Türkiye?nin yüzde 71,9?u hareketsiz

Türkiye?nin yüzde 71,9?u hareketsiz
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, ülkemizde bireylerin yüzde 71.9?unun hareketsiz...


Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, ülkemizde bireylerin yüzde 71.9?unun hareketsiz yaşadığını belirterek, meme ve bağırsak kanserlerinin yaklaşık yüzde 20-25?inin, diyabetin yüzde 27?sinin ve kalp hastalığının yüzde 30?unun sebepleri arasında hareketsizliğin yattığını bildirdi.

Ünüvar, 3-4 Ekim "Dünya Yürüyüş Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada kronik hastalıklara sebep olan risk faktörleri arasında dördüncü sırada fiziksel inaktivitenin (hareketsizlik) olduğunu belirterek, "Çağımızda gelişen teknoloji, değişen yemek alışkanlıkları tamamen insanları hareketsizliğe ve dengesiz beslenmeye sürüklemektedir. Tüm dünya obezite sorunu ile karşı karşıya kalmış özellikle ABD?de yemek alışkanlıklarında fast food?un yaygınlaşması ve teknolojiyi yaygın kullanmaları sebebiyle obezite gittikçe yaygınlaşmıştır. Bu tehdit tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de hissedilmektedir" dedi.

Yıllar önce çocukların sokaklarda koşarak oynayarak zaman geçirirken günümüzde evlerde bilgisayarların başında oturarak yemek yiyerek zaman geçirdiğine işaret eden Ünüvar, Sağlık Bakanlığının ?Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması? raporuna göre ülkemizde bireylerin yüzde 71.9?unun hareketsiz yaşadığının yer aldığına dikkat çekti.

Vatandaşının sağlığını korumanın bir devletin asli sosyal sorumlulukları arasında bulunduğunu belirten Ünüvar, "Obeziteyle mücadele çalışmasının her geçen gün başarıları gün yüzüne çıkmaktadır. Özellikle hükümetimiz eğitim ve bilinçlendirme konusunda çocuklarımızı hedef olarak seçmiş, çocuklarımız büyüdükçe bu çalışmalar meyvelerini mutlaka verecektir.

Birçok çalışmada ayrıca meme ve bağırsak kanserlerinin yaklaşık yüzde 20-25?inin, diyabetin yüzde 27?sinin ve kalp hastalığının yüzde 30?unun sebepleri arasında hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Teknoloji de hareketsizliği fazlasıyla tetiklemektedir. Küçük bir örnekle açıklamak gerekirse eskiden televizyonu açmak kapatmak için ayağa kalkarken bugün evimizde kullandığımız tüm elektronik aletleri oturduğumuz yerden yönetiyoruz. Her yere otomobillerle gidiyoruz, yürüyen merdivenler kullanıyoruz" diye konuştu.

Fiziksel hareketliliğin kalp ritimlerini, kan basıncını, kanda bulunan kolesterol düzeylerini düzenlediğini kaydeden Ünüvar, şöyle devam etti:

"Kişi fiziksel aktiviteler yaparak hem psikolojik hem de fizyolojik olarak kendini iyi hisseder. Yapılan istatistikler sağlıklı normal insanlar günde 8000-10000 adım atmaktadır. Fakat şehirlerde yaşayan insanların 5000 adımın altında günlük adım attığı tespit edilmiştir. Bu da obezitenin artmasına ve kronik hastalıkların yavaş yavaş hayatlarına girmeye başladığını göstermiştir. Kişisel fikrim, bugün kişiler bir başlangıç yapmalı hayatlarında küçük bir adım sayar ile günlük adım sayılarını tespit etmeli ve başlangıç noktası olarak günlük adım sayılarını artırmalıdır. Herkese sağlıklı bir yaşam hakkına sahiptir, bu hakkın bilincinde olalım ve günlük yaşantımızda sağlığımıza dikkat edelim."

 

ADANA (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.