Üniversiteye cami, kilise ve yazi mabedi yapılacak
Mardin'de bulunan Artuklu Üniversitesi Kampusu içerisinde cami, kilise ve Yezidi mabedinin de içinde bulunduğu kompleks yapılacağı açıklandı.
Tek ve çok tanrılı dinlerin ibadethanelerinin bulunduğu kompleksin yapımı için çok sayıda ünlü mimar Mardin'e davet edildi. Üniversite bünyesinde papaz ve imam görevlendirilmesi için çalışma yürütülürken, İlahiyat Fakültesi bünyesinde de Zerdüştlük ve Yezidilik dini eğitimi verilecek.
Mardin Artuklu Üniversitesi Kampusu içinde tek ve çok tanrılı dinlere inanan öğrencilerin ibadet edebilmeleri için, içinde cami, kilise ve Yezidi mabedinin bulunduğu bir kompleks yapılmasına karar verildi. Mardin'de farklı inançlardan insanların yaşadığı dikkate alınarak yapılması planlanan proje için ön çalışmalar başlatıldı. İbadet kompleksinin tasarlanması için Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay'ın çağrısı ile 20 ünlü mimar Mardin'e geldi. Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen mimarlar Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde Rektör Prof.Dr. Serdar Bedi Omay ile bir araya gelerek toplantı yaptı.
TÜRKİYE'DE İLK KEZ KAMPÜS İÇİNDE İBADET KOMPLEKSİ OLACAK
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'de ilk defa kampus alanında cami, kilise ve Yezidi mabedinin yer alacağı ibadet kompleksi kurulacağını söyledi. Üniversite bünyesinde yaklaşık 2 bin öğrenci ve 200'den fazla personel bulunduğunu belirten Prof.Dr. Omay, şöyle dedi:
"Bu kadar öğrenci ve personeli buraya yerleştirdikten sonra doğal olarak bu insanların ibadetleri söz konusu olacak. Hem simgesel hem fonksiyonel olarak artık kampüste bir cami inşaatı tesisinin zamanı geldi. Mardin'in kadim tarihi ile ilişkili bir cami yapılması lazım. Ayrıca işlevsel ve simgesel olması lazım. Cami müştemilatı içerisinde bir ibadet kompleksi olacak. Mardin'in çok dinliliğini temsil eden, Hıristiyan vatandaşlarımızın ibadetlerini yapabilecekleri bir kilise ve dini bir topluluk olarak yer alan bir Yezidi ibadethanesinin de bulunacağı bir mabed kompleksi kurmayı planlıyoruz."
ZERDÜŞTLÜK EĞİTİMİ VERİLECEK
Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi bünyesinde önümüzdeki dönemde Zerdüştlük ve Yezidilik dinleri konusunda eğitimlerin başlayacağı da belirtildi. Din Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı bünyesinde Hıristiyanlık ve Yahudilik Bilimleri ile İran ve Mezopotamya Dinleri, Doğu ve Uzakdoğu Dinleri Bölümü kuruldu. Rektör Prof.Dr. Omay, İran ve Mezopotamya Dinleri Bölümü bünyesinde önümüzdeki dönemde Zerdüştlük ve Yezidilik dinleri konusunda da eğitim vermeye başlayacaklarını söyledi. Zerdüştlük ve Yezidilik dinleri eğitimi ile ilgili olarak çalışmaların devam ettiği ifade edildi.
Yaşayan Diller Enstitüsü kapsamında Süryanice, İbranice, Kürtçe eğitim verdiklerini belirten Prof.Dr. Omay, şöyle dedi:
"Mezopotamya dilleri ile ilgili bölümleri açmak için çalışıyoruz. İlahiyat Fakültesi bünyesinde Doğu Dinleri Bölümü var. Doğu dinlerinde, Hıristiyanlık, Zerdüştlük, Yezidilik ve diğer dinlerin bulunduğu bölümlere öğrenci alınması için çalışmalar devam ediyor."
"İHTİYAÇ OLURSA PAPAZ GÖREVLENDİRİLECEK"
Gazetecilerin kampuste kurulacak cami, kilise ve diğer mabetler için din adamı görevlendirilmesi ile ilgili sorusunu yanıtlayan Prof.Dr. Bedii Omay, "İhtiyaç olması halinde Patriklikten üniversitemize bir papaz görevlendirmelerini isteyeceğiz. Bunu memnuniyetle üniversite bünyesinde görevlendireceğiz. İmam ihtiyacı için Diyanet ve İlahiyat Fakültesi bünyesindeki din adamlarımızdan faydalanacağız" diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Mardinliler'in bu projeye büyük destek verdiğini belirten Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Uğur Tanyeli, şöyle konuştu:
"Ortak bir zemin içerisinde, dünyadaki bütün Mardinlilerin üzerinde birleşebileceği, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini taşıyacak ve kendini temsil ettiği mübarek bir ibadet alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye'de ilk defa bir üniversitede çok farklı dinlerin ibadetlerini bir arada buluşturacağız. Proje öncelikle bir Cami'den oluşacaktır. Aynı zamanda Mardin'in eski Etno dinsel gruplarının anılarını çağrıştıran bir boyutunun olması amaçlanıyor. Dolayısıyla Süryani ve Yezidileri de gündeme taşıyan kompleksin gerçekleştirilmesi düşünülüyor. İbadethane kompleksinin neler içereceği ve ana mekanı oluşturan Cami'nin nasıl olması gerektiği üzerine bir toplantı gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin önemli mimari gruplarından 5 tanesi davet edildi."
Kaynak: DHA,Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.