TÜSİAD, Anadolu sermayesini kucaklasaydı MÜSİAD kurulmazdı...

TÜSİAD, Anadolu sermayesini kucaklasaydı MÜSİAD kurulmazdı...
TÜSİAD'ın 1971 yılında kurulduğunu hatırlatan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Tüm sanayicimizi, işadamımızı kapsayabilseydi o zaman MÜSİAD'a...



TÜSİAD'ın 1971 yılında kurulduğunu hatırlatan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Tüm sanayicimizi, işadamımızı kapsayabilseydi o zaman MÜSİAD'a gerek kalmazdı." dedi. Ülkede farklı insanlar olduğu gerçeğini görerek MÜSİAD'ın ortaya çıktığını ifade eden Vardan, dernekte istişareyle karar aldıklarını kaydetti.

İstanbul sermayesini temsil ettiği dile getirilen TÜSİAD'a (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) MÜSİAD'dan (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) önemli bir eleştiri geldi. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TÜSİAD ve MÜSİAD'ın rakip değil birbirine alternatif olduğunu belirterek, "Rakip algısını kınıyoruz. TÜSİAD 1971 yılında kurulmuş. Tüm sanayicimizi, işadamımızı kapsayabilseydi o zaman MÜSİAD'a gerek kalmazdı. Ülkede farklı insanlar olduğu gerçeğini görerek başka bir kurum çıkıyor." dedi.

TRT Haber'de yayınlanan Ekonomi Kulü-bü'ne konuk olan Vardan, işadamı Mustafa Süzer'in "3-5 ailenin dediği oluyor, o yüzden TÜSİAD'a üye olmuyorum." dediğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Beni tanımayan kişilerin arasına giriyorum ve bu arkadaşlar yapmış olduğumuz faaliyetlerle MÜSİAD'ın başkan olmasını yeterli görüyor. Bu sistem çok farklı, tabii ki biz istişareye çok önem veriyoruz her konuda benim tek başıma aldığım karar yoktur, bazı şeylere imzayı basarım ama sonuçta oturur konuları istişare ederiz. Bizde üç-beş kişi etkili olmaz." MÜSİAD'da bazı boşluklar olduğu, sonrasında TUSKON, ASKON gibi sivil toplum kuruluşlarının oluştuğu fikri sorulan MÜSİAD Başkanı, "Türkiye'de 73-74 milyon insan var, çok çalışma olması lazım, farklı görüşlere sahip insanlar olabiliyor. Bunların hepsini kavrayamayabiliyoruz, çalışma şeklimizden hareketle kendilerine yakın görmeyen insanlar olabilir, ileride görenler olabilir. Ben açıkçası çok memnun oluyorum farklı seslerin çıkmasına, bazı destekler de söz konusu olabiliyor." dedi. Vardan, Türkiye'nin birçok ülkeye parmak ısırtacak şekilde ekonomik büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. 2-3 bin dolarlık kişi başı milli gelirden on bin dolar civarına gelindiğini hatırlatan Vardan, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmemiz için, teknolojide önemli gelişme sağlanması gerektiğini vurguladı. Vardan, "Hatta biz firmalarımıza hangi ürünü yapıyorsanız bu ürünü nasıl geliştirebilirim, nasıl farklılaşabilirim diye inceleyin diyoruz. Araştırma geliştirmenin, inovasyonun önemini anlatmaya gayret ediyoruz. Yeni bir şey üretin ki, farklı bir şey yapın ki diğerlerinden öne geçebilesiniz." diye konuştu.

Yerli otoda geç kaldık, elektrikli de üretmeliyiz

Otomobil sektörü ile ilgili de açıklamalarda bulunan MÜSİAD Başkanı Vardan, Türkiye'nin yerli otomobil üretebilecek kapasitede olduğunu dile getirdi. Bu konuda çok geç kaldıklarını ifade eden Vardan, "Klasik otomobil pazarının yanında elektrikli otomobil pazarını da mutlaka düşünmemiz gerekir. Çünkü biz belki normal klasik otomobillerde hakikaten belirli zaman periyodu kaçırdık ama geç bir zaman olarak düşünülmemesi lazım. Şu an dünyadaki diğer üreticilerle hemen hemen aynı seviyedeyiz. O yönüyle bakacak olursak belki bizim yerli oto markasını oluştururken elektrikli otomobille de pazara girmemiz oldukça isabetli olabilir." şeklinde konuştu. Özellikle otomotiv sektöründen yola çıkarak Türkiye'nin bu konuda son 15-20 yıl içinde büyük gelişme gösterdiğini aktaran Vardan, sektörün nasıl geliştiğini hem sanayici hem de işadamı olarak bizzat yaşadığını anlattı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.