Türkiye UNESCO için çok önemli
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, "Türkiye, UNESCO'nun bütçesine katkı sağlayan 16. ülke konumdadır. Dolayısıyla Türkiye'nin UNESCO'daki pozisyonu bizim için şu aşamada çok önemli" dedi.
PARİS (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Suriye ve Irak'taki gençlerin eğitim sorunlarıyla ilgili Türkiye'yle işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetiyle 5-7 Ocak'ta Türkiye'yi ziyaret edecek Bokova, gezinin detaylarını AA muhabirine değerlendirdi.
Bokova, daha önce Türkiye'ye birçok kez gittiğini ancak ilk kez resmi ziyaret yapacağını belirterek ağırlıklı olarak kültürel miras, biyoçeşitlilik, eğitim gibi alanlarla UNESCO-Türkiye arasındaki işbirliğin artırılmasının konuşulacağını ifade etti. Bokova, 7. Büyükelçiler Konferansı'nda yapacağı konuşmada da UNESCO'nun 2015 ajandasında Türkiye ile birçok alanda işbirliğini gündeme getireceğinin altını çizerek birlikte neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.
- "Suriyeli gençlerin ve çocukların kayıp bir nesil olarak yetişmesine izin veremeyiz"
Dünyada çatışma olan bölgelerde UNESCO'nun kültürel mirası koruma görevi olduğunu hatırlatan Bokova, özellikle Suriye ve Irak'taki duruma değindi. Bokova, bölgedeki kültürel mirası koruyabilmek için Türkiye'den destek alacaklarını söyleyerek şöyle konuştu:
"Bölgede şu an büyük bir trajedi yaşanıyor. Kültürel açıdan çok zengin bir coğrafyadan bahsediyoruz. 11. yüzyıla kadar uzanan bir kültürel miras var. Başta camiler ve diğer ibadethaneler olmak üzere tüm bu zenginlikler büyük tehdit altında. Bunlar hepimizin ortak mirası. UNESCO olarak oradaki kültürel mirası korumak zorundayız. Bu konuda Türkiye'den destek alacağız. Sadece kültürel miras değil bölgede ciddi bir eğitim problemi de yaşanıyor. Suriyeli gençlerin ve çocukların kayıp bir nesil olarak yetişmesine izin veremeyiz. Onların bugün alacağı eğitim yarınlarını şekillendirecek. Ziyarette bu noktada da Türkiye-UNESCO işbirliğini gündeme getireceğiz"
Bokova, Filistin'in UNESCO'ya tam üyeliğiyle ABD'nin örgüte katkısını durdurmasından sonra mali anlamda zor günler geçirdiklerine işaret etti. UNESCO'nun bütçe sıkıntısının hala devam ettiğini kaydeden Bokova, bazı projelerin sekteye uğradığını belirtti. Bokova, bütçe sorununda Türkiye'nin pozisyonu ve yardımının yadsınamaz olduğunun altını çizerek "Türkiye, UNESCO’nun bütçesine katkı sağlayan 16. ülke konumdadır. Dolayısıyla Türkiye’nin UNESCO’daki pozisyonu bizim için şu aşamada çok önemli” dedi.
Genel Direktör Bokova, çatışmaların ve anlaşmazlıkların hakim olduğu dünya gündeminde, UNESCO'nun özellikle eğitim ve kültür alanındaki yumuşak gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
- 20 yıl sonra ilk resmi ziyaret
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine resmi ziyaret için 5-7 Ocak'ta Türkiye'de olacak. Daha önce UNESCO nezdinde Türkiye'de temaslarda bulunsa da Bokova'nın bu ziyareti, 20 yıl aradan sonra yapılacak ilk resmi ziyaret olacak. Bokova, 2 günlük ziyaretinde, 7. Büyükelçiler Konferansı'nın şeref konuğu olarak konuşma yapacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile de bir araya gelecek Bokova'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da görüşmesi bekleniyor. Bokova'ya ziyaretinde Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı da eşlik edecek.
UNESCO'nun en önemli yönetici organlarına ve komitelerine seçilen Türkiye'nin örgüte katkısı her geçen gün artıyor. Bokova'nın, somut ve somut olmayan kültürel miras süreçlerinde Türkiye'nin katkısını takdir ettiği ve Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmaya açık olduğu biliniyor. Özellikle Irak ve Suriye'deki gençlerin eğitimi konusunda Türkiye-UNESCO işbirliğinin yeni bir açı kazanacağı belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.