Türkiye ve İran ambargoyu takas alışverişiyle deliyor

Türkiye ve İran ambargoyu takas alışverişiyle deliyor
İran'a uygulanan ambargo, Türkiye ve İran arasındaki ticarette takas yöntemine ilgiyi artırıyor.Sistem Barter tarafından kurulan ve 3 bin firmanın üye...


İran'a uygulanan ambargo, Türkiye ve İran arasındaki ticarette takas yöntemine ilgiyi artırıyor.

Sistem Barter tarafından kurulan ve 3 bin firmanın üye olduğu takas borsası İran ambargosunu delmek isteyen firmalar için alternatif ticaret çözümleri sunuyor. Ambargo nedeniyle doğrudan parayla alışverişin mümkün olmadığı İran ile ticaret yapmak isteyen firmalar satacakları ürünü takasa sunarak, karşılığında gene mal alarak alışveriş yapıyor.

Www.takasdepo.com portalı üzerinden firmaların ürün arzı ve talebi oluşturduğu bilgisini veren Sistem Barter Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Besle, "Özellikle İran gibi ambargo olan ülkelerle ticaret yapmak isteyen firmalar takas yöntemini sıklıkla kullanıyor. Ortada para alışverişi olmadığı için mal takası ambargoya takılmıyor. Örneğin şu anda İran'da bir inşaat firması 600 konutluk bir projesinin temelini atıyor. 16 milyon TL'lik mal ve hizmet için Türkiye ve İran arasında takas görüşmeleri devam ediyor. Firma ihtiyacı olan kapı, pencere, çimento ve demiri Türkiye'den almak için talep oluşturuyor. Karşılığında ise petro kimya, boya ve mum gibi ürünler vermek istiyor. Türk firmaları da elindeki bu ürünleri inşaat firmasına vermek için takasa sunuyor. Anlaşma sağlandığında Türk firma aldığı ürünleri piyasada hızlı bir şekilde nakite çevirebiliyor. Bu sayede hem ambargo ortadan kalkmış hem de firmalar ticaret yapmış oluyor" ifadelerini kullandı.
Elektronikten inşaat malzemesine İngilizce kursundan konuta kadar 20 binden fazla ürün ve hizmetin takasa sunulduğu takasdepo.com sitesinin sanal bir borsa gibi çalıştığını anlatan Orhan Besle, "Bu sistemde isterseniz parayla istersinizde tamamen mal takasıyla ticaret yapmak mümkün. Sizin deponuzda atıl durumda bekleyen ürüne, iş makinesine veya hizmete bir başka firmanın ihtiyacı olabiliyor. Firmalar nakite sıkıştıklarında veya depolarındaki ürünü elden çıkarmak istediklerinde takasa sunuyor. Bir eğlence mekanı boş kalan masaları, sinema salonu boş koltuklarını, inşaat şirketi elinde kalan demir ve çimentoyu, dershane boş sırasını takasa sunabilir. Bu sistem aslında Lidyalıların parayı icadından önce kullanılan en eski ticaret yöntemidir. Günümüz modern ekonomilerinde de nakit döngüsünü sağlayamayan firmalar parayla alması gereken ürünleri mal ile alıyor. Biz bu yöntemi İran ile ticaret yapmak isteyen firmalar için uluslararası ölçekte devreye soktuk. İran dışında Avrupa ve Ortadoğu'da pek çok ülke ile ticarette bu sistem uygulanabiliyor" diye konuştu.

İRANLI FİRMA PETROKİMYA ÜRÜNÜ VERİP İNŞAAT MALZEMESİ ALACAK
Şu anda takasta İranlı bir firmanın 8 bin kalem İnşaat malzemesi ve 74 bin metre kare de mermer ve parke talebi bulunduğu bilgisini veren Orhan Besle, "İran'ın başkenti Tahran'da 600 konutluk bir proje için takas arzı oluşturuldu. Bu projede ihtiyaç duyulan kapı, parke, fayans, dolap, mermer, izolasyon malzemesi gibi ürünler Türkiye'den takasla sağlanmak isteniyor. Karşılığında ise petro kimya ürünleri, çeşitli ham maddeler ve plastik türevi ürünler ile ödeme yapılmak isteniyor. Alıcı ve satıcılar takasa sunacakları ürünleri sisteme yükleyerek karşılıklı ticaret yapabiliyor" şeklinde konuştu.

İSTANBUL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.