Türkistan’da bir Şâh-ı Zinde: Kusem b. Abbas

Türkistan’da bir Şâh-ı Zinde: Kusem b. Abbas
Semerkandda varlıklarımızın onurlu akli imamı Matturudi itikadıyla yüce Allah’a secde etmenin iç huzuruyla Türkistan’da bir Şâh-ı Zinde: Kusem b. Abbası ziyaret edip camide Cuma namazı kılma şerefine erdiren yüce Allah’ıma hamd makamında gururluyum.

ciftci.jpg

Anayurttan Atayurda - 3

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Çiftçi: "Semerkandda varlıklarımızın onurlu akli imamı Matturudi itikadıyla yüce Allah’a secde etmenin iç huzuruyla Türkistan’da bir Şâh-ı Zinde: Kusem b. Abbası ziyaret ettik." dedi.

hakki-hoca.jpg

Türkistan’da bir Şâh-ı Zinde: Kusem b. Abbas

Semerkandda varlıklarımızın onurlu akli imamı Matturudi itikadıyla yüce Allah’a secde etmenin iç huzuruyla Türkistan’da bir Şâh-ı Zinde: Kusem b. Abbası ziyaret edip camide Cuma namazı kılma şerefine erdiren yüce Allah’ıma hamd makamında gururluyum. Sayılmasak da yok olmayız

Yanlışlar çok olsa da yalnızlıkla Hakka varırız.

Ölsek de yenilmeyiz.

Zafer mutlaka itikadı güçlü iman sahiplerinindir Semerkantlılar arasında "Şâh-ı zend" (yaşayan sultan) olarak anılan Kusem'in mezarına Bâbür devrinde Mezarşah adı verilen Şah / sultan ise, saltanat / hüküm sahibinden mecaz olarak, hayatın çeşitli alanlarında halkın sevgisine mazhar olan zat(lar) demek.

Hz. Kusem (ra), bunlardan biri; ömrünün son yıllarında Semerkand şehrinde mukim olarak, Türkistan diyarındaki gönüllere sultan olmuş bir sahabe. Hz. Hızır’ın yoldaşı olarak halk içinde Hakk’ın rızasıyla Şâh-ı Zinde / yaşayan sultan namında sürdürmüş hayatını. Resûlullah kendisine benzetilen Kusem’i arkadaşlarıyla oynarken görmüş ve bineğinin arkasına bindirmiştir.

Kusem, Hz. Peygamber’in naaşı yıkanırken hazır bulunmuş, naaşını sağa sola çevirmiş, Resûlullah’ı kabrine yerleştirmiş ve kabirden en son o çıkmıştır. Bu sebeple Resûl-i Ekrem’e en son dokunan kişi olarak tanınır.

Aynı zamanda Hz. Hüseyin’in sütkardeşidir.

Selam ve dua ile….

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.