Türkiye'nin küresel aktörlüğü tescillendi..

Türkiye'nin küresel aktörlüğü tescillendi..
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, iş dünyası temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yaptı. MÜSİAD...



ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, iş dünyası temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yaptı. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ise ekonomik açıdan Türkiye'nin küresel aktörlüğünün tescilleneceğinin altını çizdi


ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, Türk iş dünyasının temsilcileriyle biraraya geldi. Clinton, Türkiye ziyareti kapsamında bulunduğu İstanbul'da, Conrad Otel'de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner,MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan,TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve Coca Cola Türkiye Başkanı Galya Molinas'ı kabul etti.

ORTAK PROJE VURGUSU

Görüşmede, Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra Arap Baharı sonrasında özellikle Kuzey Afrika ile ilişkilerin geliştirilmesi için öncelik verilmesi gereken konular üzerinde durulduğu, Türkiye ile ABD arasında ve üçüncü ülkelerde yapılabilecek projelerin de değerlendirildiği öğrenildi.

ÇERÇEVE ÇALIŞMALAR

Hisarcıklıoğlu, görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Clinton'a 'Yeni Başlangıçlar için Ortaklar-Türkiye' girişimi tarafından geliştirilerek uygulanan projeler hakkında bilgi verdi. Boyner, Vardan ve Sert de konuya ilişkin görüşlerini paylaştı.Yeni Başlangıçlar için Ortaklar Projesi'ne özel bir önem verdiğini belirten Clinton, bu çerçevede gerçekleştirilen çalışmaları ilgiyle izlediğini ifade etti.

SİVİL TOPLUM KATKISI

Clinton'un kabulünden önce iş dünyası temsilcileri, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Robert Hormats'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda Türkiye'de girişimciliğin geliştirilmesi konusunda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bir sunum yaparak görüşlerini aktardı. Sunumun ardından konuşan Hormats şu görüşleri dile getirdi:

AFRİKA VE ORTADOĞU ÖNEMLİ

'Türkiye'nin ekonomik gelişmişlik düzeyi, gerçekleştirilen projelerin içeriği ve hedef kitleye bakıldığında, Türkiye'de gelişmiş bir sivil toplumun olduğu açıkça görülmektedir. Türkiye, başta Kuzey Afrika ve Ortadoğu olmak üzere İslam dünyasına girişimciliğin geliştirilmesi için bir çok açından örnek olacak durumdadır. ABD ile Türkiye'nin ortak çalışma alanının sadece ikili ilişkileri değil, üçüncü ülkelerde de işbirliğini kapsaması gerekir.'

Diğer ülkeler karşısında rol-model konumundayız

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Clinton'la yapılan toplantının, ABD ve İslam ülkeleri arasında başlatılan 'Yeni Başlangıç için Ortaklık Toplantıları'nın (PNB) uzantısı olduğunu söyledi. Toplantıların amacının ABD ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi, muhatap ülkedeki sanayinin, girişimciliğin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılması olduğunu ifade eden Vardan, Türkiye'nin bu açıdan diğer ülkeler için rol-model olarak öne çıktığını kaydetti.Toplantıda MÜSİAD olarak bu konularda yaptıkları çalışmaları anlattıklarını belirten Vardan, Clinton ve heyetinin, MÜSİAD'ın imza attığı Mesleki Eğitim Çalıştayı ve gençlere dönük Uluslararası Girişimcilik Kongresi gibi organizasyonlardan çok etkilendiğini dile getirdi.

ÖRNEK ÇALIŞMA ATAĞI

Bu çalışmaların ABD istiyor diye değil zaten yapılması için ortaya konduğunu vurgulayan Vardan, "PNB çalışmalarımız da diğer ülkeleer örnek oluyor. Türkiye açısından bir farkındalık oluşturuyor. Türkiye için, 'Bölgede küresel aktörsünüz' deniyor. Bu çalışmalar sonucunda ABD ile ticari münasebetlerin artacağını görüyoruz" dedi.

Kadın girişimcilere HAYRAN KALDILAR

MÜSİAD Başkanı Ömer cihad Vardan, toplantıda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun diğer ülkelerdeki PNB'leri Türkiye'ye davet edip, ekim ya da kasım ayında geniş çaplı bir toplantı önerdiğini aktardı. Hillary Clinton ve heyetinin, Aynur Bektaş'ın, kadın girişimciliğinin Türkiye'deki gelişimi konusunda vermiş olduğu bilgileri hayranlıkla karşıladıklarına dikkat çekti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.