Ülke isimlerinin ortak noktası ne?

Ülke isimlerinin ortak noktası ne?
Afganistan, Pakistan, Türkmenistan Neden ülke isimleri istan ile bitiyor Ülke isimlerinin nereden geldiğini merak ettiniz mi hiç? Peki ya özellikle Orta...



Afganistan, Pakistan, Türkmenistan Neden ülke isimleri istan ile bitiyor

 

Ülke isimlerinin nereden geldiğini merak ettiniz mi hiç? Peki ya özellikle Orta Asya ülkelerinin isimlerinin 'stan' ile bitiyor olmasının sebebi ne?

Ülke isimlerinin sonunda stan olması dikkat çekici elbette. Aslında 'stan' ve 'istan' kelimeleri Farsçada yer, bölge, ülke anlamına geliyor. Adı 'istan' ile biten ülkelerin Orta Asya ve Orta Doğu'da yer alması da bu ortak paydanın belirleyicisini oluşturuyor.

Orta Asya ve Orta Doğu ülkeleri dilleri etkileşimde bulunup Farsça olan bu kelimenin eklenmesi sonucunda da ülke isimleri ortaya çıkıyor. Hangi ülke adı nenereden geliyor ve neyi ifade ediyor sorusunun cevabına gelince... Sizin için birkaçını araştırdık, işte sonuçlar:

Afganistan 'Afganların Ülkesi'. Ancak Afgan sözcüğü belirli bir etnik grubu tanımlamıyor. Afganların tarihi kökeni ülkenin en geniş etnik grubu olan Paştunlara dayanıyor.

Kazakistan 'Kazakların Ülkesi'. Kazak sözcüğü 'bağımsızlık' anlamı geliyor ve Türk dillerinden türemiş.

Kırgızistan 'Kırgızların Ülkesi'. Kırgız sözcüğünün etimolojisi biraz bulanık ama daha çok Türk dillerine ait 'kırk' sözcüğünden türediği düşünülüyor.

Pakistan Urdu dilinde 'temiz insanlar ülkesi' anlamına geliyor. Pakistan adı 1930'lu yıllarda oluşturuldu ve her bir harf şifre haline getirildi. Buna göre her harf ülkenin bir eyaletini temsil ediyor: Pencab + Afgan bölgesi + Keşmir + İndus + Sind + Belucistan.

Tajikistan 'Taciklerin ülkesi'. Tacik sözcüğü eskiden Türkler tarafından 'türk olmayanlar' anlamında kullanılıyordu.

Türkmenistan 'Türkmenlerin ülkesi'. Eski kaynaklara göre Türkmen sözcüğü 'Türkler gibi', 'Türklere benzeyen' anlamında kullanılmış ancak modern kaynaklar sözcüğü 'saf Türk' olarak çeviriyor.

Özbekistan 'Özbeklerin ülkesi'. Özbek kelimesinin türk dillerinden türediği ve 'kendi sahibi' anlamına geldiği düşünülüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.