Türkiye'ye umut oldu

Türkiye'ye umut oldu
Türkiye çığır açan çalışmalarına bir halka daha ekledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün borhidrür ile çalışan aracın test sürüşünü...



Türkiye çığır açan çalışmalarına bir halka daha ekledi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün borhidrür ile çalışan aracın test sürüşünü yaptı. Maksimum 80 kilometre hızla 100 kilometre yol katedebilen araç, 35 kilometrede 1 kilogram borhidrür tüketecek. Dünya bor rezervlerinin yüzde 70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'de, bor üzerine tamamlanan ve devam eden projelerin çıtası, borla çalışan otomobilin test edilmesiyle yükseldi.

101 önemli proje


Toplam 334 proje başvurusu yapılan ve 101'i tamamlanan borun kullanım çalışmalarında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün borhidrür ile çalışan aracın test sürüşünü gerçekleştirmesi, yerli otomobil üretiminin tartışıldığı bugünlerde heyecan yarattı. Ergün, TÜBİTAK ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü bünyesinde yürütülen proje kapsamında 'Sodyum Borhidrürlü Yakıt Pilli' aracı test etti.Konuyla ilgili açıklamalar yapan Ergün, şunları söyledi:

Bu piller daha avantajlı


"Günümüz elektrikli araçlarda lityum iyon piller kullanılıyor. Ancak bu piller araç içerisinde fazla yer kaplıyor. Bor içerikli pillerdeki verimliliğin oldukça yüksek değerlerde olması, elektrik üretim sürecinde hareketli hiçbir parça bulunmaması nedeniyle gayet sessiz çalışması, düşük hacimli ve uzun ömürlü olması önemli avantaj. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor."

TSK da kullanabilir


Sanayi Bakanı Nihat Ergün, geliştirilecek bu pillerin sadece otomotiv sanayinde değil, savunma sanayinde de kullanılabileceğini söyledi. Ergün,."Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetlerinin arazide kullandıkları ağır bataryalar yerine daha hafif ve daha fazla enerji veren bu pillerin kullanılması mümkündür" dedi.

Yerli elektrikli motor


Tamamen yerli yapım olarak gerçekleştirilen araç içerisinde 20 beygirlik elektrik motoru bulunuyor. Proje için özel olarak yaptırılan yerli motor ile aracın maksimum hızı 80 km/saat ve menzili 100 km olarak ölçüldü. Araç 1 kilogram borhidrür ile 35 kilometre yol gidebiliyor. Başlangıç anından itibaren 3 dakika içinde tam kapasitede gaz üretimine başlayan sistemde, üretilen gaz 3 kW'lık yakıt pilini sürekli olarak çalıştırabilmekte. 3 kW'lık yakıt pili sistemi proje kapsamında özel olarak tasarlandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.