Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nde kabul edilen ortak bildiri

Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nde kabul edilen ortak bildiri
Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nde kabul edilen ortak bildiri açıklandı.Afganistan'daki kalıcı barışı temin etmek için, Afgan Anayasası çerçevesinde...


Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nde kabul edilen ortak bildiri açıklandı.

Afganistan'daki kalıcı barışı temin etmek için, Afgan Anayasası çerçevesinde bir siyasi uzlaşının merkezi önemi vurgulanarak, Afgan Talibanı'na 'barış sürecine' katılması çağrısında bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen 'Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nde kabul edilen ortak bildiri açıklandı. Bildiride şu ifadeler yer aldı:?2007 yılında gerçekleştirilen Üçlü Zirve'de, teröristlere ve yıkıcı ve devlet karşıtı faaliyetlere karışan unsurlara barınma, eğitim ve finansman sağlanmasının engellenmesi, ayrıca bu bağlamda, somut istihbarat paylaşımı başlatılmasını teminen derhal harekete geçilmesi konusundaki taahhütlerini iadeyle, Afganistan'da barış ve istikrarın tüm bölgenin barış ve istikrarı için kritik önem taşıdığı inancıyla ve gerek Türkiye'nin gerek Pakistan'ın, Afganistan'ın istikrarının ve bütünlüğünün korunmasına atfettikleri önemi yineleyerek, Afganistan ile Pakistan arasındaki ikili ilişkilerde sağlanan olumlu ivmeyi memnuniyetle karşılayarak, bu ivmeden, Afganistan'da 5 nisan 2014 tarihide gerçekleştirilesi öngörülen Cumhurbaşkanlığı ve Vilayat Şurası Seçimleri sırasında güvenli bir ortamın sağlanması için işbirliği yoluyla fayda sağlamak kararlılığıyla, bölgede barış ve uzlaşı sağlanması amacıyla sürdürülmekte olan çabaları dikkate alarak, 2011 yılında gerçekleştirilen altıncı Üçlü Zirve'de, ilgili Afganistan ve Pakistan kurumları arasında güvenlik istişarelerinin genişletilmesine ve derinleştirilmesine ihtiyaç duyduğu hususundaki mutabatlarına atıfla ve gözden geçirme süreçleri vasıtasıyla işbirliklerini daha fazla sonuç odaklı hale getirmek hususunda anlaşarak, Afganistan'da sürmekte olan seçim sürecinin, ülkede sorunsuz ve başarılı bir siyasi geçişin temini için önemini yinelemiş ve bu bağlamda, uygun bir güvenlik ortamının gerekliğinin altı çizildi.?

Uluslararası toplumun, Afgan Ulusal Güvenlik Kuvvetleri'nin kapasitesinin artırılmasına odaklananlar dahil olmak üzere, Afganistan liderliğinde ve sahiplenmesindeki süreçlerin desteklenmesine yönelik çabalara katkıda bulunmayı sürdürmenin gerekliliği vurgulandı. Afganistan'daki kalıcı barışı temin etmek için, Afgan Anayasası çerçevesinde bir siyasi uzlaşının merkezi önemi vurgulanarak ve Afgan Talibanı'na, barış sürecine katılması çağrısında bulunuldu.

AFGANİSTAN İLE PAKİSTAN ARASINDA GÜÇLENDİRİLMİŞ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Komşu ülkeler olarak Afganistan ile Pakistan arasında güçlendirilmiş işbirliğinin önemini, ayrıca Barış ve Uzlaşı Süreci'nin desteklenmesi ve Afganistan Cumhurbaşkanlığı ve Vilayet Şurası seçimleri sırasında gerekli güvenlik ortamını sağlanması amacıyla somut adımlar atılması vurgulandı. Kardeş ülkeler Afganistan ve Pakistan arasında, etkin sınır yönetimi için yakın eşgüdümün geliştirilmesinin altı çizildi. Terörün tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele konusundaki ortak kararlılıklar yinelendi. Pakistan'ın ülkesinde kayıtlı Afgan mültecilerin ikamet süresini 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatma kararını memnuniyetle karşılamışlar, aynı zamanda uluslararası topluma, Afgan mültecilerin zamanlı ve itibarlı bir şekilde dönüşleri ve Afganistan'a yeniden uymalarının sürdürülebilir bir şekilde sağlanması konusunda iki ülkeye destek verme çağrısında bulunuldu.

Afganistan ile Pakistan arasında gelişmekte olan halklar düzeyindeki ilişkiler not edilerek, söz konusu ilişkilerin daha da ilerletilmesi konusunda tüm çabalar teşvik edildi. Afganistan ile Pakistan'ın güçlendirilmiş ticari ve ekonomik ilişkiler yoluyla daha kapsamlı bir ilişki inşa etme çabaları memnuniyetle karşılandı. Türkiye ile Pakistan'ın, Afganistan'ın yeniden imarı istikrarına yönelik kalkınma işbirliği not edildi. Bölgede karşılıklı güven ve dayanışmanın tesisi için önemli bir ticari işlevi görecek olan sosyo-ekonomik kalkınma amaçlı ortak projeler teşvik edildi.

Uluslararası toplumun Afganistan'ın sosyo-ekonomik kalkınmasına olan desteğini 2014 sonrasında da devam ettirmesi gerektiği vurgulandı. Liderler ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından İstanbul Forumu çalışmaları hususunda bilgilendirildi. Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, sekizinci Üçlü Zirve'ye ev sahipliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkiye'ye teşekkürlerini sundu.

ENİSE YAPAR-İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.