Türkiye'nin "inovasyon ekosistemi" gelişmeye açık
Girişim ve Mentor Ligi kurucusu Ufuk Batum, "Türk inovasyon ekosistemi göreceli olarak yeni kuruluyor. Türkiye’nin geleceği konusunda çok umutlu ve heyecanlıyım" dedi.
ANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - ZEYNEP BEYZA KARABAY- Girişim ve Mentor Ligi kurucusu Ufuk Batum, "Türk inovasyon ekosistemi göreceli olarak yeni kuruluyor. Türkiye’nin geleceği konusunda çok umutlu ve heyecanlıyım" dedi.
Türkiye'de geliştirdikleri özgün teknik bilgiler sayesinde küresel piyasalarda etkinliğini artıran şirketlerin sayısı giderek çoğalırken, yerli işletmelerin küresel rekabette yer alabilmeleri için inovasyon ekosisteminin tam olarak kurulması gerektiği bildirildi.
Girişim ve Mentor Ligi kurucusu Ufuk Batum, AA muhabirine, Türkiye'nin " inovasyonekosistemi"ni değerlendirdi. Türkinovasyon ekosisteminin göreceli olarak yeni kurulduğunu belirten Batum, "Türkiye’nin geleceği konusunda çok umutlu ve heyecanlıyım" dedi.
Türkiye'de inovasyon ekosistemine ilişkin iki kaygısını paylaşan Batum, "Birincisi, kavramlara yüzeysel yaklaşarak içselleştirmeden tüketmek, ikincisi ise kavrama aşık olmak, hatta tapınmak. Örneğin Ar-Ge kavramı nedense fazla 'anaçlaştırıldığından' sonuca ulaşamıyor. Ar-Ge aslında rekabetçi dünyada öne çıkmak ve refah toplumu yaratmak için sadece bir araçtır" diye konuştu.
"Türkiye'nin geleceğinden umutluyum"
"Açık inovasyonu bilmiyoruz. Hele ekip kurmayı, beraber çalışmayı hiç beceremiyoruz. Tabii girişimcilikte en önemli konulardan biri olan 'pazar/müşteri odaklılığı' toplumda neredeyse yok" diyen Batum, iş dünyasının "fiyat odaklı" yaklaşımını eleştirdi.
Batum, "Üreten de satan da satın alan da tüketen de meselelere 'değer' odağından bakmalı. Türkiye’nin geleceği konusunda çok umutlu ve heyecanlıyım" şeklinde konuştu.
"İnovasyon sadece üretim kesimiyle sınırlı değil"
Avrupa Birliği (AB) İnovasyon Politikası Yönetimi Üçlü Yüksek Düzey Grubu Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Stefan Schepers ise Türkiye'de yenilikçi şirketler olmasına rağmen, tam bir inovasyon ekosisteminin oluşmadığını söyledi.
Schepers, şöyle devam etti:
"İnovasyon sadece üretim kesimiyle sınırlı değil. Devlette eşit olarak temel inovasyonpolitikası yoksa istenen sonuçlara ulaşılamaz. Bu adım belki de Türkiye'de çok gözardı edildi. Kuzey Avrupa ülkeleri Almanya, İsviçre ve bazı Güneydoğu Asya ülkelerin Türkiye'ye ilham kaynağı olabilir."
Türkiye'nin Ar-Ge harcaması GSMH'ye oranı yüzde 1'inden az"
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2013 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSMH) yüzde 0,95’ine karşılık gelen 14 milyar 807 milyon liralık Ar-Ge harcaması yapıldı.
İsrail GSMH'sının yüzde 4.21'i Ar-Ge'ye harcıyor
Ekonomilerini inovasyon üzerinden büyütmeyi amaçlayan gelişmiş ekonomilerin inovasyon yatırımları da dikkat çekiyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) verilerine göre GSMH'a oranına göre 2013 yılında dünyada Ar-Ge'ye en fazla yatırım yapan ülke İsrail oldu. Söz konusu ülke GSMH'nin yüzde 4,21'ini Ar-Ge harcamalarına ayırdı.
"Türkiye Küresel Rekabetçilik Endeksi'nde 45'inci"
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2014-2015 dönemi için yayınlanan Küresel Rekabetçilik Raporu’nda ilk sırayı geçen rapor döneminde olduğu gibi İsviçre aldı. Singapur ikinci, ABD üçüncü, Finlandiya dördüncü, Almanya ise beşinci sırada yer buldu.
Türkiye, 2011-2012 döneminde bu alanda 59. sırada yer alırken 2012-2013 döneminde 16 basamak birden yükselerek endekste 43. sıraya çıktı. Ancak 2013-2014 dönemiyle beraber bu yükseliş eğilimi azaldı. Türkiye 2013-2014 döneminde 44. sıradayken, 2014-2015 rapor döneminde ise geçen rapor dönemine göre bir sıra gerileyerek 45. sırada kendisine yer buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.