Tutuklamaya yönelik yakalama kararı
Fethullah Gülen hakkında, ''terör örgütü kurma ve yönetme suçundan'' tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.
İSTANBUL (AA) - İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin, İstanbul merkezli ''paralel yapı'' soruşturması kapsamında Fethullah Gülen hakkında verdiği kararda, ''Şüphelinin soruşturma kapsamında, örgüt kurarak yönettiği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, 10 yılı aşkın süredir yurt dışında olduğu ve dönmediği, şüpheliye ulaşılamaması ve savunmasının tespitinin mümkün olmaması nedeniyle terör örgütü kurma ve yönetme suçundan hakkında yakalama kararı çıkarılması şeklinde hüküm kurulmuştur'' ifadeleri yer aldı.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 2 sayfalık kararında, İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar soruşturma bürosunun, İstanbul merkezli ''paralel yapı'' soruşturması kapsamında Gülen hakkında, ''terör örgütü kurma veya yönetme'', ''cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' ile ''iftira'' suçlarından gıyaben tutuklamaya yönelik yakalama kararının çıkarılmasını talep ettiği hatırlatıldı.
Savcılığın talebini değerlendiren hakimliğin, Terörle Mücadele Kanunun (TMK) ''Terör Tanımı'' ve ''Terör Örgütleri'' başlıklarını taşıyan 1. ve 7. maddelerine atıfta bulunarak verdiği kararda, şu ifadelere yer verildi:
''Şüpheli Gülen'in söz konusu soruşturma dosyasında var olan deliller değerlendirildiğinde, şüphelinin TMK kapsamında örgüt kurarak yönettiği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve şüphelinin 10 yılı aşkın süredir yurt dışında ikamet ettiği, bir daha ülkeye dönemediği, Amerika'da yaşadığı dikkate alınarak şüpheliye ulaşılamaması ve savunmasının tespitinin mümkün olmaması nedeniyle 'Terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan tutuklamaya yönelik hakkında yakalama kararı çıkarılması yönünde hüküm kurulmuştur.''
Kararda, şüpheli Fethullah Gülen hakkında ''iftira'' ve ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan yakalama kararı çıkarılması talebinin ise reddine karar verildiği kaydedildi.
- Özkök tanık olarak ifade verdi
Öte yandan, İstanbul merkezli "paralel yapı" soruşturması kapsamında Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'ün tanık olarak ifadesine başvuruldu.
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında olduğu 4 kişinin tutuklandığı, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu 8 kişinin ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu soruşturması kapsamında tanıkların ifadesine de başvuruluyor.
Bu kapsamda, Fethullah Gülen'in 6 Nisan 2009'da bir internet sitesinde kaydı yayınlanan konuşmasından 3 gün sonra 9 Nisan 2009 tarihli gazetedeki köşesinde Gülen'in konuşmasıyla ilgili bir yazı yazdığı tespit edilen Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök de "tanık" sıfatıyla ifade verdi.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na dün gelerek Savcılardan İrfan Fidan'a yaklaşık 45 dakika ifade veren Özkök, "Hoca bu konuyu niye açtı?" başlıklı yazısıyla ilgili soruları yanıtladı. Özkök daha sonra adliyeden ayrıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince hakkında yakalama emri çıkarılan Fethullah Gülen'in, 6 Nisan 2009'da, "www.herkul.org" isimli internet sitesinde, "irtica paranoyası" adıyla bir video kaydı yayınlanmış, Gülen bu videoda, "Tahşiye diye bir şey icat edebilirler, adlarına da Tahşiyeci derler, sonra kalaşnikof verirler, çuvaldızı bile olmayan insanlara terörist damgası vuracaklar. Belli kişilerce karanlık karar kurullarında alınan kararlar." ifadelerini kullanmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.