Türkmen; “Çocuk haklarına aykırı maddeler ayıklansın”

Türkmen; “Çocuk haklarına aykırı maddeler ayıklansın”
  CHP’li Türkmen;Çocuk haklarının Uluslararası Sözleşmelere Uygunluğunu sağlamak üzere TBMM’de komisyon kurulmasını için bir kanun teklifi...

 

 

CHP’li Türkmen;

Çocuk haklarının Uluslararası Sözleşmelere Uygunluğunu sağlamak üzere TBMM’de komisyon kurulmasını için bir kanun teklifi verdi.

 

Yasal Mevzuatımızda, uluslararası sözleşmelere aykırı ve çocuk haklarının uygulanabilirliğini engelleyen maddelerin tespit edilmesi gerektiğini kaydeden TÜRKMEN;

 

“Çocuk haklarına aykırı maddeler ayıklansın”

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan TÜRKMEN, çocuk hakları ile ilgili Meclis’te bir komisyon kurulması için kanun teklifi verdi. Çocuklara yönelik mevcut yasal mevzuatımızda taraf olunan uluslararası anlaşmaların koşullarına uygun olamayan maddelerin olduğunu belirten TÜRKMEN, “çocuk haklarına aykırı maddeler tespit edilerek, ayıklanmalıdır” dedi.

Kanun Teklifi gerekçesinde; Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalayan 197 ülkeden biri olduğunu, ifade eden TÜRKMEN, çocuk haklarının korunmasını amaçlayan sözleşmeye taraf devletlerin bu hakların yaşama geçirilmesi için yükümlülüklere uymaları gerektiğinin hükme bağlandığına dikkat çekti.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin çocukların yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarını, evrensel ilkeleri düzenleyen hukuki bağlayıcılığı olan bir metin olduğunu kaydeden TÜRKMEN şunları söyledi:

“BM Çocuk Hakları Komitesi; sözleşmeyi onaylayan devletlerden sözleşmenin bütünlüğüne uygun, iç hukuklarını uyumlu hale getirecek yasal düzenlemeler yapmalarını istemiştir. Türkiye’de de; sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra birçok yasada başta Medeni Kanun, Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve diğer yasalarda değişiklik yapılmış, çocuklarla ilgili düzenlemelere yer verilmiştir.

ÇOCUK HAKLARI MEVZUATIMIZ DAĞINIK VE EKSİK

Ancak, Türkiye’de çocuklarla ilgili yasal düzenlemeler hala tek bir başlık halinde değil, değişik yasalarda dağınık halde bulunmaktadır. Bu durum hem uygulayıcılar hem de hak sahipleri açısından zorluk arz etmekte ve hak ihlallerine sebep olmakta, çocuk hakları kültürünün oluşması ve yerleşmesini engellemektedir”

Yapılan yasal düzenlemelere rağmen geçen 26 yılda halen iç hukukumuzda, yasalarımızda BM Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı hükümlerin bulunduğunu ifade eden TÜRKMEN kanun teklifi gerekçesinde şunlara dikkat çekti:

“Ülkemizde son yıllarda çocuklara karşı cinsel saldırı ve cinsel istismara yönelik suçlarda da çok ciddi artışlar gözlenmektedir. Çocuk suçluluğu ve çocuk işçiliği sürekli artmaktadır.Bağımlılık yapan madde kullanımı yaygınlaşmakta, erken yaşta evlilikler ile kayıp, cinayet ve intihar olayları, hiç de küçümsenmeyecek rakamlara ulaşmıştır.

ÇOCUK EVLİLİKLERİ 40 BİNİ AŞTI

16-17 yaş grubunda evlendirilen erkek ve kız çocuk sayıları 40 bini aşmış, çocuk anne sayıları da bu doğrultuda artmıştır.Her türlü riske karşı savunmasız durumda bulunan çocukların sağlıklı olarak doğup büyümelerinin, korunmalarının, kız-erkek ayrımı yapılmadan eğitim almalarının, her türlü barınma sorunlarının çözülerek çocukların huzurlu bir ortamda yetişmelerinin sağlanması sosyal devlet anlayışımızın da bir gerekliliğidir.

Kanun Teklifi ileülkemizde mevcut yasal düzenlemeler ile imzalanan ve taraf olunan sözleşmeler gereğince, çocuklara tanınan hakların uygulanabilirliğini engelleyen, yasalardaki maddelerin tespiti ve bu maddelerin kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bağlı geçici bir komisyonun oluşturulması amaçlanmıştır”

 

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.