Üniversitede üretilen şarap, dekanlık binasında öğrencilere satılıyor?

Üniversitede üretilen şarap, dekanlık binasında öğrencilere satılıyor?
Şarap satışını doğrulayan SDÜ Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi'nin Müdürü Prof. Dr. Atilla Aşkın, "Biz deneme amaçlı şarap üretimi yapıyoruz....


Şarap satışını doğrulayan SDÜ Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi'nin Müdürü Prof. Dr. Atilla Aşkın, "Biz deneme amaçlı şarap üretimi yapıyoruz. Araştırmayı yaptıktan sonra döner sermaye üzerinden geri kalanını satarız." dedi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversi-tesi'nde (SDÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı'nın da bulunduğu binada üretilen şaraplar öğretim görevlileri ve öğrencilere satılıyor.

Dekanlığın giriş katındaki satış büfesinin camında dekanlık mührünün vurulduğu 'Satışlar peşin olacaktır', 'Şarap satışları için Ziraat Fakültesi Dekan Sekreterliği'ne gidiniz.' yazıları bulunuyor. Bazı öğretim üyeleri, eğitim kurumunda içki üretilmesinin, dekan sekreterliği aracılığıyla da üniversite içinde hoca ve öğrencilere satılmasına tepki gösterdi. Dekanlıkta üretilen ve satılan içkiler, üniversite içinde yapılan kutlama, kokteyl, tanışma partileri, çaylaklar günü ve diğer organizasyonlarda tüketiliyor. Bunun bir skandal olduğunu vurgulayan öğretim üyeleri, bu görüntülerin bir eğitim ve bilim yuvasına yakışmadığını ifade etti.

Şarapları üreten SDÜ Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi'nin Müdürü Prof. Dr. Atilla Aşkın, öğretim görevlileri ve öğrencilere içki satışını doğruladı. Yaptıklarının yanlış olmadığını, Türkiye'de bazı üniversitelerde bunun örneklerinin olduğunu savunan Aşkın, "Biz deneme amaçlı şarap üretimi yapıyoruz. Araştırmayı yaptıktan sonra döner sermaye üzerinden geri kalanını satarız. Üretimin bir bölümü döner sermaye aracılığı ile satılır. Hiç kimse hiç kimseye zorla bir şey içiremez. Ziraat fakültesinde çalışıyorsan öğrenci ve öğretim üyesi olarak bu da işin bir parçasıdır." şeklinde açıklama yaptı. Aşkın, öğrencilere işin mantığını öğretmek ve yöre halkına üretimi yapılabilir şarap çeşitlerini belirlemek amacıyla şarap üretim tesislerini kurduklarını aktardı. Şarap satışı yapılan ziraat fakültesi ile ilahiyat fakültesinin aynı binada bulunmasını ise Aşkın şöyle yorumluyor: "İlahiyat fakültesi kendi formatında, kendi derslerini yapıyor. Biz de kendi formatımızda uygulamalarımızı yapıyoruz. "Aşkın, gizli saklı bir şey yapmadıklarını, satışlardan elde edilen paraların da döner sermayeye yatırıldığını kaydetti. Attila Aşkın, 4 yıldan bu yana şarap imalatı yapılan ve yılda 3 bin 500 litre üretim yapılabilen tesisin yasal izni olmadığını, araştırma yapan üniversitelerin bu şekilde çalıştığını anlattı. Öte yandan SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Erdal, şarap satışıyla ve üretilmesiyle ilgili herhangi bir ilgisinin olmadığını savundu. Bu konunun tamamen başka birimlerin görev alanına girdiğini ifade eden Erdal, ne kendisinin ne de dekanlık sekreterliğinin bu işle bir ilgisi olmadığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.