Tutuklu vekillerin 'proje' olduğunu söylemiştim...

Tutuklu vekillerin 'proje' olduğunu söylemiştim...
Hukukçu Bakan Hayati Yazıcı, 10 Nisan 2011 tarihli Zaman'dayayımlanan röportajında, yasalara göre, tutuklu milletvekili adaylarının seçilseler bile tahliye...



Hukukçu Bakan Hayati Yazıcı, 10 Nisan 2011 tarihli Zaman'da

yayımlanan röportajında, yasalara göre, tutuklu milletvekili adaylarının seçilseler bile tahliye edilemeyeceğini savunmuştu. Buna rağmen aday gösterilmelerini ise 'bir proje' olarak nitelemişti.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi ve CHP'nin Ergenekon tutuklusu milletvekilleri Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay'ın tahliye isteminin reddedilmesini yorumlarken ilginç açıklamalar yaptı.

Yazıcı, 10 Nisan 2011 tarihli Zaman gazetesinde yer alan röportajda bu duruma işaret etmişti. Yasalara göre, bu isimlerin seçilseler bile tahliye olamayacağını belirtmiş ve buna rağmen aday gösterilmelerini 'bir proje' olarak nitelemişti. Dün TBMM'de kaydını yaptırdıktan sonra konuyla ilgili soruları cevaplayan hukukçu kökenli Bakan, haklı çıkmasını, "Bunun olacağı önceden belliydi." ifadesiyle ortaya koydu. Ardından Zaman'a verdiği röportaja atıf yaparak, "O mülakatta bunun bir proje olduğunu söylemiştim. Bu proje sonucu yasama organı ile yargının karşı karşıya getirilmek istendiği uyarısını yapmıştım." dedi.

Hayati Yazıcı, bugün yaşananların sinyallerinin daha o tarihlerde verildiğini söyledi. "İnsanlar aday olma hakkına sahip. Herkes aday olabilir. Fakat Ergenekon, Balyoz ve KCK davaları ile ilgili olarak siyasî partilerin daha özenli davranması gerekirdi. Bunlar yapılmadı." görüşünü dile getirdi. "Peki bunları aday gösterenlerin hiç mi suçu yok?" sorusunu yönelten Bakan, "Hatip Dicle'yi aday gösterenlerin hukuk müşavirleri var. Bunu bilmiyorlar mıydı, niye başkasını aday göstermediler de bu konuda ısrarcı oldular? 'Parlamento'ya gitmeyiz, bunu boykot ederiz' yaklaşımlarını ben bağımsız olarak seçilmiş arkadaşlara kesinlikle yakıştıramıyorum. Çözüm yeri Parlamento'dur." diye devam etti. Sorunun çözülüp çözülemeyeceğine ilişkin de, "Bugün Anayasa'da veya mevzuatta yapılacak değişikliklerle, bugünkü mevzuata göre milletvekili olmayacak, olması mümkün olmayan bir kişinin milletvekilliğinin diriltilmesi söz konusu değil, hukuki olarak da bunun savunulması mümkün değil diye düşünüyorum.'' değerlendirmesini yaptı. Çözüm için Meclis'in, 'milletvekili seçilen insan ne olursa olsun, hangi suçtan yargılanıyorsa yargılansın, mutlaka tahliye edilir' şeklinde bir yasa çıkarması gerektiğini belirten Yazıcı, bunun da birtakım mahzurlara yol açabileceğini ve halktan onay görmeyebileceğini dile getirdi.

BAŞBAKANLIK'TA 'BOYKOT' ZİRVESİ

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün hukukçu kurmayları ile bir araya gelerek son gelişmeleri değerlendirdi. Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesi öncesinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile bir toplantı yaptı. Başbakanlık Yeni Bina'daki görüşmede, BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin boykot kararı da masaya yatırıldı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.