'Türkiye bütçe açığını yüzde 1'lere indirdi'

'Türkiye bütçe açığını yüzde 1'lere indirdi'
 Maliye Bakanı Ağbal, OECD ve AB ülkelerinde bütçe açıklarının yüzde 5'lerde olduğunu, Türkiye'de uygulanan sıkı maliye politikası ve bütçe...

 

Maliye Bakanı Ağbal, OECD ve AB ülkelerinde bütçe açıklarının yüzde 5'lerde olduğunu, Türkiye'de uygulanan sıkı maliye politikası ve bütçe disipliniyle bu oranın yüzde 1 seviyesine geldiğini söyledi.

 

AFYONKARAHİSAR (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2002 yılında yüzde 11,5 olan bütçe açığının, 2016 yılında yüzde 1,3'e düşürüldüğünü belirterek, "Bu oran bugün birçok ülkenin hayal dahi edemediği bir bütçe açığı oranı. Bugün gerek OECD ülkelerinde gerek AB ülkelerinde bütçe açıkları yüzde 3, 4, 5'lerde ama Türkiye son 14 yıldır uyguladığı sıkı maliye politikası ve bütçe disiplini sayesinde bütçe açıklarını yüzde 1'ler seviyesine getirebilmiştir" dedi.

 

Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığınca Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlenen "2016 Yılı Çalışmalarının ve Hedeflerinin Değerlendirilmesi" başlıklı toplantıda, son 14 yıldır bütçe disiplininde önemli başarılara imza atıldığını söyledi.

 

Bütçe açıklarının 2002 yılından bu yana önemli oranda düşürüldüğüne işaret eden Ağbal, "Bunu iki türlü sağlayabilirsiniz. Bunlardan biri kamu harcamalarında disiplini sağlarsınız. Yani israfı, yanlış kullanımı önlersiniz ve kamu harcamalarını yapmanız gerektiği kadar yaparsınız. AK Parti hükümetleri bu bakımdan kamu harcamalarında rasyonelleşmeyi sağlayan ve kamu harcamalarına disiplin getiren bir maliye politikasını bugüne kadar uygulamıştır" diye konuştu.

 

Bundan sonra da kamu harcamalarında disiplinden asla vazgeçmeyeceklerini, bunu kararlılıkla uygulayacaklarını dile getiren Ağbal, şunları kaydetti:

 

"İkincisi de vergi dışı gelirlerde mutlaka ve mutlaka ekonominin potansiyeline uygun bir tahsilatı gerçekleştirmiş olmamız. Bu açıdan da baktığımızda 2002 yılında toplanan vergi gelirlerinin milli gelire oranı yüzde 17,2 iken şimdi yaklaşık 20,9'dur. Yaklaşık yüzde 3,7 artırmışız. Dolayısıyla ekonominin potansiyelini kamu gelirine dönüştürmeyi başarabilmişiz. Bu son derece önemli."

 

-"Faiz bütçesi bu milletin bütçesi olamaz" -2002 yılında, yaklaşık olarak toplanan her 100 liralık verginin 85 lirasını faize ödendiğini belirten Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Kamu maliyesinde sağlanan disiplinin geçici değil süreklilik arz ettiğini anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

 

Faiz bütçesi bu milletin bütçesi olamaz. Bu milletten topladığımız vergiyi, faiz geliri elde edenlere vermekten ibaret bir bütçe anlayışı... Halbuki şimdi bu oran yüzde 11'e indi. Yani şu anda idare olarak topladığımız her 100 lira vergi gelirinin sadece 11 lirasını faize ödüyoruz. Bu bile yüksek, bunun da yüzde 3'lere, 4'lere düşmesi lazım."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.