Türkmen; “Et ithalatı fiyatları düşürmüyor…”

Türkmen; “Et ithalatı fiyatları düşürmüyor…”
 Et ithalatının üretici ve tüketiciler açısından sürdürülebilir bir politika olmadığını belirten Türkmen;“Son 6 Yılda Et Fiyatları Yüzde...

 

Et ithalatının üretici ve tüketiciler açısından sürdürülebilir bir politika olmadığını belirten Türkmen;

“Son 6 Yılda Et Fiyatları Yüzde 71,4 Arttı”

“Adana’da 200-300 Liraya Kaçak Hayvan Satılıyor”

Ülkemizde son yıllarda kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışı düşürmek için uygulanan ithalat politikası da fiyatları düşüremedi. CHP’li Türkmen, Tarım Bakanı Çelik’e;kırmızı et ithalatını, fiyatlarındaki artışı ve son 5 yılda yurda sokulan ve yakalanan kaçak hayvanlar ile “adaklık” adı altında ucuza satılan koyunları sordu.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan TÜRKMEN, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 2010 yılından 2016 yılı Mart ayına kadar 3 milyar 953 milyon dolarlık canlı sığır, koyun, keçi ve dondurulmuş, soğutulmuş veya taze kırmızı et ithalatı gerçekleştirildiğini belirten Türkmen, “Ancak yapılan ithalata rağmen, et fiyatları aynı dönem içerisinde yüzde 71,4 arttı” dedi.

İthalat Çözüm Değil

2010 yılı ocak ayında 21,8 lira olan dana etinin, geçtiğimiz ay 37,3 liraya satıldığına dikkat çeken Türkmen, “Aynı dönem aralığında koyun etinin fiyatı da yüzde 56,4 arttı.6 yıldır yürüttüğünüz et ve besilik hayvan ithalatının sorunu çözmekten uzak olduğunu görmekteyiz. Et ithalatının üreticiler ve tüketiciler açısından da uzun vadedesürdürülebilir bir politika olmadığı ortadadır” diye konuştu.

Adana’da 200-300 Liraya Adaklık Koyun Satılıyor

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışının önüne geçilemezken, Adana kent merkezinde “adaklık koyun” adı altında 200-300 liraya koyun satıldığına dikkat çeken Türkmen, “bir koyundan 30-40 kilo arası et çıktığı düşünüldüğünde, kilosu 30 liradan 900, 40 liradan bin 200 lira etmesi gerekir. Bu durum da ülkemizdeki hayvan kaçakçılığının hangi boyutlara ulaştığının bir göstergesidir” diye konuştu.

Bakan Çelik’e; “ülke genelinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçmek için ithalat haricinde, üretimi ve besiciliği destekleyecek yeni ve sürdürülebilir bir çalışma veya politikanız var mıdır?” diye soran TÜRKMEN, Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:

Üretici ve besicinin girdi maliyetlerini düşürerek, et fiyatlarını dengelemek ve bu yolla hayvan varlığını korumak için bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?

Adana’da ‘adaklık koyun’ adı altında çok ucuza satılan bu hayvanlar Adana’ya nereden getirilmiştir? Tarım İl Müdürlüğü gibi ilgili kurum ve kuruluşların gerekli denetimi yaptığına inanıyor musunuz?

Adana ve diğer illerimizde bu şekilde satılan hayvanların özellikle Suriye’den ülkemize getirildiği iddiaları doğru mudur? Kaçak hayvan girişini ve bu hayvanların satışını önleme konusunda aldığınız tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Son 5 yılda ülkemize kaçak yollardan sokulan ve yakalanan hayvan sayısı nedir? Açıklar mısınız?

adanapost.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.