Türkiye'den İsrail'e Heron şoku

Türkiye'den İsrail'e Heron şoku
 Türkiye 8 aydır uçamayan Aerostar marka 3 insansız hava aracını (İHA) İsrail'e iade etme kararı aldı. Sözleşmenin feshi için işlemler başlatıldı.Terörle...


 

Türkiye 8 aydır uçamayan Aerostar marka 3 insansız hava aracını (İHA) İsrail'e iade etme kararı aldı. Sözleşmenin feshi için işlemler başlatıldı.

Terörle mücadelede büyük önem taşıyan insansız hava araçlarındaki kriz çözülemedi. 15 milyon dolar ödenmesine rağmen 3 İHA, 8 aydır uçamıyor.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre kullanılamayan bu araçların İsrail'e geri gönderilmesine karar verildi. Sözleşmenin feshedilmesi ve zararın tazmini için de düğmeye basıldı.

Teröristlerin sınır geçişlerini, karakol baskınlarını birliklere görüntülü ileten İsrail yapımı Aerostar markalı 3 İHA, 8 aydır uçmuyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, para ödenmesine rağmen uçamayan 3 İHA'nın sözleşmesini feshetmek için düğmeye bastı. Bayramsonrası uçamayan 3 İHA, İsrail'e geri gönderilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emrindeki insansız hava aracı sayısı 10'a düşecek. Bunların hepsi de Heron.

15 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

Türkiye, Heronları almadan önce 2008 yılında İsrail'den 'taktik' kategorisinde üç adet insansız hava aracı istedi. Bu araçlara 15 milyon dolar ödendi.

İç Güvenlik Harekât Bölgesi'nde şu anda terör örgütüne yönelik operasyonlarda istihbarat toplamak için Heron, Aerostar ve Türk yapımı mini İHA'lar kullanılıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından üretilen ANKA projesinde ise seri üretimin tamamlanmasının 2 yılı bulacağı kaydediliyor.

10 Heron'dan 3'ü aynı anda uçabiliyor

Türkiye'nin elinde yalnızca bir yer kontrol istasyonu bulunduğu için İsrail'den alınan 10 adet Heron'dan yalnızca 3'ü aynı anda uçabiliyor. İsrail'den yenileri talep edildi ancak 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından gerilen ilişkiler nedeniyle Türkiye talebini askıya aldı.

BUGÜN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.