Türkiye 6 ayda 66 milyar lira biriktirdi
Bankalardaki tasarruf mevduatı hesaplarının toplamı bu yıl 66 milyar lira artışla 661 milyar liraya ulaştı.
İSTANBUL (AA) - Tasarrufların artırılmasına yönelik çabalar devam ederken, bankalardaki tasarruf mevduatı hesapları bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 66 milyar lira daha arttı.
AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, bankalardaki tasarruf mevduatı hesaplarının toplamı 2015 haziran sonu itibariyle 661 milyar lirayı aştı.
Bu rakam 2014 yılı sonunda yaklaşık 595 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Böylece geçen 6 aylık dönemde bankalardaki tasarruf mevduatları yaklaşık 66 milyar lira daha arttı.
Yani Türkiye 6 ayda 66 milyar liradan daha fazla biriktirmiş oldu. Uzmanlar bu artışta TL'deki değer kaybı nedeniyle DTH (Döviz Tevdiat Hesabı) büyümesinin etkili olduğunu belirtiyor.
- Tasarrufunun üzerine en fazla koyan il İstanbul
Aynı dönemde tasarrufunun üzerine en fazla koyan il İstanbul olarak belirlendi. İstanbul, tasarruf mevduatına bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 31,4 milyar lira daha ekledi.
İstanbul biriktirdiği bu rakam ile Ankara ve İzmir dışındaki bütün illerin hali hazırda haziran 2015 sonu itibariyle sahip olduğu tasarruf mevduatı miktarını da geride bırakmış oldu.
İstanbul'u 6 aylık tasarruf birikiminde yaklaşık 5,9 milyar lira ile Ankara, 4,1 milyar lira ile İzmir, 2,6 milyar lira ile de Bursa takip etti.
İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, tasarruf mevduatı büyümesinde TL'deki değer kaybının etkisinin yüksek olduğunu söyledi.
Buradaki mevduat büyümesinin yaklaşık üçte birinin kur etkisinden geldiğinin söylenebileceğini vurgulayan Doğanay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredileri kur etkisinden arındırdığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Benzer bir uygulamayı mevduatlara yaptığımızda aslında mevduattaki büyümenin yıl sonundan bu yana yüzde 5 veya 48 milyar lira olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada toplam mevduatın para birimi cinsinden kırılımına baktığımızda yüzde 34'e yakın döviz cinsi olduğunu görüyoruz (yine kur etkisinden arındırılmış). 2014 sonunda bu rakam yüzde 30 düzeyindeydi. Bir miktar dolarizasyondan söz edilebilir."
Alınan makro ihtiyati tedbirler ile ülkenin tasarruf oranında son dönemde bir miktar artış görülse de hanehalkı düzeyinde tasarrufların halen gelirin yüzde 10'u düzeyinde olduğuna dikkati çeken Doğanay, düşük faiz ortamında uzun yıllar mevduat büyümesinin kredi büyümesinin gerisinde kaldığını dile getirdi.
Konut ve otomobil gibi büyük varlık edinimlerinin de yıllar itibarıyla mevduat pazarından pay çaldığına işaret eden Doğanay, "Tüketimdeki yavaşlama ve faiz oranlarında beklenen artışlarla birlikte yurtiçi tasarruf oranında artış ve bankacılık sektörü mevduat büyüme hızında önümüzdeki dönemlerde iyileşme kaydedilebilir" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.