Türkiye'de yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz

Türkiye'de yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz
 Berenberg Türkiye Ekonomisti Hungerland, "Türkiye ekonomisinde, 2015 yılı için yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz" dedi. FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM...


 

Berenberg Türkiye Ekonomisti Hungerland, "Türkiye ekonomisinde, 2015 yılı için yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz" dedi.

 

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, "Türkiye ekonomisinde, 2015 yılı için yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz. Geçen yılki büyüme tüketim ve ucuz para politikasından kaynaklandı. Daha sürdürülebilir bir büyüme için, Türkiye tekrar ihracata dayalı büyümeye geçmeli" dedi.

 

Almanya'nın eski bankalarından Berenberg'in Türkiye ekonomisti Hungerland, AA muhabirinin Türkiye ekonomisinde 2015 yılı beklentilerine ve büyüme ivmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Türkiye'nin yabancı para birimine bağımlılığının devam ettiğini dile getiren Hungerland, Türkiye ekonomisindeki 2015 yılına ilişkin gelişmelerin kısmen yurt dışındaki gelişmeler paralelinde belirleneceğini ifade etti.

 

Bu yılın eylül ayında ABD'nin olası faiz artırımının küresel likidite durumunu değiştirebileceğine dikkati çeken Hungerland, "Bu durum da yatırımcıların gelişen piyasalara yatırım yapma konusunda daha dikkatli olmasına sebep olacak. Bunun sonucunda da Türkiye'ye sermaye girişinde hafif bir yavaşlama bekliyoruz" diye konuştu.

 

 

 

- "Düşen petrol fiyatları Türkiye için büyük bir nimet"

 

 

 

Düşen petrol fiyatlarının Türkiye için büyük bir nimet olduğunu belirten Hungerland,  "Ucuz petrol, Türkiye ekonomisinde daha düşük enflasyon ve cari açıkta gözle görülür bir daralma anlamına gelir. Tüm klasik gelişmekte olan ülkelerin sahip olduğu cari açık problemiyle Türkiye böylece daha kolay başa çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

 

IŞİD'in de bölge için hala bir risk unsuru teşkil ettiğini aktaran Hungerland, Kuzey Suriye ve Kobani'deki sorunların Türkiye'yi bu çatışmada herkes tarafından bilinen bir anahtar aktör haline getirdiğini söyledi.

 

Yeni yılda dış faktörler haricinde yatırımcıların Türkiye'de ki parlamento seçimlerini de takip edeceğini belirten Hungerland, "Türkiye parlamento seçimleriyle karşı karşıya. AK Parti'nin seçimleri kazanması olası gözüküyor. Ancak yatırımcılar açısından asıl büyük soru, "seçimleri kazanan AK Parti"nin ne anlama geleceğidir. Geçtiğimiz yıl, para politikasında siyasi bir etki gözlemledik. Eğer AK Parti kazanırsa, bu eğilimlerin devam etmeyeceğini açıkça göstermeli" yorumunu yaptı.

 

 

 

- "Büyüme tüketim ve ucuz para politikasından kaynaklandı"

 

 

 

Hungerland, Türkiye ekonomisindeki büyüme eğilimlerine ilişkin de değerlendirmede bulundu. Türkiye ekonomisindeki büyümenin süreceğine işaret eden Hungerland, "Türkiye ekonomisinde, 2015 yılı için yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz. Geçen yılki büyüme tüketim ve ucuz para politikasından kaynaklandı. Daha sürdürülebilir bir büyüme için, Türkiye tekrar ihracata dayalı büyümeye geçmeli. Daha zayıf lira ve ucuz enerji fiyatları Türkiye'nin bunu gerçekleştirmesi için ortam oluşturacaktır" diye konuştu.

 

 

 

- "Yabancı sermaye akımında ani veya hızlı bir yavaşlama riski görmüyoruz"

 

 

 

Türkiye ekonomisinde en kırılgan noktanın dış borçlar olduğunu vurgulayan Hungerland, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"TCMB verilerine göre Türkiye'nin kısa dönem dış borç stoku ekim sonu itibarıyla 134,2 milyar dolara ulaştı. Bu dış borçlar, özellikle ABD’nin faiz artırımından etkileniyor. Daha spesifik olarak ekonomideki kırılganlık, Türk firmalarının özellikle de bankalarının kendilerini daha zor finanse etmelerinden kaynaklanıyor. Bu, ekonomiye daha düşük yatırım, yüksek faiz oranları ve sonuç olarak da daha az ekonomik aktivite olarak yansıyabilir. Yine de, yabancı sermaye akımında ani veya hızlı bir yavaşlama riski görmüyoruz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.