Türkiye ile yeni bir diyaloğa gitmek istiyoruz

Türkiye ile yeni bir diyaloğa gitmek istiyoruz
 Almanya?nın Bavyera eyaletinin Avrupa Bakanı Beate Merk, "Türkiye ile yeni, şeffaf ve açık bir diyaloğa, bir birlikteliğe gitmek istiyoruz" dedi. ANKARA...


 

Almanya?nın Bavyera eyaletinin Avrupa Bakanı Beate Merk, "Türkiye ile yeni, şeffaf ve açık bir diyaloğa, bir birlikteliğe gitmek istiyoruz" dedi.

 

ANKARA - Almanya?nın Bavyera eyaletinin Avrupa Bakanı Beate Merk, Türkiye ile Bavyera'nın birçok alanda ortak yönleri ve görevlerinin olduğunu belirterek, "Türkiye ile yeni, şeffaf ve açık bir diyaloğa, bir birlikteliğe gitmek istiyoruz" dedi.

 

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Merk, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Ankara'da birçok hükümet yetkilisi ve kuruluşla bir araya geldiğini, görüşmelerin çok doyurucu ve kapsamlı olduğunu söyledi.

 

Türkiye'yi sadece Almanya'ya giden göçmenlerden dolayı tanımadıklarını belirten Merk, Türkiye'nin stratejik olarak da çok yakın ve "sıkı" bir partner olduğunu vurguladı. Türkiye ile NATO'da partner konumunda olduklarını dile getiren Merk, "Biz Bavyera olarak Türkiye ile birçok alanda ortak yönlerimiz ve görevlerimizin olduğunu görüyoruz. Var olan irtibat noktalarımızı ve ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Yeni, şeffaf ve açık bir diyaloğa, bir birlikteliğe gitmek istiyoruz" diye konuştu.

 

"Türkiye'ye büyük saygı duyuyoruz"

 

Bugün Gaziantep'te Suriyeli mültecilerin kaldığı kampları ziyaret edecek olan Merk, öncelikle Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusundaki çalışmalarının çok büyük başarı olduğunu, Türkiye'nin bu konuda takdir edilmesi gereken davranışlar sergilediğini ifade etti.

 

Merk, mültecilerin Türkiye'ye kabul edilmesi, barınma merkezlerinde çok yüksek standartlarda barındırılması ve ülkedeki 1.6 milyon Suriyeliden 1.1 milyonunun kayıt altına alınmış olmasının ne kadar boyutlu ve büyük bir işin başarıldığını gösterdiğini söyledi. Mülteciler konusunda Türkiye'ye büyük saygı duyduklarını ifade eden Merk, ancak birlikte çalışılırsa ve Avrupa Birliği (AB) mülteci politikası oluşturulursa başarılı olunabileceğinin altını çizdi.

 

Gaziantep'te Suriyeli mülteciler için yapılan çalışmaları yerinde görmek istediğini söyleyen Merk, "Daha somut olarak neler yapabiliriz, biz hangi alan ve konuda Türkiye'ye destek olabiliriz, bunu tespit etmeye çalışacağım" değerlendirmesinde bulundu.

 

"Almanya'da dünyaya gelen gençler, vatandaşlıkla ilgili karar verme konusunda daha esnek olabilecek"

 

Merk, Almanya'da yaşayan Türklere çifte vatandaşlık verilmesiyle ilgili soru üzerine, Almanya'da doğan çocukların reşit olduktan sonra Alman vatandaşlığı ile Türk vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda bırakan "Opsiyon Modeli"nde değişiklik yapıldığını hatırlattı. Belli bazı durumlarda birden fazla vatandaşlığa izin verilmesini öngören değişiklikle, daha fazla seçme imkanı ve zamanın verildiğini anlatan Merk, "Böylelikle çifte vatandaşlıkla ilgili olarak Almanya'da dünyaya gelen gençlerin karar verme konusunda daha esnek olabileceklerini söyleyebilirim" dedi.

 

Almanya'da ana dil konusunda imkanlar sağladıklarını da belirten Merk, ancak ana dille ilgili asıl eğitimin ebeveynler tarafından verilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Merk, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bizim isteğimiz, Türkiye'den Almanya'ya gelen insanların kendilerini rahat, evinde gibi hissetmeleri ve toplum yaşamına katılmaları. Bu nedenle Almanca'yı da çok iyi öğrenmeleri gerekiyor. Ama kreşten tutun daha sonraki evrelere kadar istendiği takdirde çocukların Türkçe öğrenmesi aslında mümkün. Ama bu konudaki asıl görev anne babanın."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.