Türkiye'de işsizlik bitti mesleksizlik başladı
TÜİK Eylül 2012 verilerine göre, 2 milyon 539 bin işsizin bulunduğu Türkiye'de, sanayici nitelikli eleman bulamama sıkıntısı yaşıyor.
Sanayiciler, yaşanan bu tablo karşısında, Türkiye'deki işsizlik sorununun, artık yerini ''mesleksizliğe'' bıraktığı görüşünü dile getiriyor.
TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını AA muhabirine değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayide, üretim sektöründe, elinde mesleği olan kişinin, bugün Türkiye'de iş bulamamasının imkansız olduğunu söyledi.
Sanayicinin, yatırımlarını hayata geçirmeye ve kapasite artırımına gitmek için yetişmiş elemana ihtiyaç duyduğu bir ortamda, ülkedeki işsizlik oranının yüzde 9,1 olmasının çelişki oluşturduğunu ifade eden Yorgancılar, şunları kaydetti:
''İş arayanlar bir masa ve telefon istiyor. Ama sanayici belirli işleri yapacak vasıflı kişileri arıyor. Masa, sandalye, yanında da telefonu olan iş kolları da var ama herkes bu alanda istihdam edilemez. Herkes 'mutlaka bir yerimiz olsun, garanti olsun, her işi yaparım' mantığıyla hareket ediyor. Bugün İzmir'de sanayicinin çok sayıda elemana ihtiyacı var. Ama öbür tarafta da 100 bin kişi de iş arıyor. Demek ki burada bir çelişki var. Türkiye'nin en büyük eksikliği işsizlik değil, mesleksizliktir. 'Ben her işi yaparım' düşüncesinde olanların iş bulamamasından kaynaklanan bir sıkıntı var.''
Yorgancılar, mesleksizlik sorununu aşmak için Ulusal Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) projesinin uygulandığını ve bu kapsamda açtıkları kurslarla İzmir'de bin 700 kişiye eğitim verdiklerini belirterek, bu kurslara katılanların rahatlıkla iş bulduğunu aktardı.
''(Her işi yaparım) diyeni bile bulamıyoruz''
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ise sanayicinin nitelikli eleman bulma konusunda ciddi sıkıntı yaşadığını, ancak son dönemde ''her işi yaparım'' diyen niteliksiz elamanla dahi karşılaşmadıklarını ifade etti.
Kendi işletmesinden örnek veren Uğurtaş, ''İşletmemde 2 ay önce kapasite artırma kararı aldım. Bunun için 40 yeni kişi istihdam etmemiz gerekiyor. 'Eleman aranıyor' ilanımız kapıda asılı, İAOSB'nin kaynaklarına müracaat etmemize rağmen 2 aydır tamamlayamadık. Vasıfsız da olsa alacağız ama 'ne iş olsa yaparım' diyeni bile bulamıyoruz. Bu işsizler nerede?'' diyerek sıkıntısını dile getirdi.
Uğurtaş, bu sıkıntının Türkiye'nin genel sorunu olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''Benzer bir açıklamayı Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı da yapmıştı. Sanayiciler nitelikli eleman bulma konusunda ciddi sıkıntı içerisinde. İAOSB'de 35 binin üzerinde çalışan, 600'ün üzerinde firma var. Birçok fabrikaya gidin, 'eleman aranıyor' ilanını bulursunuz. Ben bu ilanların büyük bir kısmının 'vasıfsız eleman' olduğunu da biliyorum. 'Her işi yaparım' diyen elemanı bile bulamıyoruz. Bunu da anlamakta açıkça güçlük çekiyoruz. Gençlerimizden şu zihniyeti silmek lazım; 'bir masa, bir sandalye ve yanında telefonum olsun' yok. Dünyanın hiç bir yerinde, böyle bir şey yok. Eğer böyle gitmeye devam edersek, Türkiye'nin önü çok parlak olmaz. Özellikle sanayi sektöründe insanların çalışması gerekiyor.'' AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.