Ünüvar başkanlığındaki Sağlık Komisyonu’nun “özel” konukları..

Ünüvar başkanlığındaki Sağlık Komisyonu’nun “özel” konukları..
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Ünüvar: “Down sendromlu ve otizmlilerin sorunlarını araştırmak üzere komisyon kurulacak”

down-1.jpeg

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, “21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü” dolayısıyla özel gündemle toplandı. Komisyon Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, milletvekillerinin yerinde down sendromluların oturduğu toplantıda, down sendromlu ve otizmlilerin sorunlarını araştırmak üzere çok yakında bir komisyon kurulacağı müjdesini verdi.

WEB TV - Ünüvar’ın “özel” konukları.

Ünüvar başkanlığında özel gündemle toplanan komisyon, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen down sendromluları ağırladı.

Toplantıya down sendromlu torunu Hiranur Melek ile birlikte katılan Ünüvar, 21 Mart’ın iki sevinçli, bir hüzünlü anlamı olduğunu söyledi. Hüzünlü yönünün Aşık Veysel’in ölüm yıl dönümü olması olduğunu belirten Ünüvar, “Sevinçli olan yönleri ise; Dünya Down Sendromlular Günü ve Nevruz Bayramı olması. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu olarak bugün çok özel bir gündemle toplandık. Değerli milletvekillerimizin yerleri, eksiği olmayan ama fazlası olan down sendromlu kardeşlerimiz tarafından dolduruldu. Misafirimiz olarak, toplantımıza renk kattılar, neşe kattılar. İyi ki varlar” dedi.

 

“HÜKÜMETİMİZ DOWN SENDROMLULARI ÇOK ÖNEMSİYOR”

Down sendromunun yeni bir olgu olmadığını, dünyada 6 milyon down sendromlu vaka bulunduğunu ifade eden Ünüvar, Türkiye’de de her 800 doğumda bir down sendromlu vaka olduğunun bilindiğini, kesin bir rakam olmamakla birlikte Türkiye’de 80 bin civarında down sendromlu yaşadığının tahmin edildiğini kaydetti. Ünüvar, “Down sendromlular melektir. Kötülük bilmezler. Onlar çok temiz kalplidir. Bulundukları her ortama sevgi katarlar, güzellik katarlar. Ortamı yumuşatırlar, bulundukları ortamı çok değerli hale getirirler. Bugün de İstanbul’dan, Ankara’dan ve farklı noktalardan gelen kardeşlerimiz var. Down sendromlular bugün toplumda çok daha fazla yer edinmiş durumdalar. Onlara imkân verildiği zaman, imkân sağlandığı zaman dünya çapında başarılar elde edebilecek örneklerle karşımıza çıkabiliyorlar. Hükümetimiz de down sendromu konusunu çok önemsiyor. Onların her alanda daha aktif ve başarılı olmasını arzu ediyor. Masa tenisi ve yüzmede dünya şampiyonu, dünya ikincisi, Avrupa şampiyonu olmuş kardeşlerimiz bugün buradalar. Bizler onların her alanda daha ileri gitmesini arzu ediyoruz, bunun için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK”

Down sendromlu ve otizmlilerin problemlerini araştırmak üzere bir komisyon kurulması için çalışma başlatıldığının da altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 3 aydır hemen her partiden arkadaşlarımızla, ‘özellikle down sendromlu ve otistik kardeşlerimizle ilgili araştırma komisyonu kuralım ve onların problemlerini konuşalım, varsa çözüm önerilerini de değerlendirelim’ diye hep konuştuk ve gruplar arasında da bir mutabakat oldu. Şöyle bir orta yol bulundu. Hem down sendromlu hem otizmli kardeşlerimizin problemlerini araştırmak üzere bir araştırma komisyonu kurulacak. Bu kardeşlerimizin bütün problemleri konuşulacak, onlara çözümler arayacağız. Malumunuz araştırma komisyonları çok farklı taraflardan, kurumlardan, uzmanlardan görüş alarak, belki de bizim yaşadığımız hayat içerisinde göremediğimiz problemleri de karşımıza çıkartan ve özellikle hükümetimize yol gösteren çok önemli stratejik raporlardır. Ben Dünya Down Sendromlular Günü’nde bu müjdeli haberi de vermek ve bu konuyla ilgili hassaten ilgilenen milletvekili arkadaşlarıma, bütün gruplarımıza gönülden teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.”

 

“HAYATIMIZDA 5 YILDIR BİR MELEK VAR”

Kendi torununun da down sendromlu olduğuna vurgu yapan Ünüvar, “Bizim de sürekli ‘dede’ diye bağıran bir meleğimiz var. Ben 35 yıllık doktorum, down sendromluları 35 yıldır biliyorum ama down sendromlularla 5 yıldır tanışıyorum. Çünkü Hiranur Melek bizim hayatımıza girdi ve hayatımızı bir anda değiştirdi. Size şunu söyleyebilirim. Hiranur’u tanıyan bütün aileler, onun sevgilisi. Hiranur da onların sevgilisi. Bizim hayatımızda başka bir dünyaya kapı açtığını çok rahat söyleyebilirim. Belki uzaktan baktığınızda size mesafeli durduğunu zannedersiniz ama siz bir adım atarsanız, onun 10 adım yaklaştığını görürsünüz. Ben teşrif eden herkese şükranlarımı sunuyorum. Herkesin Dünya Down Sendromlular kutlu ve mutlu olsun” diye konuştu.

 

“CUMHURBAŞKANIMIZIN YAKIN İLGİSİYLE ALTIN ÇAĞIMIZI YAŞIYORUZ”

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın da bu özel çocuklara hizmet etmenin gururunu ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

6 yıldır federasyon başkanlığı yaptığını kaydeden Aydın, “Hiçbir kötülüğe bulaşmayan, dünyaya geldikleri gibi kalan bu özel çocuklara hizmet etmek dünyanın en güzel şeyi. Son yıllarda ülkemizde engellilere verilen değerle, kıymetle; bilhassa Sayın Cumhurbaşkanımızın çok yakın ilgisiyle altın çağımızı yaşıyoruz. Biz dünyanın her tarafına spor yapmaya gidiyoruz. Spor yaptığımız yerler beş yıldızlı oteller. Malzeme konusunda da sıkıntı çekmiyoruz, bütün milli takım malzemelerini kullanıyoruz. Ben 20 yıldır bu çocuklara hizmet ediyorum. 20 yıl önce okulların spor salonlarında eski malzemelerle çalışırken, bugün en güzel salonlarda çalışma imkânı buluyoruz. Şampiyonlar yetiştiriyoruz. Biz artık hayatın her dalında varız. Bugün de çok şükür ülkemizi yönetenlerle bir aradayız. Onlar bizim sesimizi duyuyorlar. Önceki yıllarda çok sönük geçen Down Sendromlular Günü, bugün Cumhurbaşkanımızın kabulü, diğer parti liderlerinin kabulüyle çok daha anlamlı bir şekilde kutlanıyor” diye konuştu.

Down sendromlu çocuk sahibi ailelere, çocuklarını mutlaka spora yönlendirmeleri tavsiyesinde de bulunan Aydın, spor yapan çocuğun daha özgüvenli olduğunu ve engelleri aştığını gördüklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından, toplantıya katılan down sendromlular tek tek söz alarak, Komisyon Başkanı Ünüvar’a sorunlarını ve isteklerini anlattılar.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.