Türkiye’de 26 Şubat Hocalı Katliamı Çeşitli Etkinliklerle Anıldı

Türkiye’de 26 Şubat Hocalı Katliamı Çeşitli Etkinliklerle Anıldı
  Tüm Dünya Türklerinde olduğu gibi Türkiye’de de 26 Şubat Hocalı Katliamı büyük etkinlik ve organizasyonlarla anıldı.26 Şubat 1993 senesinde...


 

 

Tüm Dünya Türklerinde olduğu gibi Türkiye’de de 26 Şubat Hocalı Katliamı büyük etkinlik ve organizasyonlarla anıldı.

26 Şubat 1993 senesinde Ermenistan tarafından Azerbaycan Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan ve bölgenin tek havalimanının bu kasabada olması sebebi ile sivil, kadın, çocuk demeden 613 Türk’ün işkencelerle öldürüldüğü ve kaçabilenlerin ise soğuktan donarak öldüğü günün 23. yıldönümü büyük etkinlik ve katılımcılarla anıldı.

Türkiye’de  programlara üst düzey yetkililer ve Azerbaycan’dan gelen o acıya şahit olmuş katılımcılara anlattı. Azerbaycan Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı bürokratları da tüm programlara iştirak ettiler.

21 Şubat’ta Ankara’da başlayan etkinlikler başta Adana, Samsun, Malatya, Kahramanmaraş, Trabzon, Konya ve Elazığ’da da devam etti.

Azerbaycan ve Türkiye’den geniş katılımcı heyetlerin yer aldığı programlarda, tarihte bu acı günü asla unutmamız ve unutturmamız gerektiği teması ve söylemleri içermekteydi.

Türkiye- Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Adana Milletvekili  Prof.Dr.Necdet Ünüvar, 21 Şubat 2015 tarihinde Ankara Ticaret Odası Congresium  Merkezinde katıldığı Empati programına Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Ali Hasanov başkanlığında geniş bir heyette Azerbaycan’dan katıldı.

Programda söz alan Ünüvar, “Hocalı insanlığın bir sorunudur” dedi.  “Yüz yıl öncesinden yaşanmamış hadiselerin  pesine düşenler , yakın geçmişte sadece 23 yıl önce yaşanmış hadiseyi görmüyorlar duymuyorlar,  ama yakında görecekler duyacaklar ben buna inanıyorum” dedi.

25 Şubatı 26 Şubata bağlayan gece  hadisenin yaşandığı saat 24:00 civarında Türkiye- Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Adana Milletvekil  Prof.Dr.Necdet Ünüvar ve Dostluk Grubu üyeleri TRT Haber ve TRT AVAZ canlı yayınına katılarak bildiri okudular. Canlı Yayına, Başkanvekili AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Grubun Genel Sekreteri Ak Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yımaz, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’de katıldı.

Aynı gün hem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Cemil Çiçek Hocalı hadisesi hakkında mesaj yayınladı hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerince Hocalı Katliamı ile ilgili ortak bildiri yayımlandı.

Ünüvar, 26 Şubat Sabahı Keçiören Belediyesi tarafından Azerbaycan meydanında düzenlenen Hocalı Şehitlerini Anma Programına katıldı. Programda Azerbaycan Milletvekilleri, Bürokratlar ve Türkiye Azerbaycan Parlmentolararası Dostluk Grubu Üyeleri ’de hazır bulundular. Hocalı Şehitleri için Kuranı Kerim okutulduktan sonra konuşmasında Ünüvar “ Hocalı’yı unutmamak, unutturmamak en büyük şiarımız” dedi. Türkiye Azerbaycan Dernekler Federasyonu yetkililer ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde buluştu.

Ünüvar,  Genel Kurul salonunda Hocalı hadisesini anlatan ve kınayan konuşmasının ardından Genel Kurul Başkanlık divanı ve Mecliste Grubu bulunan Parti Grup Başkanlarına Türkiye, Azerbaycan Bayrakları ve Karanfil bıraktı. 26 Şubat günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonunda, Başkanlık Divanı ve Grup Başkanlarının masasında Türkiye ve Azerbaycan Bayrakları gün boyu dalgalandı.

TBMM BASIN OFİSİ

TBMM Başkanı Çiçek'in hocalı katliamının 23.yılı mesajı...

http://www.meclishaber.gov.tr/develop/owa/haber_portal.aciklama?p1=131960

TBMM Dışişleri Komisyonu'ndan hocalı katliamı ile ilgili bildiri...http://www.meclishaber.gov.tr/develop/owa/haber_portal.aciklama?p1=131947

Prof.Dr.Necdet Ünüvar Genel Kurul Konuşması http://www.necdetunuvar.com.tr/?Lang=TR&Syf=25&video=156108

Ünüvar, Türkiye-Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Üyelerini TBMM'de kabul etti. http://www.necdetunuvar.com.tr/?Lang=TR&Syf=25&video=156107

Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın Keçiören Belediyesi Hocalı Katliamı 23. Yıldönümü Programı Konuşması

http://www.necdetunuvar.com.tr/?Lang=TR&Syf=25&video=156106

"Empati" Temalı, Hocalı Katliamı Anma Programı 21 Şubat 2015

http://www.necdetunuvar.com.tr/?Lang=TR&Syf=25&video=155846

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.