Türkiye'nin başının yeni belası

Türkiye'nin başının yeni belası
Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşanan bu sorun vatandaşı canından bezdirdi.Türkiye'nin bir çok bölgesinde çiftçiler, son günlerde artan yaban domuzu...



Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşanan bu sorun vatandaşı canından bezdirdi.

Türkiye'nin bir çok bölgesinde çiftçiler, son günlerde artan yaban domuzu saldırılarından kurtulmak için çare arıyor. Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Osman Kaymakçı, çiftçilerden en çok yaban domuzu saldırısıyla ilgili şikayet aldıklarını belirterek, gelen şikayetler üzerine çiftçiye koruma amaçlı avcılık belgesi verdiklerini söyledi.

Kaymakçı,
Çanakkale'nin tarım yapılan bir bölge olduğunu, bu nedenle de yaban domuzu konusunda alınan şikayetleri olağan karşıladıklarını belirtti.

Yaban domuzu popülasyonunun zaman zaman artığını dile getiren Kaymakçı, yaban domuzunun ancak av sezonu içerisinde vurulmasının mümkün olduğunu ifade etti.


Av sezonu dışında
yaban domuzu vurulmasının yasak olduğunu vurgulayan Kaymakçı, ''Bu dönemlerde şikayetler geldiğinde tarım il ve ilçe müdürlüklerince rapor hazırlanıyor. Bu raporda domuz popülasyonunun arttığı ve tarım arazilerine zarar verdiği belirtiliyor. İlgili rapor düzenlendikten sonra il müdürlüğümüzce burada sürek avı yapılmasına izin veriliyor. Bu durum 2011 yılı içerisinde sadece Lapseki ilçemizin Dumanlı ve Kara Ömerli köylerinde oldu. Bu bölgemizde 2 kez sürek avıyla yaban domuzu avlanmasına izin verdik. Ancak bunun dışında da mücadele şekilleri var'' diye konuştu.

Kara Avcılığı Kanunu'ndaki ''Vatandaşlara ve üretim alanlarına zarar veren domuzun öldürülmesi'' ile ilgili hükme işaret eden Kaymakçı, ''Eğer mağdur olan vatandaşlarımız il müdürlüğümüze müracaat ederse, bu vatandaşlarımıza biz 'Koruma Amaçlı Avcılık Belgesi' veriyoruz. Ama bu belge, sadece tarlasında beklemesi ve yanında mutlaka domuz kurşunu bulundurması kaydıyla veriliyor. Ancak bu belge 'ben av sezonu dışında da ormana girip domuz avlarım' anlamına gelmiyor. Bu belgeyle köylü sadece tarlasına gelen domuzları vurabiliyor'' dedi.


Kaymakçı, Kaz Dağları civarında ayı popülasyonu olmasına rağmen ayılarla ilgili her hangi bir şikayet almadıklarını da bildirdi.


ÇANAKKALE ÇOK ZENGİN BİR BÖLGE


Çanakkale ve yöresinin doğal anlamda çok zengin bir bölge olduğunu vurgulayan Kaymakçı, bölgenin yüzde 53'ünün orman olduğunu, bozuk olan 120 bin hektarlık alanda da ağaçlandırma çalışmaları yapılarak, bu alanların verimli hale getirildiğini belirtti. Kaymakçı, bu kadar geniş alanlarda ormanlar olduğu için doğal hayatın da buna paralel olarak geliştiğini söyledi.


Kaymakçı, ''Bir eko sistemde, bölgede, bir ormanda ayı olması demek, o bölgede ayının yaşam faaliyetlerini sürdürecek imkanların olması anlamına geliyor. Bu durum o bölgenin çok zengin bir bölge ve canlı yaşamı olduğunu gösteriyor. Doğada ayı yoksa bölge çok zengin değildir. Ancak ayı varsa, alt ve tüm türler burada var demektir. Geyikten tutunda
yaban domuzu, tilki, kurt hepsi vardır. O yüzden bir yerin doğal zenginliğini anlamanın en kısa yolu bölgede kütlesi büyük, yaşaması için çok büyük besin alması gereken hayvanların olup olmadığına bakmaktır'' ifadelerini kullandı.

Çanakkale bölgesinde yaban hayatı içinde hemen hemen tüm türlerin bulunduğunu kaydeden Kaymakçı, ilin ana göç yolu üzerinde olduğunu, bu nedenle göçmen kuşların yanında geyik, ayı, tavşan, tilki ve kurt gibi türlerinde bölgede yaşadığını sözlerine ekledi.


DOMUZLAR ADIYAMAN'DA BAĞ VE BAHÇELERE ZARAR VERİYOR


Adıyaman'da da domuzlar çiftçilerin ekinlerine ve bağlarına zarar veriyor.


Adıyaman İl Çevre ve Orman Müdürü Harun Dindar da değişik tarihlerde muhtar ve köylülerden, yaban domuzlarının bahçelerine zarar verdiği yönünde şikayet aldıklarını söyledi.


Bahçeleri zarar gören çiftçilerin arazilerinde hasar tespiti yaptıklarını belirten Dindar, özellikle dağ köylerinde böyle durumlarla sıkça karşılaştıklarını anlattı.


Bir yıl önce Dağ Kuyucak köyünden bazı vatandaşların, ekili arazilerine giren domuzların bağ ve bahçelerine zarar verdiği yönündeki şikayetleri üzerine, hasar tespiti için köye bilirkişi heyeti gönderdiklerini ifade eden Dindar, ''Çiftçilerin arazilerinde hasar tespiti yaptık. Yabani hayvanların saldırısına uğrayan insanların varlığından ise bugüne kadar hiç haberdar olmadık'' dedi.


SAMSUN'DA DA ÇİFTÇİLERİN BAŞI YABAN DOMUZLARIYLA DERTTE


Samsun İl Çevre ve Orman Müdürü Ömer Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'da yaban hayvanlarıyla ilgili şikayetleri en çok Kavak, Vezirköprü ve Terme ilçelerinden aldıklarını söyledi.


Özellikle yaban domuzlarının bölgede tarım alanlarına zarar verdiğini ifade eden Albayrak, çiftçilerin bireysel önlemlerle yaban hayvanları ile mücadele ettiğini anlattı.


Çiftçilerin tarlalarının, bahçelerinin kenarlarını elektrik telleriyle çevirdiklerini ya da nöbet tuttuklarını belirten Albayrak, ''Yaban hayvanlarıyla ilgili bir zararla karşılaşıldığı durumda, yapılması gereken mutlaka bunun Tarım İl müdürlüklerine ya da bize bildirilmesi. Oluşan durumla ilgili bir yol haritası, bir program belirlenmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda çiftçilerimizin kendi bireysel çabalarıyla yaptıkları şeyler, hem hafif kalacaktır hem de gayri yasal olacaktır. Bahçelerin elektrik telleriyle çevrilmesi insanlar için tehlike oluşturabilir, can güvenliğini tehdit eder. Bu tür şeyleri duyuyoruz, çok doğru yöntemler değil ama vatandaş bu tür çözümler üretiyor. Zehirli et veya başka bir besin maddesi etrafa koyarak, elektrik kullanarak, nöbet tutarak bunu engellemeleri mümkün değil. En güzeli bizimle irtibata geçerek belli bir program çerçevesinde yaban hayvanlarıyla mücadele etmek'' şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.