim Türkiye ile Irak olarak kendi imkan ve ihtiyaçlarımızı birleştirmemiz lazım. Dayanışma da bunu gerektirir. Bu adımları atarsak ancak o bahsettiğim kardeşlik duygularını daha ileriye götürebiliriz.”

 

TÜRKİYE, IRAKLI ÖĞRENCİLERİN EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ İKİNCİ ÜLKE

Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu da UNESCO’nun 2015 yılı istatistiklerine göre yurt dışında eğitim alan Irak uyruklu öğrenci sayısının yaklaşık 30 bin civarında olduğunu belirterek, bu öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında Ürdün’den sonra Türkiye’nin geldiğini vurguladı. Bugün Türkiye’de 5 bin 595 Irak uyruklu öğrencinin öğrenim gördüğünü kaydeden Kapıcıoğlu, “Bunların büyük kısmı, 2 bin 529’u yüksek lisans öğrencisi. 2 bin 217 lisans ve 741 doktora öğrencisi bulunuyor. Yine bu öğrencilerin 3 bin 690’ı devlet, bin 905’i de vakıf üniversitelerinde öğrenim görüyor” dedi.

Son 4 yılda ülkemizde eğitim gören Iraklı öğrenci sayısının bin 500’den 5 bin 595’e yükseldiğine dikkat çeken Kapıcıoğlu, “Bunu iftiharla söylüyorum” diye konuştu.

Yükseköğretim alanında Irakla önemli çalışmalar ve iş birlikleri gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kapıcıoğlu, “Bunu daha ileri götürme gayretindeyiz. Şuna inanıyorum ki özellikle barış; sağlık ve eğitim alanlarının öne çıkarılması ile sağlanacak. Gerçekten eğitim ve sağlık, barış ortamının tesisinde ve bunun sürdürülmesinde çok önemli enstrümanlar. İşte bugün 3.’sü yapılan Irak Sağlık Sektörü ile Dayanışma Kurultayı’nın bu iş birliklerinin geliştirilmesinde ve coğrafyamızda sağlık alanında gelişmelere yardımcı olmasında büyük rol oynayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

3. Irak Sağlık Sektörü ile Dayanışma Kurultayı’na; AK Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım, Irak eski Sağlık Bakanı, ve Milletvekili Dr. Salih El-Hasnawi,  Irak Yüksek Öğretim Bakan vekili Prof.Dr. Fuat Kasım Muhammed Yıldırım, Irak Parlamento Sağlık ve çevre Komisyon başkanı Dr.Kuteybe El-Cuburi-Milletvekili, Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Doğan, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile çok sayıda Türk ve Iraklı doktor katıldı.

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.