"Türkiye sağduyusunu korumalı"

"Türkiye sağduyusunu korumalı"
Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği, Ermeni iddiaları yasasının Anayasa Konseyi'ne götürülmesinin ardından Fransa'daki Türk toplumuna yönelik yazılı...



Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği, Ermeni iddiaları yasasının Anayasa Konseyi'ne götürülmesinin ardından Fransa'daki Türk toplumuna yönelik yazılı bir mesaj yayımladı.

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"İktidardaki Halk Hareketi için Birlik (UMP) mensubu milletvekilleri tarafından hazırlanan ve 22 Aralık 2011'de Ulusal Meclis'te, 23 Ocak 2012'de ise Senato'da kabul edilen 'Fransa'da yasa tarafından tanınan soykırımların inkarının cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifi'nin iptali için, bugün 77 Senatör ve 65 milletvekili tarafından, 'anayasaya aykırılık' gerekçesiyle Anayasa Konseyi'ne iki ayrı başvuruda bulunulduğu öğrenilmiştir."

"Türkiye-Fransa ilişkileri üzerinde kalıcı ve derin bir tahribata sebep olacağı ilgili bütün taraflarca bilinen sözkonusu yasa teklifinin Anayasa;ya aykırı olduğunun, Fransa Senatosu Kanunlar Komisyonu tarafından da vurgulandığı malumdur" ifadesi kullanılan açıklamada, "Senato'daki Avrupa Demokratik ve Sosyal Birliği (RDSE) Grubu'nun Başkanı Cantal senatörü Jacques Mézard öncülüğünde gerçekleştirilen başvuru senatodaki altı farklı grubun tamamına mensup senatörler tarafından imzalanmıştır. İktidardaki Halk Hareketi için Birlik (UMP) mensubu ve Ulusal Meclis Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher;in girişimiyle başlatılan başvuru da başta UMP olmak üzere, üç farklı gruptan milletvekillerinin desteğini almıştır. Bu girişimler bir hukuk devleti olarak tanımlanan Fransa;da hukuka saygılı, Türk-Fransız ilişkilerine değer veren siyasetçilerin sayısının hiç de az olmadığını göstermesi bakımından sevindiricidir" denildi.

Açıklamada, Anayasa Konseyine yapılan başvuruları imzalayan bütün senatör ve milletvekillerine hem Türkiye, hem de Fransa'nın teşekkür borçlu olduğu vurgulandı.

"Anayasa Konseyi'ndeki değerlendirmenin azami bir ay içinde tamamlanması beklenmektedir. Bu süre zarfında, Fransa;da yaşayan ve bir bölümü Fransız vatandaşı da olan Türk toplumu mensuplarının bugüne kadar gösterdikleri sağduyulu ve vakur tavrı sürdürmeleri, sürece müdahale olarak değerlendirilebilecek davranışlardan kaçınmaları hayati önem taşımaktadır" ifadesi kullanılan açıklamada, "Paris Büyükelçiliği asırlara dayanan bir geçmişi bulunan Türk ve Fransız halkları arasındaki dostluğun kısa vadeli siyasi beklentileri aşabilecek güçte olduğuna dair inancını korumaktadır" denildi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.