'Türkiye'de 3,5 milyon Hepatit B ve C hastası var'
Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tabak, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Hepatit B ve 600 bin Hepatit C hastasının olduğunu tahmin edildiğini söyledi.
ANKARA (AA) - Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türkiye'deki hepatit hastalarına ilişkin bilgi verdi.
Prof. Dr. Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü"nde etkinlikler düzenleneceğini bildirdi.
Dünyada yaklaşık 400 milyon Hepatit B, 170 milyon da Hepatit C taşıyıcısı veya hastası bulunduğunu, her iki virüsün de Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Tabak, "Ülkemizde Hepatit B virüsü sıklığı yüzde 4, Hepatit C virüsü sıklığı ise sıklığı yüzde 1 olup yaklaşık 3 milyon Hepatit B ve 600 bin Hepatit C hastamız olduğu tahmin edilmektedir" ifadesini kullandı.
Hepatit C hastalarının yüzde 20’sinin tanıyı ileri evrede aldığını anlatan Tabak, "Tüm dünyada bir yılda 1,5 milyona yakın kişi Hepatit B ve Hepatit C virüsünün yol açtığı kronik hepatitlere bağlı komplikasyon olarak gelişen siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle kaybedilmektedir" diye konuştu.
Kronik Hepatit B'nin tedavi ile kontrol altına alınabilir, kronik Hepatit C’nin ise tedavi edilebilir bir hastalık konumuna geldiğini belirten Tabak, Hepatit B'den aşı ile korunulabileceğini aktardı.
Tabak, Sağlık Bakanlığının 1998'den beri Hepatit B aşısını çocukluk aşı programına aldığını hatırlattı.
-Hastaların ilaca erişimi
Hep Yaşam Derneği Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda ise yaklaşık 25 yıldır Hepatit B veya Hepatit C’ye bağlı kronik hepatitlerin tedavi edilebildiğini söyledi.
Tedavide yeni yöntemlerle ilgili de bilgiler aktaran Duda, şunları kaydetti:
"Kronik Hepatit B tedavisinde değişik sayıda tedavi söz konusu olup hastalar günde bir tablet ile tedavi edilebilmektedir. Tedavilerin çok uzun süreli olması ise önemli dezavantajıdır. 25 yıl önce başlayan HepatitC tedavisinde hastalarımızın yarısı bir yıl süren ve çok fazla yan etkileri olan tedaviye çok iyi yanıt verirken bugün geliştirilen yeni tedavi yöntemleri ile 3 ay gibi kısa sürede hastalarımızın neredeyse tamamı tedavi edilebilmektedir fakat bu yeni tedaviler çok iyi sonuçlar vermesine ve ülkemiz dahil tüm dünyada ruhsat almasına karşın maalesef bugün için hastalarımız bu ilaçlara ulaşamamaktadır."
Hepatit C'de tedavi edilen hastalarda siroz ve kansere bağlı ölümlerin önemli ölçüde azaldığına dikkati çeken Duda, tedavinin gecikmesinin uzun dönemde maliyetleri artırdığını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.