Türkiye'deki Gazzeli yaralılar
Sağlık Bakanlığından Türkiye'ye getirilen Gazzeli yaralıların durumlarıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.
ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığınca Gazze'den Türkiye'ye getirilen Ankara Yenimahalle Devlet Hastanesi'ndeki hastalarda kırık, doku kaybı, yanık ve travmaya bağlı yaralanmalar tespit edildiği, bu hastanedeki 17 yaralının yanı sıra Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ise 3 yaralının tedavilerinin devam ettiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığından Türkiye'ye getirilen Gazzeli yaralıların durumlarıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.
Yaralıların Türkiye'ye getirilmesini takip etmek üzere "kriz masası" oluşturulduğu, tahliye için de Tel Aviv'den Ankara, İzmir, Afyon, Adana ve Trabzon'da uçuş hazırlığı yapıldığı ifade edilerek, operasyonu yönetmek üzere oluşturulan 5 kişilik ekibin yaralı nakilleriyle ilgili süreç tamamlanıncaya kadar bölgede kalarak değerlendirme çalışmalarına devam edeceği bildirildi.
Bugüne kadar Türkiye'ye getirilen yaralılarla ilgili bilgiye de yer verilen açıklamada, 11 Ağustos'ta Bakanlığa ait ambulans uçakla 4 yaralının Ankara'ya getirilerek Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 12 Ağustos'ta 3 yaralının TİKA aracılığıyla Kahire üzerinden tarifeli uçakla İstanbul'a getirilerek Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 13 Ağustos'ta ise ambulans ekipmanıyla donatılan C130 tipi askeri uçakla 5'i çocuk, 18 yaralının Ankara'ya getirilerek 17'sinin Ankara Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde, birinin ise Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındığı anımsatıldı.
Esenboğa Havalimanı'nda kimliklendirme ve pasaport işlemleri için bir çadır kurulduğu, yaralılarla getirilen 15 refakatçi için resmi bir misafirhanede konaklama imkanı sağlandığı kaydedilerek, refakatçilerin, Esenboğa Havaalanı'ndan misafirhaneye naklinde Büyükşehir Belediyesi'nce araç tahsis edildiği, ayrıca misafirhane ve hastane arasında hasta ziyareti için düzenli servis planlaması yapıldığı bildirildi.
Sağlıklı iletişim kurabilmesi için hastanede, misafirhanede ve SAKOM'da her an iletişime hazır toplam 12 tercüman görevlendirildiği, bu kişilerin misafirhanede kaldıkları süre boyunca sabah kahvaltısı, kıyafet, temizlik malzemesi ihtiyaçlarının misafirhane tarafından, öğle-akşam yemeği ve şehir içi ücretsiz ulaşımın ise Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağı belirtilerek, refakatçilere Türkçe-Arapça iletişim bilgi kartı, Ankara haritası, şehir içi ulaşım için ücretsiz biniş kartı ve kumanya verildiği ifade edildi.
-Yaralıların sağlık durumu
Açıklamaya göre, 12 Ağustos'ta İstanbul'a getirilen 3 yaralıdan biri olan 24 yaşındaki hastanın tedavisi tamamlandı. Boyun travması teşhisiyle getirilen 22 yaşındaki yaralı ile çene yaralanması teşhisiyle getirilen 42 yaşındaki yaralının tedavileri ise Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi'nde devam ediyor.
Ankara Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Gazzeli hastalarda kırık, doku kaybı, yanık ve travmaya bağlı yaralanmalar tespit edildiği, 17 yaralının tedavisinin devam ettiği bildirildi.
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1'i hamile 1'i 14 yaşında 2, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ise 3 yaralının tedavilerinin sürdüğü belirtildi.
- 2 hasta acil ameliyat edildi
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ankara 2. Bölge Genel Sekreteri Dr. Muhammet Örnek de yaptığı yazılı açıklamada, 13 Ağustos'ta Ankara'ya getirilenlerden 2 hastanın acil ameliyata alındığını, 2'sinin de durumunun diğerlerine nazaran daha kritik olduğu için yoğun bakım şartlarında takibe alındığını bildirdi.
Örnek, yine uluslararası yardım kapsamında daha önce Filistin'den getirilen 1'i çocuk 4 hasta ile Azerbaycan'dan getirilen 3 Azeri hastanın tedavilerinin de devam ettiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.