Türkiye buğday ithal edebilir
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, olumsuz hava koşulları nedeniyle ülke genelinde buğday rekoltesinde düşüş yaşandığını ve ihtiyacının karşılanması için ithalat yoluna gidilebileceğini belirtti.
Muğla'nın Milas ilçesinde Mayıs sonu ve Haziran ayı başı itibariyle sürdürülen buğday, çavdar, arpa gibi hububat hasadı devam ediyor.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, yaz başında başlayan düzensiz sağanak yağışların Milaslı çifti üzerindeki etkileri, üretilen buğdayın kalitesi ve buğdayın ülke genelindeki durumu konularında açıklama yaptı.
?SIKINTI REKOLTEDE DEĞİL KALİTEDE"
Milas?ta genelde hasat edilen alanlarda değişik iklim şartlarına göre verimin iyi durumda olduğunu anlatan Atıcı, ülkenin tahıl ambarı olarak nitelendirilen yerlerde üretim yapan çiftçinin buğday rekoltesinde düşüş yaşadığını ifade etti. Milas?ta 30 bin dekar alanda buğday hasadı yapıldığını belirten Atıcı, ürünün kalitesindeki sıkıntılara işaret ederek, şunları kaydetti; ?Yöremiz çiftçisinde aynı zamanda yıllara göre çok büyük kayıplar yok. Dekar başına 450-600 kilograma kadar alınabilen verim söz konusudur. Ancak sıkıntımız hasat edilen buğdayın kalitesindedir. Henüz istenilen, arzu edilen kalite standartlarına ulaşamadık. Çünkü çiftçimiz, hububat alanlarında yeterli gübreleme ve ilaçlama yapamıyor.
Bunun en büyük sebebi ise çiftçimizin içinde bulunduğu yetersiz ekonomik koşullardır. Girdilerin pahalı olması bu konuda çiftçileri gübreleme, ilaçlama ve bakım konularında yetersiz bırakmaktadır. Burada üretilen buğdayın içinde bulunan zararlı otlar nedeniyle temiz bir ürün elde edilemiyor ve süne zararlısı da kaliteyi düşürüyor. Bu sene buğdaya ciddi zararlar veren süne böceği çok yoğun değildi ancak belirli noktalarda ilaçlama yapılması gerekiyordu. Çiftçilerimizin bu konulara dikkat etmeli. 30 bin dekar alandan ancak 15 bin dekarından ekmeklik buğday, geri kalanından ise yemlik buğday çıkıyor. Ekmeklik buğdayın oranını arttırmak için bakıma dikkat edilmesi gerekiyor?
BUĞDAY İTHAL EDİLEBİLİR
Türkiye genelindeki olumsuz hava koşullarının buğdaydaki verimi düşürdüğünü bu nedenle buğday ithalatının gündeme gelebileceğini söyleyen Atıcı; ?Buğday fiyatları konusunda Milas Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl kapılarını açtı. Ofisin geçen yıl ve bu yıl sürdürdüğü politikayı biz oda olarak destekliyoruz. Çünkü ofisin bu sene erken fiyat açıklaması çiftçinin aleyhine olacak. Sebep geçen yılki fiyatların yüzde 10?u üzerine çıkacaklar. Böylelikle piyasadaki rakamın altında fiyat verilince piyasaya ürün satmak isteyen çiftçi mağdur olur. Ofis geçen sene de yerinde bir müdahale etti ve düşük olan buğday fiyatlarını dengeledi ve üreticiyi koruyan bir politika izledi. Biz oda olarak bu tür bir yaklaşımı destekliyoruz? dedi.
VOLKAN YILDIZ
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.